Αδιέξοδα Αμερικανικά σενάρια υποκατάστασης του Ρώσικου αερίου στην Ευρώπη με LNG

667
Να πείσουν την Ευρώπη ότι το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο είναι η μοναδική αξιόπιστη λύση επιθυμούν οι ΗΠΑ. Τα σενάρια που προωθούνται.
Ευρείες συζητήσεις σε ενεργειακούς κύκλους πυροδοτεί δημοσίευμα που θέλει το ΝΑΤΟ να σχεδιάζει να κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ισπανίας και Γερμανίας. Σε μία κρίσιμη εποχή εύθραυστων γεωπολιτικών ισορροπιών, στόχος αποτελεί σύμφωνα με το δημοσίευμα -αλλά και τη φιλοδυτική ρητορική που σηματοδότησε την έναρξη της ενεργειακής κρίσης– η «μείωση της εξάρτησης της Κεντρικής Ευρώπης από το ρωσικό αέριο».
Σε αυτό το κλίμα, δύο σενάρια θα συζητήσουν ΗΠΑ και Ευρώπη για εναλλακτικές απέναντι στη Ρωσία σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik και βασίζονται στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Το πρώτο σενάριο αφορά τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από την Ισπανία έως τη Γερμανία.
Την ίδια στιγμή, το δεύτερο σενάριο θέλει την Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο με αγωγό που θα μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη και σχετίζεται με τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης.
Μάλιστα, αυτά τα σενάρια αναμένεται να βρεθούν τόσο στο τραπέζι των γενικότερων συζητήσεων του Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ όσο και στις διμερείς επαφές μεταξύ του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Παράλληλα, ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν στο Sputnik ότι δεν αποκλείεται τα δύο σχέδια να εφαρμοστούν παράλληλα, αν τελικά αποτελέσουν τις οριστικές αποφάσεις.
«Δεν είναι κάτι καινούριο, το σχέδιο της Αλεξανδρούπολης, οι ΗΠΑ το δρομολογούν από την εποχή του Ομπάμα, απλά το ζήτημα είναι αν θα υλοποιηθεί πιο γρήγορα μετά την τορπίλη του αγωγού EastMed» τονίζει από την πλευρά του στο Sputnik ο Νότης Μαριάς, καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα-Ο Άλλος Δρόμος».
«Όπως έχουμε πει ξανά, οι διασυνδετήριοι αγωγοί που θα μεταφέρουν το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο από Αλεξανδρούπολη προς τα Σκόπια και το Κόσοβο, προς Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία, αλλά και προς Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από κονδύλια της ΕΕ και δάνεια ευρωπαϊκών τραπεζών» προσθέτει ο κ. Μαριάς.

Γιατί το LNG δεν συμφέρει

«Το ΝΑΤΟ καθαυτό δεν ασχολείται ούτε με αγωγούς ούτε με την ενέργεια. Ωστόσο, οι ΗΠΑ επιθυμούν να τραβήξουν μακριά την Ευρώπη από τη Ρωσία εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, με αφορμή την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους παγκοσμίως» επισημαίνει στο Sputnik, o τεχνολογικός και επιχειρησιακός αναλυτής Νίκος Αναγνωστόπουλος.
«Βασικό επιχείρημα που παρουσιάζουν αποτελεί το υποτιθέμενο φθηνό LNG. Ακόμα και αν τα σχέδια για αγωγούς που ενδέχεται να συζητούν οι Ευρωπαίοι με Αμερικανούς βασίζονται στο LNG, αυτά θα είναι χρονοβόρα ενώ οι ανάγκες της Ευρώπης για ενέργεια είναι άμεσες. Μάλιστα ιδέες για τέτοιους αγωγούς έχουν ακουστεί στο παρελθόν και έχουν εγκαταλειφθεί εξαιτίας του υπέρογκου κόστους τους. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι οι απαιτούμενες υποδομές για την παραγωγή LNG είναι ακριβές και ενδεχομένως ενεργειακά ασύμφορες» υπογραμμίζει.
Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι το κόστος μεταφοράς του LNG που θα γίνεται με πλοία αναμένεται να είναι «υψηλότερο λόγω ενεργειακής κρίσης».
«Για ένα όχημα που μεταφέρει ή κάνει χρήση LNG, χρειάζονται επιπλέον αποθηκευτικοί χώροι, Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ωφέλιμου χώρου όπου θα μετέφερε τις πρώτες ύλες και ως εκ τούτου είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα κόστη θα αυξηθούν» προσθέτει ο αναλυτής.

Τι θα έπρεπε να κάνουν Ευρώπη και Ελλάδα

Το παράδειγμα της ρωσοουγγρικής συνεργασίας προτείνει για την Ελλάδα και την Ευρώπη ο κ. Αναγνωστόπουλος.
«Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ορμπάν, η διαπραγμάτευσή τους με τη Ρωσία πέτυχε επέκταση των συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου κατά ένα δισ. κυβικά τον χρόνο παραπάνω από τις σημερινές ποσότητες και πέντε φορές φθηνότερες από εκείνες της αγοράς έως το 2036».
Συνεπώς, σύμφωνα με τον αναλυτή, τα πάντα είναι θέμα διαπραγμάτευσης απλώς «η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη συνολικότερα θα έπρεπε να διαπραγματευτούν μακροπρόθεσμα συμβόλαια, τα οποία η Ρωσία θα τηρήσει όπως κάνει έως σήμερα. Έχουμε πει ξανά ότι μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με τη Ρωσία θα μας είχε σώσει από την ενεργειακή κρίση. Ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή υπάρχει χρόνος για την αντιστροφή του κλίματος» καταλήγει ο αναλυτής.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η δυτική προπαγάνδα θέλει τη Ρωσία να κλείνει την κάνουλα του φυσικού αερίου σε περίπτωση πολέμου στην Ουκρανία.
Ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να γίνει σύμφωνα με τους αναλυτές που μας παραπέμπουν στις σχετικές δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου.
Πριν από λίγο καιρό ο Πούτιν είχε επισημάνει ότι η Gazprom πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις της των συμβολαίων που προβλέπουν την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.
Παράλληλα ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι «δεν πρέπει κανένας να μπαίνει σε δύσκολη θέση, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας, παρά τα άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τις ρωσοουκρανικές σχέσεις μέχρι σήμερα, και δεν πρέπει να υπονομεύεται η εμπιστοσύνη προς την Gazprom που είναι ένας αξιόπιστος, απόλυτα αξιόπιστος εταίρος από όλες τις απόψεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας