Αίσχος! Τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων σε ιστορικό υψηλό (70€ ανά τόνο)

675
Τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων

Εγκληματικοί οι κανόνες που τινάζουν στα ύψη τις τιμές δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Εγκληματικό ότι η Ελλάδα συμφώνησε σε αυτή τη ληστρική τιμολόγηση, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τη χώρα μας και εξωθεί στην εγκατάλειψη του εθνικού καυσίμου του λιγνίτη.

Η Ευρώπη εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τον άνθρακα για να κρατήσει τα φώτα και τα μέσα θέρμανσής της ανοικτά, οδηγώντας τις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων σε ιστορικό υψηλό.

Οι τιμές ξεπέρασαν τα 70  ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία καθώς οι επιχειρήσεις του κλάδου της κοινής ωφέλειας στρέφονται στο πλέον “βρώμικο” από τα ορυκτά καύσιμα. Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο καίνε τον περισσότερο άνθρακα από τις αρχές του μήνα προκειμένου να διατηρήσουν την παροχή ηλεκτρικού στα νοικοκυριά εν μέσω μιας πιο ψυχρής του αναμενομένου περιόδου, αλλά και αναμενόμενων θερμοκρασιών κάτω από το μηδέν σε μεγάλες βρετανικές πόλεις αυτή την εβδομάδα.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση καθώς οι οικονομίες της εξέρχονται από το πλήγμα της πανδημίας και οι άνθρωποι επιστρέφουν στα γραφεία τους. Το γεγονός αυτό εντείνει τη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα, την ώρα που η προσφορά είναι περιορισμένη. Χρόνια περιορισμένων επενδύσεων στα ορυκτά καύσιμα έχουν “ενωθεί” με τις απροσδόκητα χαμηλές ταχύτητες ανέμων το τρέχον έτος, εκτινάσσοντας τις τιμές του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και των δικαιωμάτων ρύπων σε ιστορικά υψηλά, οδηγώντας στη χρεοκοπία σειρά παρόχων ενέργειας, τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.

Με τις ελλείψεις σε φυσικό αέριο να οδηγούν σε τετραπλασιασμό της τιμής του μέσα στο 2021, οι traders αναμένουν καύση περισσότερου άνθρακα αυτή τη χρονιά – κι αυτό σημαίνει περισσότερες άδειες ρύπανσης. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκτοξεύσει τις κλιματικές φιλοδοξίες της, δεσμευόμενη να περιορίσει τις εκπομπές ρύπων της με ταχύτερο ρυθμό την τρέχουσα δεκαετία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων θα αυξηθεί ταχύτερα.

“Η καμπύλη της τωρινής μας στροφής από το αέριο στον άνθρακα δείχνει ότι η Ευρώπη θα καίει κάρβουνο τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2023, αυξάνοντας έτσι τις εκπομπές CO2”, σημειώνουν αναλυτές της ClearBlue Markets, σε σημείωμά τους.

Το σημείο αναφοράς για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων Δεκεμβρίου κέρδιζαν νωρίτερα περί το 1,5% στο ιστορικό υψηλό των 70,43 ευρώ ανά μετρικό τόνο, υποχωρώντας στα 70 ευρώ λίγο πριν τις 3 το απόγευμα ώρα Ελλάδος στο Άμστερνταμ. Οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί εντός του έτους. Το BloombergNEF αναμένει τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων μέχρι το 2030 να έχουν αγγίξει τα 100 ευρώ ανά μετρικό τόνο.

Τα δικαιώματα αυτά έλαβαν ώθηση και από την απόφαση της COP26 που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σκωτία περί δημιουργίας παγκόσμιας αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της ΕΕ (ESMA) απέρριψε την περασμένη εβδομάδα τις ανησυχίες περί σπέκουλας από οπορτουνιστές επενδυτές στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Οι τιμές των δικαιωμάτων συνέχιζαν να ενισχύονται παρά την πτώση του φυσικού αερίου για δεύτερη συναπτή ημέρα, λόγω ανησυχιών ότι περισσότερες χώρες της ΕΕ οδηγούνται προς lockdown λόγω της νέας έξαρσης της Covid-19.

Οι προβλέψεις όσον αφορά τον καιρό επίσης δείχνουν θετικές, με το τρέχον κύμα ψύχους να φαίνεται πως θα διαρκέσει λιγότερο απ’ όσο αρχικά αναμενόταν. Η αναμενόμενη αύξηση της παροχής ενέργειας από αιολικά πάρκα εντός των ημερών επίσης επιδρά αποσυμπιεστικά στις τιμές του φυσικού αερίου.

Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη υποχωρούσε σήμερα κατά έως και 6,3%, στα 81,68 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ κατά 6,2% υποχωρούσε το φυσικό αέριο και στο Λονδίνο. Οι ευρωπαϊκές τιμές στο αέριο πραγματοποίησαν ράλι 15% την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την απόφαση των γερμανικών αρχών να διακόψουν προσωρινά τη διαδικασία αδειοδότησης του ρωσογερμανικού αγωγού Nord Stream 2.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας