Ήθελαν να το βυθίσουν το ''Γαύδος''! Έκανε ελιγμό

1355
ίμια
Με πρόθεση να εμβολίσει στο μέσον το σκάφος του Λιμενικού κινήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική ακταιωρός ανατολικά των Ιμίων. Ο κυβερνήτης του «Γαύδος» αντιλήφθηκε την πρόθεση και τελευταία στιγμή έκανε έναν ελιγμό, με αποτέλεσμα το χτύπημα να σημειωθεί στο πίσω μέρος του σκάφους.

Ήθελαν να βυθίσουν το «Γαύδος»

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση της τουρκικής ακταιωρού UMUT ήταν άκρως επιθετική, ενδεχομένως, δε, με στόχο να βυθίσει το ελληνικό σκάφος. Ο τούρκος κυβερνήτης «στόχευσε» με πρόσω ολοταχώς το «Γαύδος» στο μέσον του, ενώ το ελληνικό σκάφος ήταν ακίνητο.

Ωστόσο, ο διεμβολισμός του ελληνικού σκάφους στο μέσον του αποφεύχθηκε, καθώς ο κυβερνήτης του «Γαύδος» αντιλήφθηκε τις προθέσεις του UMUT και έδωσε εντολή για ελιγμό.
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, η ίδια τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να προκαλέσει αντίστοιχο επεισόδιο με σκάφος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το περασμένο Σαββατοκύριακο, ωστόσο η αντίδραση της ελληνικής πλευράς δεν επέτρεψε να σημειωθεί κάτι τέτοιο.
Το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090 «Γαύδος», με 27 άτομα πλήρωμα, βρισκόταν σε περιπολία στην περιοχή των Ιμίων. Από τον εμβολισμό προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές και το σκάφος του Λιμενικού μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ θα πλεύσει για Πειραιά.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Η ανακοίνωση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος

«Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

»Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.»

Προηγούμενο επεισόδιο

Όλο το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή των Ιμίων η τουρκική ναυτική παρουσία σε επίπεδο ακτοφυλακής παραμένει αυξημένη, ενώ από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχουν πολεμικά σκάφη αλλά μόνο σκάφη του Λιμενικού.

Μόλις πριν από ένα μήνα, και συγκεκριμένα στις 17 Ιανουαρίου τουρκικό σκάφος της ακτοφυλακής που βρισκόταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, «ακούμπησε» την κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος» η οποία έκανε προγραμματισμένη περιπολία στην περιοχή των Ιμίων.
Όταν το ανθυποβρυχιακό περιπολικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Köyceğiz» προσέγγισε τα Ίμια, η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» ακολούθησε το τουρκικό πλοίο. Τότε όμως εμφανίστηκε ακόμη ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής το οποίο έκανε ελιγμούς γύρω από την ελληνική κανονιοφόρο και σε μικρή απόσταση, περίπου 1-1,5 μίλι από τα Ίμια. Ενώ έκανε μανούβρες γύρω από την κανονιοφόρο, η τουρκική ακτοφυλακίδα έπεσε πάνω στο ελληνικό πολεμικό πλοίο ακουμπώντας το από την αριστερή πλευρά.

Τουρκικό κατασκοπευτικό αναχαιτίστηκε πάνω από το Αιγαίο

Εν τω μεταξύ, η ένταση δεν υπάρχει μόνο στην περιοχή των Ιμίων, αλλά και ευρύτερα στο Αιγαίο. Σε επτά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας προχώρησαν τη Δευτέρα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Οι 5 παραβιάσεις -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ- πραγματοποιήθηκαν από τουρκικό κατασκοπευτικό (CN-235) και οι άλλες δύο από ελικόπτερα.
Παράλληλα τα συνολικά 8 τουρκικά αεροσκάφη (1 σχηματισμός F-16, 2 CN-235 και 4 ελικόπτερα) προχώρησαν και σε 10 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, από ελληνικά μαχητικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας