“Έφυγε” ο πρώην ηγέτης του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κύπρου Δ.Χριστόφιας

1599
ακελ

Έφυγε από τη ζωή, μετά από μακρά δοκιμασία της υγείας του, ο πρώην ηγέτης του ΑΚΕΛ και πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. 

Ο Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα από τα τουρκικά στρατεύματα Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, στις 29 Αυγούστου 1946. Ήταν έγγαμος με την Έλση Χηράτου με την οποία απέκτησαν δύο κόρες και έναν γιο.

Ενταγμένος από τα 14 του χρόνια στο αριστερό μαθητικό κίνημα, υπήρξε μέλος του Κ.Σ. της νεολαίας του ΑΚΕΛ, ΕΔΟΝ. Μετά τις σπουδές ιστορίας που έκανε στη Μόσχα (1969-74) αναδείχτηκε οργανωτικός γραμματέας και στα 1977-87 ήταν γενικός γραμματέας της οργάνωσης.

Μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ από το 1982, το 1986 εκλέχτηκε μέλος του Πολιτικού Γραφείου και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κ.Ε. του κόμματος. Μετά το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου, τον Απρίλιο 1988, ο Χριστόφιας εκλέχτηκε γενικός γραμματέας της Κ.Ε., αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές, το 1990, το 1995, το 2000 και το 2005.

Εκλεγόμενος σταθερά βουλευτής από το 1991, το 2008 εξελέγη πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2013.

Η ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ με βαρύτατη θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και τέως Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του Κόμματος, σύντροφου Δημήτρη Χριστόφια. Ο Δημήτρης Χριστόφιας εδώ και αρκετό διάστημα νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με βεβαρημένη την κατάσταση της υγείας του.

Αυτή την ώρα συνέρχεται η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος η οποία σε συνεννόηση με την οικογένεια θα αποφασίσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με την κηδεία. Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο του, συντρόφισσα Έλση και σε όλη του την οικογένεια.

Συλλυπητήρια Παν. Λαφαζάνη

Ο Παν. Λαφαζάνης μόλις πληροφορήθηκε την απώλεια του Δ. Χριστόφια έκανε την παρακάτω δήλωση:

“Ο Δ. Χριστόφιας υπήρξε ιστορικός ηγέτης του ΑΚΕΛ, του αριστερού προοδευτικού κινήματος της Κύπρου και του Κυπριακού λαού. Η Κύπρος έχασε ένα γνήσιο τέκνο της, ένα αγωνιστή της Κυπριακής ανεξαρτησίας και ένα μεγάλο άνθρωπο αφιερωμένο στην προσπάθεια για μια θετική επίλυση του Κυπριακού .

Καλό ταξίδι Δημήτρη, τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια σου και στο ΑΚΕΛ”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας