Έφυγε και όγδοη βουλευτής από Εργατικούς. Βαπτίζουν αντισημιτισμό την στήριξη Παλαιστινίων

1113
βουλευτής

Βρετανία: Ο δεύτερος τη τάξει στο Εργατικό Κόμμα προειδοποιεί για νέες παραιτήσεις

Περισσότεροι βουλευτές των Εργατικών μπορεί να αποχωρήσουν από το κόμμα, ακολουθώντας την πορεία των εφτά παραιτηθέντων, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές, προειδοποίησε ο δεύτερος τη τάξη του Εργατικού Κόμματος, Τομ Γουότσον, σε μήνυμά του που προβλήθηκε σε βίντεο.

Ζήτησε από τον Τζέρεμι Κόρμπιν να προσεγγίσει όλες τις πτέρυγες του Εργατικού κόμματος, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει και άλλα μέλη. “Ομολογώ φοβόμουν ότι θα έρθει αυτή η μέρα. Και φοβάμαι πάλι ότι εάν δεν αλλάξουμε, ίσως να δούμε και άλλες τέτοιες μέρες” είπε, ενώ αναρωτήθηκε εάν το κόμμα πρέπει να απαντήσει με απλές καταδίκες ή να βγει έξω από την ασφαλή του ζώνη για να εμποδίσει και άλλους να ακολουθήσουν την ίδια πορεία.

Όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει περισσότερος χρόνος για χάσιμο και εάν το Εργατικό κόμμα θέλει να σταματήσει νέες παραιτήσεις θα πρέπει να γίνει “πιο ευγενικό και ήπιο”. Έσπευσε ακόμη να κατευνάσει τις ακραίες αντιδράσεις που ακούστηκαν από διάφορα μέλη και ομάδες του κόμματος, γύρω από τις παραιτήσεις, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν θεωρεί τους εφτά βουλευτές ως προδότες, ούτε γιορτάζει την αποχώρησή τους. “Είναι στιγμή να μετανιώσουμε και να συλλογιστούμε, όχι για να θυμώσουμε και να θριαμβολογήσουμε” σχολίασε και πρόσθεσε ότι τέτοια αφηγήματα δεν απαντούν στους λόγους που οδήγησαν τα συγκεκριμένα μέλη στην απόφασή τους.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην απόφαση της Λουτσιάνα Μπέρτζερ, η οποία επικαλέστηκε την αποτυχία του κόμματος να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό στους κόλπους της, λέγοντας ότι ο αντισημιτισμός πρέπει να αφυπνίσει το Εργατικό Κόμμα. “Αργήσαμε να καταλάβουμε ότι υπήρχε πρόβλημα και ακόμη περισσότερο αργήσαμε να το αντιμετωπίσουμε” είπε και πρόσθεσε: “Αν κάποιος σαν την Λουτσιάνα δεν πιστεύει πια ότι υπάρχει χώρος στο κόμμα, τότε πολλοί ακόμη θα αναρωτιούνται πως μπορούν να παραμείνουν”.

Έφυγε και όγδοη βουλευτής από τους Εργατικούς

Η Τζόαν Ράιαν, εκλεγμένη στη Βουλή των Κοινοτήτων με το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, έγινε το βράδυ της Τρίτης το όγδοο μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους που αποχώρησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ράιαν, βουλευτής εκλεγμένη στο Βόρειο Ένφιλντ, αποκάλυψε μέσω Twitter ότι ανεξαρτητοποιείται από την ΚΟ των Εργατικών, επικαλούμενη τις ανησυχίες της για τον αντισημιτισμό στις τάξεις του κόμματος.

Άλλα επτά μέλη του κοινοβουλίου που εξελέγησαν με τους Εργατικούς αποχώρησαν τη Δευτέρα από το κόμμα, επικαλούμενα κυρίως το πώς προσεγγίζει ο ηγέτης του, Τζέρεμι Κόρμπιν, την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη συνεχιζόμενη διένεξη γύρω από τις καταγγελίες περί αντισημιτισμού. Κάποια υποστήριξαν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας έχει υποστεί “πειρατεία” από τις “πολιτικές των μηχανισμών της άκρας αριστεράς”.

Σε επιστολή της που ανήρτησε στο Twitter, η Ράιαν ερίζει ότι το Εργατικό Κόμμα έχει “μολυνθεί” από “αντιεβραϊκό ρατσισμό” αφότου ο Κόρμπιν αναδείχθηκε ηγέτης του το 2015. Διατείνεται ταυτόχρονα ότι τέτοιο πρόβλημα δεν υπήρχε στο κόμμα πριν εκλεγεί αρχηγός του ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Κόρμπιν, υποστηρικτής των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και επικριτής της ισραηλινής κυβέρνησης, έχει κατηγορηθεί από διάφορες πλευρές ότι δεν έχει αντιμετωπίσει το φαινόμενο του αντισημιτισμού στο κόμμα του. Ο ίδιος διαψεύδει την κατηγορία.

Η Ράιαν, η οποία εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Κοινοτήτων το 1997, εντάσσεται πλέον στις τάξεις των ανεξάρτητων κοινοβουλευτικών που αποσκίρτησαν από τους Εργατικούς.

Οι υπόλοιποι επτά βουλευτές που αποχώρησαν τη Δευτέρα ανακοίνωσαν πως σχηματίζουν τη λεγόμενη “Ανεξάρτητη Ομάδα”.

Ο Κόρμπιν έστρεψε τους Εργατικούς προς τα αριστερά αφότου ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, το οποίο, αφού επί των ημερών του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ μετακινήθηκε προς το Κέντρο, κατέλαβε και διατήρησε την εξουσία για 13 χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας