Ένταση στον Περσικό Κόλπο: Ιρανικά πλοία παρενοχλούσαν επί τρεις ώρες αμερικανικά

466
Ιρανικά πλοία παρενοχλούσαν

Δύο σκάφη της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ περικυκλώθηκαν από πλοία του Ισλαμικού Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης στις αρχές του Απριλίου. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Wall Street Journal» που επικαλείται αξιωματούχους του Ναυτικού των ΗΠΑ, το περιστατικό σημειώθηκε στις 2 Απριλίου, αλλά δεν είχε γνωστοποιηθεί μέχρι τώρα.

Ακόμα, στη δημοσίευση τονίστηκε πως το Ναυτικό των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι τρία πολεμικά σκάφη και ένα πλοίο υποστήριξης που ονομάζεται Harth 55 «επιτέθηκαν σε δύο πλοία Ακτοφυλακής ενώ περιπολούσαν διεθνή ύδατα στο νότιο τμήμα του Περσικού Κόλπου».

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, το πλοίο Wrangell έπρεπε να καταφύγει σε αμυντικούς ελιγμούς για να αποφύγει τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα δημοσίευση, τα πληρώματα των αμερικανικών πλοίων εξέπεμψαν αρκετές προειδοποιήσεις, αλλά οι απαντήσεις της ιρανικής πλευράς ήταν ακατάληπτες.

Πάντως, το περιστατικό διήρκεσε τρεις ώρες και ο αμερικανικός στρατός το θεώρησε ως «ανασφαλές και μη επαγγελματικό».

Υπενθυμίζεται ότι οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν κλυδωνίστηκαν από νέες εντάσεις εν μέσω ασαφών προοπτικών σχετικά με τη διαδικασία διαπραγματεύσεων αναφορικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, πριν από τρία χρόνια, από το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) του 2015.

Ως εκ τούτου, η απόφαση αποχώρησης από τη συμφωνία και η επιβολή σαρωτικών κυρώσεων στο Ιράν ώθησε την Τεχεράνη να ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της.

Συγκεκριμένα, ομάδες εργασίας ηγούνται της διπλωματικής προσπάθειας προκειμένου να αναβιώσει η πυρηνική συμφωνία τώρα που η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν – Καμάλα Χάρις είναι υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας