”Ένταση” στην Α.Μεσόγειο-Χεζμπολάχ προσκαλεί Ιράν για γεωτρήσεις στα ανοικτά του Λιβάνου

468
Χεζμπολάχ προσκαλεί Ιράν για γεωτρήσεις

Επιβεβαιώθηκε πλήρως το Πενταπόσταγμα, αφού προ λίγων ημερών έγραψε ότι έρχονται εξελίξεις, καθώς το Ιράν στέλνει πετρέλαιο στον Λίβανο, με την Χεζμπολάχ να απειλεί ΗΠΑ και Ισραήλ.

Σε μια νέα εξέλιξη, ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, πρότεινε η επόμενη λιβανική κυβέρνηση να συνεχίσει τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά των λιβανικών ακτών, τονίζοντας ότι η Χεζμπολάχ, θα μπορούσε να φέρει μια ιρανική εταιρεία να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις, αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας την Κυριακή.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, προσφέρθηκε να βοηθήσει τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ύδατα του Λιβάνου, λέγοντας ότι εάν καμία εταιρεία δεν είναι πρόθυμη να το κάνει λόγω φόβων αμερικανικών κυρώσεων ή ισραηλινών επιθέσεων, η τρομοκρατική ομάδα θα μπορούσε να φέρει μια ιρανική εταιρεία σε γεωτρήσεις. Ο Νασράλα πρόσθεσε, ότι η γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ύδατα του Λιβάνου, θα απαλλάξει τη χώρα από την ανάγκη εισαγωγής καυσίμων.

Το Ισραήλ και ο Λίβανος, διεξάγουν διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, σχετικά με τα θαλάσσια σύνορά τους τον τελευταίο χρόνο. Η διασυνοριακή διαμάχη, αφορά μια τριγωνική περιοχή της Μεσογείου που ξεκινά από τα χερσαία σύνορα των χωρών και είναι 5-6 χιλιόμετρα. Η περιοχή αποτελεί περίπου, το 2% των οικονομικών υδάτων του Ισραήλ.

Οι χώρες ελπίζουν ότι η διευθέτηση των συνόρων, θα ενθάρρυνε την περαιτέρω έρευνα φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ο Nasrallah ανακοίνωσε επίσης την Κυριακή, ότι μια πρώτη αποστολή ιρανικού πετρελαίου ήταν καθ ‘οδόν προς τον Λίβανο και ότι ένα δεύτερο πλοίο θα αποπλεύσει μέσα στις επόμενες ημέρες, υποσχέθηκε δε, ότι θα ακολουθήσουν περισσότερα πλοία.

“Ο στόχος μας είναι να σπάσουμε τη μαύρη αγορά και να μονοπωλήσουμε και να ανακουφίσουμε τα δεινά των ανθρώπων”, δήλωσε ο Nasrallah.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ τόνισε, ότι η ομάδα “δεν υποκαθιστά το κράτος, τις εταιρείες εισαγωγής ή τους σταθμούς” και δεν θέλει να ανταγωνιστεί κανέναν.

«Αυτό που θα φέρουμε είναι για τον Λίβανο και για όλους τους Λιβανέζους, όχι για τη Χεζμπολάχ, τους Σιίτες ή μια περιοχή χωρίς την άλλη. Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε όλους τους Λιβανέζους και όλες τις περιοχές του Λιβάνου, όχι να βοηθήσουμε μια ομάδα χωρίς άλλη ομάδα », δήλωσε ο Νασράλα.

Υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη, ο Νασράλα είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ότι από τη στιγμή που το ιρανικό πλοίο πλέει, η Χεζμπολάχ θα το θεωρήσει «Λιβανέζικο έδαφος». Το πρώτο πλοίο, είπε, θα μετέφερε καύσιμο ντίζελ αφού αυτό είναι προς το παρόν η κορυφαία προτεραιότητα.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ προειδοποίησε, να μην αμφισβητηθεί η οργάνωσή του   για το θέμα, λέγοντας ότι το ζήτημα “συνδέθηκε με την υπερηφάνεια του λαού μας και αρνούμαστε να ταπεινώσουμε αυτόν τον λαό”.

Ο Νασράλα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Χεζμπολάχ, θα εισάγει ιρανικό πετρέλαιο μόνη της, αν η λιβανέζικη κυβέρνηση δεν το έκανε. Το ιρανικό πετρέλαιο υπόκειται σε διεθνείς κυρώσεις. Μια τέτοια κίνηση, θα μπορούσε να φέρει ιρανικά δεξαμενόπλοια καυσίμων κοντά στις ακτές του Ισραήλ.

Μετά την ομιλία την Πέμπτη, οι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ μοιράστηκαν μια φωτογραφία στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, που έδειχνε ένα πετρελαιοφόρο με ιρανική σημαία με το περίγραμμα μιας βόμβας γύρω του να διαπερνά τη λέξη “ΗΠΑ”.

Ο Ουαλίντ Μαλούφ, πρώην Αμερικανός διπλωμάτης υπό τη κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, είπε ότι η απόφαση της Χεζμπολάχ «θα μπορούσε να προκαλέσει μια στρατιωτική σύγκρουση, αφού το Ισραήλ παρακολουθεί την όλη κατάσταση από κοντά».

«Η δράση της Χεζμπολάχ έρχεται σε μια εποχή όπου το Ιράν και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε έναν μυστικό πόλεμο από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, στον οποίο εμπορικά πλοία των δύο χωρών δέχθηκαν επιθέσεις στα ύδατα γύρω από την περιοχή του Κόλπου».

Ο Μααλούφ εξηγεί ότι «ο ηγέτης της Χεζμπολάχ προκαλεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να δράσουν και αυτό αποτελεί μια άμεση κλιμάκωση».

Ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε ότι «το Ιράν βρίσκεται υπό εμπάργκο και η εσωτερική οικονομική του κατάσταση είναι τρομερά άσχημη. Δεν νομίζω ότι έχουν τα μέσα να προμηθεύσουν οποιαδήποτε χώρα με μεγάλες ποσότητες καυσίμων. Ο Νασράλα μιλάει μόνος του, ενώ εκτιμώ ότι το πλοίο μπορεί να μεταφέρει όπλα για τη Χεζμπολάχ υπό το κάλυμμα ότι είναι δεξαμενόπλοιο, οπότε θα επιτεθούν σίγουρα και όταν συμβεί αυτό, ο Νασράλα θα κατηγορήσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι μπλοκάρουν τη βοήθεια προς τον Λιβανέζικο λαό», εξηγεί ο Μααλούφ.

Ο Λίβανος κινδυνεύει να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ εάν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο παραδώσει το καύσιμο στη Βηρυτό.

Τυχόν παραλαβή του φορτίου θα σημαίνει ότι η λιβανέζικη κυβέρνηση έχει αποδεχτεί το ιρανικό πετρέλαιο, αγνοώντας το εμπάργκο.

Το πιο επικίνδυνο όμως θα ήταν μια ανάφλεξη Ιρανών, Χεζμπολάχ, Χαμάς, Ισραήλ δίπλα στην Κύπρο στην Α.Μεσόγειο ειδικά αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Ιωάννης Χάρχαρης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας