Έκρυθμη η κατάσταση στα νησιά: Επεισόδια στη Μόρια–Χίλιες αφίξεις

1125
νησιά

Χίλιοι πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου το τελευταίο 24ωρο – 300 έχουν φτάσει από τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας.

Δραματικό είναι το σκηνικό στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου: από τη μία, τα επεισόδια της Κυριακής από μερίδα κατοίκων καταδεικνύουν ότι οι νησιώτες βρίσκονται στα όρια τους.

Από την άλλη, το κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο έχει αυξήσει σημαντικά τις προσφυγικές ροές δια θαλάσσης. Το ελληνικό Λιμενικό προσπαθεί να σταματήσει τις ροές αυτές με κάθε τρόπο, ενώ η παρουσία τουρκικών ακταιωρών, οι οποίες συνοδεύουν τις βάρκες με τους πρόσφυγες, δυναμιτίζει το κλίμα στην περιοχή.

Αποτέλεσμα ήταν, παρά την καλοκαιρία, ένα ακόμα παιδί να χάσει τη ζωή του στο επικίνδυνο ταξίδι από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο.

Επεισόδια στη Μόρια

Σύμφωνα με τον ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρωί της Κυριακής ομάδα περίπου 500 προσφύγων και μεταναστών ξεκίνησε διαμαρτυρίαεξέγερση στο ΚΥΤ της Μόριας.

Η ομάδα αυτή βγήκε από τη δομή φιλοξενίας και προσπάθησε να κατέβει στην πόλη της Μυτιλήνης. Αστυνομικοί τους έκοψαν το δρόμο και τότε ξεκίνησαν επεισόδια.

Οι μετανάστες επιτέθηκαν στις αστυνομικές αρχές με πέτρες, ενώ τα ΜΑΤ με τη σειρά τους απάντησαν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Η κατάσταση είναι ήρεμη αυτή τη στιγμή, με τους πρόσφυγες να παραμένουν στη θέση τους και να αρνούνται να επιστρέψουν στον καταυλισμό.

Μπλόκα κατοίκων στη Μόρια

Εντωμεταξύ, κάτοικοι της Μόριας στη Λέσβο, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν στα μπλόκα προκειμένου να εμποδιστεί η είσοδος προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.

Έκλεισαν τον δρόμο προς Καλλονή στις εισόδους προς τον καταυλισμό, τοποθετώντας φορτηγά.

Το μπλόκο αυτό παραμένει και την Καθαρά Δευτέρα.

Σύμφωνα με το lesvospost, με απόφαση του δημάρχου Μυτιλήνης άνοιξαν τα μπλόκα στους Λάμπου Μύλους και στον Άγιο Φανούριο στην Ε.Ο Μυτιλήνης-Μανταμαδου.

Οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι στιγμής μεταφέρονται στο λιμάνι Μυτιλήνης.

Χίλια άτομα έφτασαν στα νησιά το τελευταίο 24ωρο

Στη διάσωση και περισυλλογή 164 μεταναστών και προσφύγων προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα, σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα σε Λέσβο, Χίο και Φαρμακονήσι.

Σύμφωνα με το ΛΣ, από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 1ης Μαρτίου, έως σήμερα το πρωί, Δευτέρα 2 Μαρτίου, δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σημειώθηκαν στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου με την περισυλλογή 89 ατόμων, τρία στη Χίο με τη διάσωση 43 μεταναστών και προσφύγων και ένα περιστατικό στο Φαρμακόνησι με τη διάσωση 32 ατόμων.

Το ίδιο διάστημα άλλοι 813 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε 20 περιστατικά που σημειώθηκαν σε τέσσερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα 9 περιστατικά σημειώθηκαν στη Λέσβο όπου αποβιβάστηκαν 423 μετανάστες και πρόσφυγες, 6 στη Χίο όπου αποβιβάστηκαν 252 άτομα, 2 στη Σάμο με 85 άτομα, 1 στο Φαρμακονήσι με 36 άτομα και 2 στη Μεγίστη όπου αποβιβάστηκαν 17 μετανάστες και πρόσφυγες.

300 αφίξεις από τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας

Προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τα απέναντι Μικρασιατικά τουρκικά παράλια προς τη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σήμερα Καθαρή Δευτέρα.

Στη Λέσβο από τα χαράματα ως και τις 10 το πρωί βγήκαν πέντε βάρκες στις ακτές της Βόρειας και της Ανατολικής Λέσβου με περίπου 200 συνολικά επιβαίνοντες.

Στη Χίο βγήκαν δυο βάρκες με περίπου 70 άτομα. Ενώ στη Σάμο άλλες δυο βάρκες με περίπου 50 επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες.

Η κατάσταση στη Χίο

Τέλος, σύμφωνα με το alithia.gr, ένα περιστατικό στις Οινούσσες με 20 μετανάστες – πρόσφυγες ήταν από τα πρώτα της Καθαρής Δευτέρας, όπου παρά τις προσπάθειες αποτροπής των Λιμενικών, οι επιβαίνοντες σε φουσκωτή λέμβο κατάφεραν να βγουν στην ξηρά.

Από την Κυριακή μέχρι το πρωί της Καθαρής Δευτέρας έλαβαν χώρα 15 περιστατικά εισόδου λεμβών, έγιναν 5 αποτροπές, 9 συλλήψεις για πρόκληση ναυαγίου, ενώ συνολικά εισήλθαν στη Χίο 320 άτομα, στην πλειοψηφία παιδιά και γυναίκες.

Στο μεταξύ εκτός από ελικόπτερα, τα σύνορα περιφρουρούν και δύο κανιονιοφόροι του Π.Ν. εκτός των σκαφών του Λιμενικού Σώματος, που ενισχύθηκαν σε προσωπικό από άλλους Λιμενικούς Σταθμούς της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας