Έκρηξη του ελλείμματος στο 6,2% του ΑΕΠ-Εκτός ελέγχου ο προϋπολογισμός

820
Εκτός ελέγχου ο προϋπολογισμός
Συμπληρωματικό προϋπολογισμό με την εφαρμογή σχεδίου «εκτάκτου ανάγκης» για μείωση του δημοσιονομικού κόστους κατά τουλάχιστον 7 δις. ευρώ σε σχέση με το 2020 εκπονεί το οικονομικό επιτελείο

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό με την εφαρμογή σχεδίου «εκτάκτου ανάγκης» για μείωση του δημοσιονομικού κόστους κατά τουλάχιστον 7 δις. ευρώ σε σχέση με το 2020 εκπονεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Με το πρωτογενές έλλειμμα να κινείται σε πάνω από το 6% του ΑΕΠ από 3,9% που προβλέπει ο προυπολογισμός λόγω των πρόσθετων μέτρων στήριξης και τα κρατικά ταμεία να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις απειλώντας το όριο ασφαλείας των ταμειακών διαθεσίμων η άμεση άρση του σκληρού lockdown είναι μονόδρομος.
Αν και το τοπίο με την εξέλιξη της πανδημίας παραμένει θολό και ρευστό, στο οικονομικό επιτελείο βάζουν ως προτεραιότητα το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού προκειμένου να σωθεί η φετινή παρτίδα της ανάκαμψης και να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος.

Το ξεκίνημα της ανάκαμψης μετατίθεται για επόμενους μήνες

Το στοίχημα της αντιστροφής της πτωτικής πορείας έχει χαθεί τους τρεις πρώτους μήνες και πλέον το ξεκίνημα της ανάκαμψης μετατίθεται για επόμενους μήνες έως τον Ιούνιο.
Αν το λιανεμπόριο και η εστίαση «ανεβάσουν ρολά», θα περιοριστούν δραστικά η ένταση και η έκταση των ζημιών από την επιδημιολογική κρίση και ταυτόχρονα θα δοθούν βαθιές ανάσες στα κρατικά ταμεία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα οι δύο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. ευρώ από τα οποία τα 520 εκατ. ευρώ προέρχονται από το κλειστό λιανεμπόριο ενώ κάθε μήνας συνέχισης της γενικευμένης καραντίνας διογκώνει το λογαριασμό κατά 3 δις. ευρώ.
Οι απρόβλεπτες αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας τους πρώτους μήνες του έτους προσθέτουν στο βαρύ ήδη λογαριασμό περίπου 3,7 δις. ευρώ και ανεβάζουν το συνολικό κόστος κατά 4 δις. ευρώ σε πάνω από 11,5 δις. ευρώ έναντι 7,5 δις. ευρώ που έχουν εγγραφεί στο προϋπολογισμό.
Έτσι το πρωτογενές έλλειμμα σε ετήσια βάση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 10,6 δις. ευρώ έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 6,7 δις. ευρώ και 11,7 δις. ευρώ που έκλεισε το 2020.
Ως ποσοστό του ΑΕΠ η πρόσθετη επιβάρυνση είναι 2,3 ποσοστιαίες μονάδες με αποτέλεσμα το πρωτογενές έλλειμμα να ανεβαίνει στο 6,2% όταν το 2020 ήταν 7,2% ενώ το 2019 καταγράφηκε πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ.
Η υπέρβαση δεν παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες λόγω της ρήτρας διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά τα περιθώρια ευελιξίας δεν είναι απεριόριστα και σε κάθε περίπτωση το έλλειμμα θα πρέπει να συγκρατηθεί σε διαχειρίσιμα για την επάνοδο στην εξυγίανση επίπεδα μετά το τέλος της πανδημίας.
Όπως έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών η χαλάρωση δεν σημαίνει ασυδοσία θυμίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Σήμα κινδύνου για τις μελλοντικές επιπτώσεις του δημοσιονομικού εκτροχιασμού

Άλλωστε σήμα κινδύνου για τις μελλοντικές επιπτώσεις του δημοσιονομικού εκτροχιασμού έχει εκπέμψει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι «κάθε ευρώ που ξοδεύουμε τώρα είναι φόροι που κάποια στιγμή θα μπούνε.
Φόροι, οι οποίοι δεν θέλουμε να προέρχονται από αύξηση φορολογικών συντελεστών, αλλά από ένα μέρισμα ανάπτυξης.
Αυτά τα χρήματα σε μάκρος χρόνου θα τα πληρώσουμε πίσω.
Πρέπει να τα ξοδεύουμε με τη συνειδητοποίηση ότι το κράτος δεν βρήκε κάποια πετρελαιοπηγή.
Δανείζεται από το εξωτερικό».
Σημειώνεται ότι στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι η κρατική χρηματοδότηση για την αναπλήρωση των ζημιών στην οικονομία από την υγειονομική χρήση συμπεριλαμβανομένων και των εργαλείων παροχής ρευστότητας από εγγυοδοτικά προγράμματα και κοινοτικούς πόρους θα ψαλιδιστεί σε σχέση με πέρυσι κατά 16,3 δις. ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 7,6 δις. ευρώ έναντι 23,9 δις. ευρώ.
Μετά την αύξηση του κόστους στα 11,6 δις. ευρώ λόγω του νέου κύματος lockdown ο πήχης της εξοικονόμησης πέφτει στα 12,3 δις. ευρώ.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας