Επίθεση με μηχανισμό στο μετρό του Λονδίνου – Ταυτοποιήθηκε ύποπτος

1688
Λονδίνου

Μικρή έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σημειώθηκε σε βαγόνι του μετρό στον σταθμό Parsons Green του δυτικού Λονδίνου. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από την έκρηξη τραυματίστηκαν 22 άτομα, τα 18 μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα. Το περιστατικό χειρίζεται η αντιτρομοκρατική.
Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας ταυτοποίησαν ύποπτο που φέρεται ότι εμπλέκεται στη βομβιστική επίθεση, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Sky News.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ύποπτο με τη βοήθεια των βίντεο από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, έγραψε στο Twitter ο ρεπόρτερ του καναλιού Μαρκ Γουάιτ.
Μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε η Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε ότι το επίπεδο κινδύνου παραμένει στο βαθμό 4.
Χαρακτήρισε τα tweet του αμερικανού προέδρου άσκοπα, αφού όπως είπε «τέτοιου είδους σχόλια δεν βοηθούν».
Ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν συνεχάρη αστυνομία και πυροσβεστική για την άμεση ανταπόκριση που έδειξαν.
Οι αρχές χαρακτηρίζουν «τρομοκρατικό» το περιστατικό που εκτυλίχθηκε ώρα αιχμής (08:20 τοπική ώρα).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη οφείλεται σε αυτοσχέδιο μηχανισμό, που -σύμφωνα με το BBC- περιελάμβανε ωρολογιακό μηχανισμό. Η βόμβα ήταν αυτοσχέδια και είχε σκόπο να σκοτώσει και να τραυματίσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, δεν εξερράγη όμως όπως ήταν προσχεδιασμένο να γίνει, γεγονός που φέρνει στο μυαλό την τρομοκρατική επίθεση του 2007.
Η αστυνομία προσπαθεί να απαντήσει στα μέχρι στιγμής αναπάντητα ερωτήματα μέσα από τις εικόνες του συστήματος παρακολούθησης CCTV.
Οι αρχές διέκοψαν την κυκλοφορία των συρμών ανάμεσα στους σταθμούς Earls Court και Wimbledon και στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ένοπλοι αστυνομικοί, πυροσβέστες, καθώς και διασώστες με ασθενοφόρα.
Οι 18 από τους 22 τραυματίες έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία και κανενός η ζωή δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι έχουν εγκαύματα στο πρόσωπο, ενώ το Skynews μεταδίδει ότι υπάρχουν και παιδιά μεταξύ των τραυματιών.
Το θέμα παρακολουθεί στενά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι η οποία ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη των ερευνών. «Η σκέψη μας είναι κοντά στους τραυματίες» έγραψε η πρωθυπουργός στο twitter.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε: «Η πόλη μας έχει αποδείξει ότι ποτέ δεν θα φοβηθεί ούτε θα ηττηθεί από την τρομοκρατία» και ανέφερε ότι το απόγευμα θα παρευρεθεί σε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα μαζί με την πρωθυπουργό Τερέσα Μέι.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε εκ νέου ηττημένους (loser) τους τρομοκράτες και τόνισε ότι χρειάζεται σκληρότερη αντιμετώπισή τους.
Πηγές αναφέρουν ότι ένας αυτοσχέδιος μηχανισμός, τοποθετημένος σε σακούλα σούπερ μάρκετ και σε πλαστικό κοντέινερ εξερράγη, χωρίς να σημειωθούν εκτεταμένες ζημιές στο βαγόνι.
Της έκρηξης ακολούθησε πανικός. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στη Sun ότι «έβλεπες τους ανθρώπους να τρέμουν, το απόλυτο χάος».
H Daily Mail αναφέρει ότι οι επιβάτες έτρεχαν πανικόβλητοι, ενώ αρκετοί έφεραν εγκαύματα στο πρόσωπο.
Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι βρισκόταν μέσα σε ένα βαγόνι του συρμού, στον σταθμό Parsons Green, όταν άκουσε έναν ήχο που παρέπεμπε σε ανάφλεξη και είδε το διπλανό βαγόνι να τυλίγεται στις φλόγες.
Είδε επιβάτες να τρέχουν προς την ίδια πόρτα εξόδου του συρμού και να ποδοπατούνται μετά το συμβάν. Η φωτιά εξαπλωνόταν και στα υπόλοιπα βαγόνια του συρμού, όπως εξηγεί ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας που προσθέτει ότι δεν άκουσε κάποιον δυνατό κρότο και ότι την στιγμή της έκρηξης το τρένο ήταν κατάμεστο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας