Έκρηξη οργής! Φλέγεται για τρίτη συνεχόμενη μέρα η Μινεάπολη

1075
οργής

Συνεχίστηκαν για τρίτη μέρα οι διαδηλώσεις των Αφροαμερικανών, με τη συμμετοχή και χιλιάδων λευκών, στη Μινεάπολη της ΗΠΑ, με σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία και πυρπολήσεις κρατικών κτιρίων. 

Διαδηλωτές εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολης το απόγευμα της Πέμπτης, αφότου το εγκατέλειψε το προσωπικό του και έβαλαν φωτιά στην μεγαλύτερη κλιμάκωση του τριήμερου ξεσπάσματος οργής για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό.

Το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», όπως είχε καταγραφεί στο τρομακτικό βίντεο θανάτου του Αφροαμερικανού πολίτη, έχει γίνει η σπίθα που άναψε τη φωτιά όχι μόνο στην πόλη της Μινεσότα, αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα των ΗΠΑ, καθώς το κίνημα “Black Lives Matter” θεριεύει ξανά.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι το προσωπικό έφυγε από το 3ο Αστυνομικό Τμήμα, ενώ βίντεο καταγράφουν διαδηλωτές να μπαίνουν στις εγκαταστάσεις και στη συνέχεια άρχισαν να χτυπάνε συναγερμοί πυρασφάλειας και το κτίριο παραδόθηκε στις φλόγες όταν πήραν φωτιά πυροτεχνήματα που βρίσκονταν στο εσωτερικό.

Την οργή της αφροαμερικανικής κοινότητας και όχι μόνο πυροδότησε το βίντεο που καταγράφει αστυνομικό να πιέζει με το γόνατό του τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος βρισκόταν δεμένος με χειροπέδες στο έδαφος. Ο Φλόιντ φωνάζει πως δεν μπορεί να αναπνεύσει και λίγη ώρα αργότερα μεταφέρεται χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώνεται ο θάνατός του. Οι αστυνομικοί, όπως ανακοινώθηκε, έχουν απολυθεί, όμως παραμένουν ελεύθεροι και δεν τους έχει αποδοθεί καμία κατηγορία μέχρι στιγμής.

Μάλιστα, νέο βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης, διαψεύδει τους ισχυρισμούς της αστυνομίας πως ο Φλόιντ προέβαλε αντίσταση, ενώ υπάρχουν πολλές αναφορές για ρατσιστικό παρελθόν του ενός από τους αστυνομικούς. Ο Ντέρεκ Τσάβιν κατηγορείται για τουλάχιστον 18 περιπτώσεις ρατσιστικής βίας.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Γουόλζ, κάλεσε την Εθνοφρουρά να επέμβει, όμως δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα αναπτυχθούν οι δυνάμεις της στην πόλη. Η Εθνοφρουρά, πάντως, έχει ενημερώσει ότι στέλνει στην περιοχή 500 στρατιώτες.

Για να κατευνάσει, μάλιστα, τους διαδηλωτές ο κυβερνήτης υποσχέθηκε… αλλαγές, λέγοντας «ήρθε η ώρα να ξαναφτιάξουμε την πόλη, το σύστημα δικαιοσύνης και τη σχέση μεταξύ των δυνάμεων επιβολής του νόμου και εκείνων που πρέπει να προστατεύονται».

Από την οργή των διαδηλωτών δεν ξέφυγαν και καταστήματα και επιχειρήσεις, καθώς σημειώθηκαν φθορές, ενώ υπάρχουν και αναφορές για λεηλασίες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πάντως, ο οποίος βρίσκεται αυτή την περίοδο στα… χαρακώματα με το Twitter, ενώ αρχικά δήλωσε σοκαρισμένος από το βίντεο και κάλεσε στην τιμωρία των δραστών, εν συνεχεία πέρασε στην αντεπίθεση κατά του Αφροαμερικανού δημάρχου της περιοχής Σεντ Πίτερ, Μέλβιν Κάρτερ.

«Δεν μπορώ να κάτσω και απλά να παρακολουθώ αυτό που συμβαίνει σε μια σπουδαία αμερικανική πόλη. Πρόκειται για τεράστιο έλλειμμα ηγεσίας. Ο αδύναμος αριστερός δήμαρχος πρέπει να συνέλθει ή θα στείλω την Εθνοφρουρά. Αυτοί οι τραμπούκοι δεν τιμούν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας