Αποκλειστικό. Άσαντ-Χαφτάρ: Ο πόλεμος κατά τζιχαντιστών δεν αφορά μόνο Συρία-Λιβύη

1969
πόλεμος

Ο πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας υποδέχτηκε χθες αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Χαλίφα Χαφτάρ ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ανατολικής Λιβύης.

Επικεφαλής της λιβυκής αποστολής ήταν ο πρωθυπουργός Abdul-Rahman al-Ahiresh και ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας Abdul-Hadi al-Hawaij.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών αφορούσαν, μεταξύ άλλων, ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη,για την μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, καθώς και για όλες τις εξωτερικές παρεμβάσεις (διπλωματικές, πολιτικές στρατιωτικές) που εκδηλώνονται στις χώρες τους.

Αποτέλεσε κοινή αντίληψη, κατά την διάρκεια των συνομιλιών, μεταξύ των δύο μερών ότι και οι δύο εμπόλεμες χώρες βιώνουν ακριβώς τις ίδιες συνθήκες εισβολής της Τουρκίας και εισροής μαχητών τζιχαντιστών, με την υποστήριξη ΗΠΑ, άλλων δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών και της Τουρκίας.

Επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές ότι ο πόλεμος ενάντια στους τρομοκράτες-μισθοφόρους, δεν είναι η μάχη μόνο της Συρίας και της Λιβύης, καθώς η έκβαση αυτής της αναμέτρησης  δεν αφορά μόνο την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών, αλλά θα καθορίσει το μέλλον της ευρύτερης περιοχής (εδαφικό status quo και οι συσχετισμοί ισχύος που διαμορφώνονται μεταξύ ανεξάρτητων χωρών από τη δυτική σφαίρα επιρροής και αντιδραστικών, πειθήνιων στις δυτικές εντολές κρατών).

Συγκεκριμένα, αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και η συμμετοχή τους στις πολεμικές συγκρούσεις στο πλευρό της Τουρκίας, τόσο στη Συρία αλλά και στη Λιβύη, εργαλειοποιούνται ως μηχανισμοί υλοποίησης των δυτικών πολιτικών επιδιώξεων και των εγχώριων συμμάχων τους που αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα στην αποσταθεροποίηση συνολικά της περιοχής ( Λιβύη, Συρία-μέση Ανατολή).

Οι δύο αντιπροσωπείες, όπως αναφερθήκαμε και χθες, κατέληξαν στην αναγκαιότητα επανέναρξης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως και στενής συνεργασίας, μέσω του συντονισμού αρμόδιων υπουργείων και άλλων κρατικών υπηρεσιών, σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, ενώ επιβεβαιώθηκαν οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας που υπάρχουν μεταξύ του λιβυκού και του συριακού λαού.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1234479553042579456

Η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των δύο πλευρών, όπως τονίσαμε και χθες, αποτελεί την απάντηση στην υπογραφή από την Τουρκία και τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, του “ηγέτη” της “διεθνώς αναγνωρισμένης” κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη, του παράνομου και άκυρου τουρκολυβικού μνημονίου.

Οι δύο χώρες, ήδη, πλήττονται από την επιθετικότητα και τις επεκτατικές βλέψεις της νεοθωμανικής Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και βιώνουν ήδη τις οδυνηρές συνέπειες της εισβολής και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής και των μισθοφόρων-τρομοκρατών εναντίον του άμαχου πληθυσμού και αιχμαλώτων στρατιωτών (εκτελέσεις αιχμαλώτων, πολιτών, βιασμοί).

Συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Συρίας-Λιβύης (Χαφτάρ)

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, όντας προσκολλημένες τυφλά στον Ευρώ-ΝΑΤΟϊκό Συνασπισμό, θα πρέπει να στραφούν σε νέες, ισχυρές συμμαχίες, στην αναζήτηση στήριξης για την αναχαίτιση της στόχευσης  της αλλαγής των συνόρων του Αιγαιακού αλλά και της Μεσογείου status quo από την Τουρκία.

Απαιτείται:

Μια ουσιαστική, πολύμορφη προσέγγιση με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης με τις ΝΑΤΟϊκές-Ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες που στην ουσία, πέρα από ρητορικού τύπου δηλώσεις στήριξης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, μένουν εντελώς απροστάτευτες.

Συστράτευση και ένταξη της Ελλάδας-Κύπρου στη Συρο-Λιβυκή συμμαχία:

  • ‘Αρση αναγνώρισης της κυβέρνησης της Τρίπολης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ και ενεργοποίηση των διπλωματικών σχέσεων με την κυβέρνηση του Χαλίφα Χαφτάρ, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό.
  • Επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων με την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας που περιλαμβάνει και το άνοιγμα των πρεσβειών στις χώρες μας.

Οι απειλές που βιώνει η χώρα μας τόσο στο εσωτερικό της, με τον όλεθρο της μνημονιακής εξαθλίωσης και τώρα της μεταμημονιακής “κανονικότητας”, αλλά και η ανάγκη προάσπισης της εδαφικής της κυριαρχίας,  προϋποθέτουν τη λαϊκή αφύπνιση και εγρήγορση….

Πριν να είναι αργά

 

*Πληροφορίες από Syrian Arab News Agency (SANA),  Twitter του Λιβυκού Εθνικού Στρατού(LNA)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας