Άνοιξε η αυλαία του 75ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

1227
φεστιβάλ

Άρχισε χθες, 29 Αυγούστου, το 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, που θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας μερικές από τις πλέον χαρακτηριστικές και αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς.

Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει με την ταινία «First Man» του Ντάμιεν Σαζέλ, ο οποίος επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη και στο φεστιβάλ, δύο χρόνια μετά την μεγάλη επιτυχία του «La La Land». Στην καινούρια ταινία ο Ράιαν Γκόσλινγκ πρωταγωνιστεί σε ένα «ταξίδι στο διάστημα», για την κινηματογραφική μεταφορά της βιογραφίας του Νιλ ‘Αρμστρονγκ, που πάτησε πρώτος το πόδι του στη Σελήνη.

Είκοσι μια (21) ταινίες συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, έξι από αυτές με την υπογραφή του NETFLIX. Το «Roma», του Αλφόνσο Κουαρόν  παρουσιάζει τη ζωή μιας μεσοαστικής οικογένειας στην πόλη του Μεξικού, στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Το μυθιστόρημα «The Sisters Brothers» του Καναδού συγγραφέα Πάτρικ Ντεγουίτ διασκευάζεται για τη μεγάλη οθόνη από τον  βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα, Ζακ Οντιάρ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Χοακίν Φοίνιξ και Τζέικ Τζίλενχαλ.

Ο Λάζλο Νέμες μετά το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας για το «Γιο του Σαούλ», επιστρέφει με το δράμα μυστηρίου «Sunset».

Το «The Favourite», η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι ένα από τα φιλμ που διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα, και φέρνουν τον Έλληνα σκηνοθέτη ξανά στη Μόστρα, μετά από το 2011 όταν οι «Άλπεις» είχαν κερδίσει το Βραβείο Σεναρίου.

Το σατυρικό δράμα εποχής του Λάνθιμου αφηγείται το παράλληλο χρονικό τριών γυναικών της αγγλικής βασιλικής οικογένειας με κεντρικά πρόσωπα τη βασίλισσα ‘Αννα, τη δούκισσα Σάρα Τσόρτσιλ και τη βαρόνη Αμπιγκέιλ Μάσαμ. Η Ολίβια Κόλμαν, η Έμα Στόουν και η Ρέιτσελ Βάις ερμηνεύουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ το σενάριο της ταινίας υπογράφουν η Ντέμπορα Ντέιβις και ο Τόνι ΜακΝαμάρα.

Οι αδελφοί Κοέν με το «The Ballad of Buster Scruggs» (το οποίο ξεκίνησε ως μίνι σειρά γουέστερν για το Netflix) συμμετέχουν επίσης στο διαγωνιστικό τμήμα.

Ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους είναι και ο Λούκα Γκουαντανίνο με το «Suspiria»-μια διασκευή της ταινίας τρόμου του Ντάριο Αρτζέντο- ο  Ολιβιέ Ασαγιάς με το «Double Vies», μια κωμωδία με πρωταγωνιστές τους Γκιγιόμ Κανέ και Ζιλιέτ Μπινός, ο Μάικ Λι με το «Peterloo», ένα ιστορικό δράμα που αφηγείται την σφαγή στην οποία κατέληξε μια ειρηνική διαδήλωση εργατών στο Μάντσεστερ το 1819, η Τζένιφερ Κεντ μοναδική γυναίκα σκηνοθέτης στο διαγωνιστικό τμήμα, με το «The Nightingale»- μία μελέτη πάνω στη φύση της βίας, καθώς και ο Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ, (περισσότερο γνωστός από την ταινία «Ζωές των ‘Αλλων») ο οποίος επιστρέφει με το «Work Without Author». Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Σινία Τσουκαμότο παρουσιάζει το δράμα εποχής «Killing» και ο Πολ Γκρίνγκρας με το «22 July», η ταινία του οποίου αποτελεί μια κινηματογραφική αφήγηση της τρομοκρατικής επίθεσης του 2011 σε Ουτόγια και Όσλο.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Μπράντλεϊ Κούπερ, με τον ίδιο και τη Lady Gaga να πρωταγωνιστούν στο «Ένα Αστέρι Γεννιέται», αλλά και το «Dragged Across Concrete» του Σ. Κρεγκ Ζάλερ με τους Βινς Βον και Μελ Γκίμπσον, παρουσιάζονται εκτός διαγωνιστικού τμήματος, σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Στις ειδικές προβολές εκτός διαγωνιστικού τμήματος θα προβληθεί επίσης η τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Έλενα Φερράντε «Η Υπέροχη Φίλη μου». Ακόμη, στη φετινή διοργάνωση θα προβληθεί και η extended cut εκδοχή του «Δέντρου της Ζωής» (2011) του Τέρενς Μάλικ με τους Μπραντ ΠιτΣον Πεν, και Τζέσικα Τσάστεϊν.

Στο τμήμα του φεστιβάλ «Orizzonti» στο οποίο παρουιάζονται νέες αφηγηματικές φόρμες, διαγωνίζεται ο Θανάσης Νεοφώτιστος με τη μικρού μήκους ταινία του «Λεωφόρος Πατησίων».

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο φετινό φεστιβάλ της Βενετίας θα είναι ο μεγάλος διακεκριμένος της περσινής Μόστρα και των φετινών Όσκαρ, Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, που σάρωσε τα βραβεία με την ταινία του «Η Μορφή του Νερού».

«Το να υπηρετήσω ως πρόεδρος της επιτροπής του Φεστιβάλ της Βενετίας είναι μια μεγάλη τιμή, αλλά και ευθύνη για μένα, την οποία δέχομαι με απόλυτο σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Το Φεστιβάλ της Βενετίας είναι ένα παράθυρο στο παγκόσμιο σινεμά και μια ευκαιρία γιορτής για τη δύναμή του», είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ο φημισμένος Μεξικανός σκηνοθέτης.

Τιμώμενο πρόσωπο για φέτος θα είναι η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, που θα λάβει τον τιμητικό Χρυσό Λέοντα για την προσφορά της στον κινηματογράφο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας