Άνεμος Μάη ’68 στο Παρίσι. Συντονισμός φοιτητών-εργαζομένων

4797
Παρίσι
Συνεχίζεται η κατάληψη των πανεπιστημιακών κτιριακών εγκαταστάσεων της Τολμπιάκ στο Παρίσι, που άρχισε στις 26 Μαρτίου, ενώ η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αποτολμά τη βίαιη εκκένωση, παρ’ όλα που κάτι τέτοιο ζητήθηκε ήδη από προχθές, Τετάρτη 11 Απριλίου, από τον πρόεδρο του πανεπιστημίου Pantheon-Sorbonne (Paris 1), Ζορζ Χαντάντ.
Η Τολμπιάκ έχει γίνει ένα από θερμά σημεία της κινητοποίησης των φοιτητών κατά της μεταρρύθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης, που αφορά και άλλα πανεπιστήμια στη Γαλλία. Αποκορύφωμα τωνκινητοποιήσεων αποτέλεσε η σύγκρουση μεταξύ των καταληψιών φοιτητών και ακροδεξιών τραμπούκων, που επιτέθηκαν και τελικά αποκρούστηκαν την περασμένη Παρασκευή 6 Απριλίου.
Η διστακτικότητα της γαλλικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει βίαια την κατάληψη, που τείνει να αποτελέσει κέντρο ενός γενικότερου ξεσηκωμού στον χώρο της εκπαίδευσης, σχετίζεται με τα συνολικότερα προβλήματα που προκαλούν οι ταυτόχρονες μεγάλες απεργιακές κινητοποίησεις των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα κ.λπ. Χαρακτηριστική είναι η συνάντηση που αποφασίστηκε για σήμερα από τους καταληψίες φοιτητές με τους απεργούς σιδηροδρομικούς για συντονισμό των αγώνων τους, που δίνει μια αίσθηση Μάη ’68 στις φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας