Χ.Ακάρ: ΗΠΑ-Τουρκία θα έχουν συνομιλίες για τα F-35-“Μπουκάλα” η Ελλάδα!

825

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε το Σάββατο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες για συνάντηση στο εγγύς μέλλον μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για να συζητήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σύμφωνα με το ahvalnews.com

Η Τουρκία έπαψε να είναι εταίρος στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 το 2019 λόγω της αγοράς συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 ρωσικής κατασκευής, τα οποία η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι είναι ασύμβατα με τα όπλα του ΝΑΤΟ και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια.

Τούρκοι εργολάβοι συνεχίζουν να κατασκευάζουν εξαρτήματα για το τζετ πέμπτης γενιάς, παρά την απομάκρυνση από την Τουρκία και την εφαρμογή των κυρώσεων στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) το 2020.

Ως εταίρος στο πρόγραμμα F-35 που βοήθησε στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του τζετ, η Τουρκία σχεδίαζε να αγοράσει 100 F-35A.

“Οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το F-35 βρίσκονται σε εξέλιξη. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητηθεί το θέμα των F-35, οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη”, είπε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι η αγορά από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 ήταν “αναγκαιότητα” και όχι μια επιλογή.

Νωρίτερα, αυτό το μήνα, ο Ακάρ είπε ότι η Άγκυρα θα συζητήσει το πρόγραμμα πολλαπλών ρόλων μαχητικών αεροσκαφών F-35 κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ουάσιγκτον στις αρχές του 2022.

Ο ανώτατος αμυντικός αξιωματούχος της χώρας είπε το Σάββατο ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια αποδεκτή και λογική λύση για τα ζητήματα των S-400, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα είχε δίκιο σε αυτό το θέμα.

“Αναμένουμε ότι οι σύμμαχοί μας των ΗΠΑ έλαβαν τη σωστή απόφαση το συντομότερο δυνατό”, είπε ο Ακάρ.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και η αγορά τους ήταν αναγκαιότητα, καθώς δεν μπόρεσε να προμηθευτεί συστήματα αεράμυνας από κανέναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ με ικανοποιητικούς όρους.

Η κρατική αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας (SSTEK) προσέλαβε τη δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter με έδρα την Ουάσιγκτον για να ασκήσει πίεση για να επιστρέψει στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth, ανέφερε πέρυσι ο ειδησεογραφικός ιστότοπος λόμπι Foreign Lobby Report.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας