Χωρίς τέλος η πτώση της Wall Street-Κατρακυλά ο Dow Jones

1108
wall

“Βουτιάς”… συνέχεια στην Wall Street, με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στη Νέα Υόρκη να βρίσκονται βαθιά στο “κόκκινο”, εν μέσω ανησυχιών ότι ο κοροναϊός πιθανόν να εξαπλώνεται πλέον και στις ΗΠΑ.

Σειρά εκτιμήσεων από πλευράς εταιρειών και οικονομικών αναλυτών για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας επιδεινώνουν σημαντικά το επενδυτικό κλίμα.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα κοροναϊού αγνώστου προελεύσεως στη χώρα, στη βόρεια Καλιφόρνια, γεγονός που ενισχύει τους φόβους ότι ο ιός έχει διασπαρεί σε επίπεδο κοινοτήτων και όχι μόνο μεμονωμένων περιστατικών. Η αμερικανική υπηρεσία δεν μπορεί προς το παρόν να εντοπίσει πώς ο ασθενής ήλθε σε επαφή με τον ιό.

Είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα“, τονίζει ο Tom Hainlin, στέλεχος παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής στην Ascent Private Capital Management. “Κανείς δεν είναι ακριβώς ειδικός στον κοροναϊό. Δεν έχουμε ξανασυναντήσει κάτι ανάλογο στην καριέρα μας στον επενδυτικό χώρο“.

Οι μετοχές των Apple, Disney και Visa βρίσκονται μεταξύ εκείνων που σημειώνουν απώλειες, με πτώση που για όλες τους αγγίζει τουλάχιστον το 3%. Εκείνες των AMD σημειώνουν πτώση 6,2% και 2,5%, αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε την Τετάρτη να καθησυχάσει τους πολίτες και τις αγορές σχετικά με την επιδημία, σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος για Αμερικανούς πολίτες από τον ιό είναι ακόμη “πολύ χαμηλός“, ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνουν “όσες δαπάνες χρειαστεί” για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο Τραμπ όρισε επίσης τον δεύτερο τη τάξει πολίτη της χώρας, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, επικεφαλής της οργάνωσης της μάχης ενάντια στην επιδημία.

Στη Νότια Κορέα, τα κρούσματα του κοροναϊού έχουν φθάσει τα 1.700, ενώ στην Ιταλία περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Η Microsoft εξέδωσε εξάλλου την Τετάρτη προειδοποίηση ότι τα έσοδά της θα είναι μειωμένα σε σχέση με το guidance της για το 2020, καθώς η αλυσίδα εφοδιασμού της επιστρέφει στην κανονικότητα με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με τα αναμενόμενα. Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί κατά 3%.

Προειδοποίηση για το outlook της εξέδωσε και η PayPal, παρ’ όλα αυτά η μετοχή της σημειώνει άνοδο 1,4%.

Οι αμερικανικές εταιρείες δεν θα δουν αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των κερδών τους το 2020“, ανέφερε ο David Kostin, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στην Goldman Sachs.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, μόλις 3 κινούνται με θετικό πρόσημο, ενώ 27 κινούνται με αρνητικό. Κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των 3M, Pfizer και Merck& Co., ενώ των απωλειών ηγούνται εκείνες των Apple, Dow Inc. και Microsoft.

Μάκρο

Στο πεδίο των μάκρο, αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδόματος ανεργίας αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αλλά παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 8.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 219.000.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 214.000 νέες αιτήσεις.

Οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας που ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, αναθεωρήθηκαν στις 211.000.

Ο κινητός μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 500, στις 209.750 την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ζήτηση για διαρκή αγαθά μειώθηκε τον Ιανουάριο, σε μια ένδειξη ότι η μεταποίηση ξεκίνησε “χλιαρά” το νέο έτος.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν 0,2% τον Ιανουάριο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 1,5%.

Οι παραγγελίες για εξοπλισμό στον κλάδο των μεταφορών μειώθηκαν 2,2%, αυτές για εμπορικά αεροσκάφη αυξήθηκαν.

Οι παραγγελίες τον Δεκέμβριο αναθεωρήθηκαν προς τα άνω, στο +2,9%.

Οι νέες παραγγελίες για μη αμυντικά κεφαλαιουχικά αγαθά, αυξήθηκαν 1,1% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας