Χωρίς πλήρη συμφωνία για τον προϋπολογισμό η Ευρωζώνη

1004
συμφωνία

Μετά από χρονοβόρες και δύσκολες διαπραγματεύσεις στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τις αδρές γραμμές ενός προϋπολογισμού της, αλλά ανώνυμος αξιωματούχος δήλωσε ότι απέτυχαν να συμφωνήσουν σε σημαντικές πλευρές.

«Για πρώτη φορά, δημιουργούμε έναν λειτουργικό προϋπολογισμό ο οποίος θα βοηθήσει τις χώρες της Ευρωζώνης να συγκλίνουν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές», υποστήριξε ο  Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, κάνοντας λόγο για «επιτυχία» στην εξέλιξη αυτή. «Για πρώτη φορά, αρχίζουμε να μελετάμε το μέλλον ως συγκροτημένη ομάδα και να συντονίζουμε την οικονομική μας πολιτική», πρόσθεσε.

Ωστόσο, αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε στο Reuters πως οι υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μερικά σημαντικά στοιχεία και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους επόμενους μήνες.

Οι υπουργοί ήθελαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το αν ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης, στην οποία συμμετέχουν 19 χώρες, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με φόρους που θα προορίζονται ειδικά για τον σκοπό αυτό ή αν θα πρέπει μόνο να αντλεί μετρητά από τον προϋπολογισμό για ολόκληρη την Ε.Ε.

Δεδομένου ότι δεν υπήρξε συναίνεση σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης, το μέγεθος του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης δεν συζητήθηκε, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπήρξε συμφωνία ούτε όσον αφορά το αν ο προϋπολογισμός θα πρέπει να διαδραματίζει έναν σταθεροποιητικό ρόλο σε περίπτωση που η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε επιβράδυνση ή να βοηθά μόνο τις οικονομίες της Ευρωζώνης να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και να συγκλίνουν μεταξύ τους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι Ευρωπαίοι υπουργοί κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για την τροποποίηση της συνθήκης που διέπει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος δημιουργήθηκε το 2012, εν μέσω της κρίσης χρέους, για να προσφέρει στήριξη σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, στην πραγματικότητα στις τράπεζές τους.

Η λειτουργία του ΕΜΣ θα βελτιωθεί με «ριζοσπαστικό» τρόπο, διαβεβαίωσε ο Λεμέρ. Θα μετατραπεί σε ένα είδος δανειστή της ύστατης προσφυγής για τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας