Χρειαζόμαστε 1,5 τρις €, αλλιώς θα διασπαστεί η Ε.Ε

1475
διασπαστεί

Μετάφραση: Μ. Στυλιανού

Βρυξέλλες – Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση έχει άμεση ανάγκη χρηματοπιστωτικών ενέσεων για να μείνει όρθια και να επιζήσει της θανάσιμης επιδημίας που τώρα αφανίζει την ήπειρο, προειδοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Ζεντιλόνι. Ενάμιση γεμάτο τρισεκατομμύριο θα χρειαστεί για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης δήλωσε ο Ζεντιλόνι στο Spiegel,ενόψει της συνάντησης κορυφής των κυβερνήσεων της Ε.Ε. για  την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωναϊού.

Ο Επίτροπος της Ε Ε για την Οικονομία και την χρηματοπιστωτική πολιτική είπε ότι η Ευρώπη περνά την  «χειρότερη κρίση» μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία απειλεί την ίδια την ύπαρξη της Ε.Ε. ως μιας ενιαίας οικονομικής και πολιτικής οντότητας. Ο Ζεντιλόνι επικαλέστηκε μια πρόγνωση του Δ.Ν.Τ. ότι η Ε.Ε. θα υποστεί  εφέτος μιαν χωρίς προηγούμενο πτώση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της κατά 7,5%.

Το 2009, κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση, το ΑΕΠ της Ε Ε μειώθηκε «μόνο» κατά 4,4%.

Ο Ιταλός Ζεντιλόνι, , απορρίπτει την ιδέα των Ευρω-ομολόγων που υποστηρίζεται από τους συμπατριώτες του και συστηματικά απορρίπτεται από την Γερμανία. Κατά περίεργο και αστήρικτο τρόπο χαρακτηρίζει αυτήν την πρόταση «οπισθοδρομική», λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται οπισθοδρόμηση.

« Για να αποφύγει τις συνέπειες από αυτήν την κρίση, η Ευρώπη  χρειάζεται επειγόντως ένα  κοινό εργαλείο για την χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης», δήλωσε.

«Αλλιώς, κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε κατάσταση όπου οι διαφορές ανάμεσα στις οικονομίες των χωρών της Ε.Ε θα γίνουν πολύ μεγάλες και θα οδηγήσουν σε διάσπαση», τόνισε.

Παρά ταύτα, το Eurogroup – υπουργοί οικονομικών των κρατών της Ευρωζώνης- διέθεσαν μέχρι τώρα μόνο 500 δισεκατομμύρια ευρώ για την χρηματοδότηση των ιατρικών δαπανών και την βοήθεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αφήνοντας την Ευρώπη με έλλειμμα ενός  τρισεκατομμυρίου.

Το εκκρεμές του ρολογιού χτυπάει, προειδοποίησε ο Ζεντιλόνι. Και τόνισε: “Δεν μπορούμε να περιμένουμε τον ιό να κάνει ειρήνη μαζί μας και μετά να αρχίσουμε να ανοικοδομούμε. Η ανοικοδόμηση πρέπει να αρχίσει τώρα, την άνοιξη, το καλοκαίρι“.

Τα Μεσογειακά κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν πληγεί σκληρότερα από την πανδημία του κορωναϊού, με την Ιταλία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο  αριθμό κρουσμάτων.

Ο χειρισμός της κρίσης από την Ε.Ε. έχει δικαίως εξαγριώσει τους περισσότερους Ιταλούς και Ισπανούς, επειδή η τεράστια και ανίκανη γραφειοκρατία των Βρυξελλών καθυστερεί απελπιστικά να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για βοήθεια από την Ιταλία και την Ισπανία. ΄Ηταν μόνο η Ρωσία και η Κίνα που αντέδρασαν αμέσως και έστειλαν πολυπόθητη βοήθεια σε νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό.

*Drago Bosnic, Fort Russ, 21-4-20

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας