“Χείρας βοηθείας” στον Λίβανο τείνει το Ιράν

949
λίβανο

Το Ιράν είναι έτοιμο να συνδράμει τον Λίβανο, καθώς η χώρα έχει βυθισθεί σε έντονη οικονομική κρίση, ανακοίνωσε σήμερα κατά την επίσκεψή του στη Βηρυτό ο πρόεδρος του Ιρανικού Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, όπως μεταδίδει το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Ιρανού πολιτικού στον Λίβανο από την ανάληψη της νέας κυβέρνησης της Βηρυτού τον Ιανουάριο. Το νέο κυβερνητικό σχήμα προέκυψε έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων, μεταξύ αυτών και της σιιτικής Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από την Τεχεράνη.

Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του Λιβάνου“, τόνισε ο Λαριτζανί, σύμφωνα με το ΑΝΙ και τον λογαριασμό Twitter της λιβανέζικης προεδρίας. Ο Λαριτζανί συναντήθηκε επίσης με τον Λιβανέζο ομόλογό του Ναμπίχ Μπέρι και τον πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τεχεράνη προσφέρεται να βοηθήσει οικονομικά τον Λίβανο, ο οποίος έχει συσσωρεύσει ένα χρέος 92 δισεκ. δολαρίων, που ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ της χώρας κι αποτελεί το κύριο αίτιο για την έξαρση, από τον περασμένο Οκτώβριο, των λαϊκών αντιδράσεων και διαδηλώσεων ενάντια στην καθεστηκυία τάξη της χώρας, η οποία στηλιτεύεται ως διεφθαρμένη και ανίκανη.

Τα μετρητά του Ιράν μπορούν μεν να επιλύσουν την κρίση σε ένα κόμμα, όχι όμως και την κρίση μίας χώρας“, υποστήριξε την περασμένη Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι. Ενώπιον του οικονομικού αδιεξόδου, ο Λίβανος έχει προσφύγει για βοήθεια στο ΔΝΤ—ενόψει δε και της ωρίμανσης 1,2 δισεκ. δολαρίων σε Ευρωομόλογα, τα οποία θα πρέπει να αποπληρώσει τον Μάρτιο η Βηρυττός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας