Χάος στην Καμπούλ-Πέφτουν βροχή οι ρουκέτες στην πανικόβλητη αποχώρηση Αμερικανών&συνεργατών

491
Χάος στην Καμπούλ-Πέφτουν βροχή οι ρουκέτες

Η αποχώρηση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου, με τη διαδικασία να «τρέχει» με ταχύτατους ρυθμούς υπό τον φόβο πάντα νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στην περιοχή.

Αρκετές εκτοξεύσεις ρουκετών και εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί της Δευτέρας στην Καμπούλ -πιθανότατα με στόχο το αεροδρόμιο- μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, την επομένη της ανακοίνωσης από τον στρατό των ΗΠΑ ότι κατέστρεψε με αεροπορικό πλήγμα αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά στην αφγανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρουκέτες φέρεται να αναχαιτίστηκαν από αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τονίζοντας πως αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες που έλαβε.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως εκτοξεύθηκαν ως και πέντε ρουκέτες, ωστόσο σημείωσε ότι δεν είναι σαφές ακόμη εάν καταρρίφθηκαν όλες. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τις πρώτες πληροφορίες δεν υπήρξαν θύματα στις τάξεις του στρατού των ΗΠΑ, αλλά αυτή η πληροφορία δεν είναι οριστική ακόμη.

Σημειώνεται πως η αποχώρηση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου, με τη διαδικασία να «τρέχει» με ταχύτατους ρυθμούς υπό τον φόβο πάντα νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στην περιοχή.

Επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος

Λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση των ρουκετών, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, εξέδωσε μια σύντομη δήλωση, με την οποία επιβεβαίωσε την επίθεση. Τόνισε, δε, πως οι επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο συνεχίζονται «αδιάκοπα».

«Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και ο Αρχηγός του Επιτελείου ενημέρωσαν τον Πρόεδρο για την επίθεση με ρουκέτες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι. Ο πρόεδρος ενημερώθηκε ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται αδιάκοπα».

Αμερικανικό πλήγμα κατά βομβιστή του ISIS-K

Στο μεταξύ, η έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ φαίνεται πως αποτελεί, βάσει των μέχρι τώρα ενδείξεων, αμερικανικό πλήγμα κατά επίδοξου βομβιστή αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν Reuters και BBC, η επίθεση πραγματοποιήθηκε με drone και είχε στόχο έναν καμικάζι, φερόμενο μέλος του ISIS-K, ο οποίος σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση στο αεροδρόμιο και επλήγη μέσα στο αυτοκίνητό του.

«Είμαστε βέβαιοι ότι πλήξαμε τον στόχο. Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ αμάχων. Οι εκρήξεις από το αυτοκίνητό του που ακολούθησαν υποδηλώνουν την παρουσία σημαντικής ποσότητας εκρηκτικών σε αυτό» δήλωσε αξιωματούχος του στρατού.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, επίσης, επιβεβαίωσε ότι το αμερικανικό πλήγμα έπληξε έναν ύποπτο βομβιστή που επέβαινε σε αυτοκίνητο, σύμφωνα με το Associated Press.

Νωρίτερα, διεθνή μέσα επιβεβαίωσαν ότι μια ρουκέτα έπληξε μια κατοικία κοντά στο αεροδρόμιο, αλλά ακόμη δεν είναι επιβεβαιωμένο αν τα δύο περιστατικά συνδέονται. Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο Sputnik, το οποίο επικαλείται μαρτυρίες αυτοπτών στην αφγανική τηλεόραση, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη αυτή, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά και τέσσερα τραυματίστηκαν. Ωστόσο, καμία επίσημη πληροφορία για απώλειες δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας