Χάκερς ίσως μπορούν να μετατρέψουν δορυφόρους σε όπλα

440
δορυφόρους

Τον κίνδυνο χάκερς να αποκτήσουν τον έλεγχο δορυφόρων στο διάστημα, με απρόβλεπτες συνέπειες, επισημαίνει με άρθρο του επιστήμονας.

Τον κίνδυνο οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, να μετατραπούν σε καταστροφικά όπλα, επισημαίνει σε άρθρο του ο Γουίλιαμ Ακότο, μεταδιδακτορικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Ντένβερ, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Live Science.

Όπως εξηγεί στο εν λόγω άρθρο, «η έλλειψη στην κυβερνοασφάλεια και στους κανονισμούς για τους δορυφόρους εμπορικής χρήσης», σε συνδυασμό με «την πολυπλοκότητα της αλυσίδας εφοδιασμού» που εμπλέκονται, αφήνουν τους δορυφόρους «πολύ ευάλωτους» σε κυβερνοεπιθέσεις.

«Αν οι χάκερς κατάφερναν να αποκτήσουν τον έλεγχο αυτών των δορυφόρων, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι άσχημες» επισημαίνει.

Ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνο, αποτελεί το γεγονός πως μερικοί δορυφόροι διαθέτουν  προωθητήρες και έτσι οι χάκερς, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο των δορυφόρων, θα μπορούσαν να αλλάξουν τις τροχιές τους, ώστε να τους κάνουν να συγκρουστούν με άλλους δορυφόρους ή ακόμα και με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, προσθέτει ο Ακότο.

Επίσης, την στιγμή που πολλοί από τους εμπορικούς δορυφόρους, όπως οι CubeSats, χρησιμοποιούν τεχνολογία προσιτή στους απλούς ανθρώπους, αυτό ίσως δίνει την ευκαιρία στους χάκερς να δημιουργήσουν κερκόπορτες στα συστήματα, με ακόμα περισσότερα  ευάλωτα σημεία.

Στην εκτόξευση των δορυφόρων, εμπλέκονται πολλές εταιρίες και η καθημερινή διαχείριση γίνεται συνήθως από εξωτερικούς συνεργάτες.

Ο Ακότο, επισημαίνει επίσης πως εταιρίες όπως η SpaceX και οι αντίπαλοι της, αγωνίζονται για την κυριαρχία στο διάστημα και στους δορυφόρους, ίσως αποφασίσουν για λόγους κόστους και ταχύτητας στην παραγωγή, να «υποβαθμίσουν τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια».

Έτσι, οποιαδήποτε κυβερνητική υπηρεσία ή ιδιωτική εταιρία θελήσουν να ασχοληθούν με το θέμα, ο Ατόκο επισημαίνει πως «είναι επιτακτικό να ενεργήσουν αμέσως».

«Θα είναι ένα θεμελιώδες λάθος να περιμένουμε τους χάκερς να αποκτήσουν πρόσβαση στον έλεγχο των εμπορικών δορυφόρων και να τους χρησιμοποιήσουν για να απειλήσουν ζωές ή περιουσίες -εδώ στη Γη ή στο διάστημα» καταλήγει ο επιστήμονας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας