Χάγη: Παρεμβάσεις ΗΠΑ και συγκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου στο Αφγανιστάν

1516
χάγη

Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) απέρριψαν εισαγγελικό αίτημα για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη διάπραξη ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο Αφγανιστάν, από το 2003.

«Οι δικαστές αποφάσισαν πως μια έρευνα για την κατάσταση στο Αφγανιστάν σε αυτό το στάδιο δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της δικαιοσύνης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δικαστηρίου με έδρα τη Χάγη.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάκληση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της θεώρησης διαβατηρίου (βίζα) της εισαγγελέως του ΔΠΔ, Φατού Μπενσούντα, λόγω της πιθανότητας διενέργειας έρευνας για βιαιοπραγίες Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ, που δεν έχουν προσχωρήσει στην ιδρυτική συνθήκη του Δικαστηρίου, το Καταστατικό της Ρώμης, ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα περιορισμούς στη χορήγηση βίζας στην προσπάθεια να εμποδίσουν κάθε έρευνα του δικαστηρίου εναντίον Αμερικανών στρατιωτών.

Η Μπενσούντα είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο του 2017 ότι θα ζητούσε από τους δικαστές εξουσιοδότηση για την έναρξη έρευνας για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία φέρεται να διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της αφγανικής σύγκρουσης, κυρίως από τον αμερικανικό στρατό. Η εισαγγελία είχε ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση το 2006.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που δόθηκαν από την εισαγγελία, οι δικαστές κατέληξαν πως υπήρχε «μια λογική βάση που επέτρεπε να θεωρηθεί πως εγκλήματα που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΔΠΔ μπορεί να έχουν διαπραχθεί στο Αφγανιστάν». Ωστόσο, «η τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι τέτοια που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επιτυχία μιας έρευνας και την άσκηση διώξεων», συμπλήρωσαν.

«Κατά συνέπεια, δεν είναι πολύ πιθανό η συνέχιση μιας έρευνας να καταλήξει στην υλοποίηση των σκοπών που έχουν απαριθμηθεί από τα θύματα υπέρ της έρευνας», αποφάσισαν οι δικαστές, καθιστώντας προφανές ότι υπέκυψαν στις αμερικανικές πιέσεις για συγκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου στο Αφγανιστάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας