Φόροι μαμούθ στο 41,6% του ΑΕΠ(71,6 δις), με πενιχρό αναπτυξιακό-κοινωνικό αντίκρισμα

1037

Φόρους, παράβολα και τέλη μαμούθ ύψους ύψους 76 δις(!) πλήρωσαν για το 2018 επιχειρήσεις και κυρίως οι πολίτες και οι μισθωτοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Το μυθώδες αυτό ποσό είναι ίσο με το 41,5% του ΑΕΠ, δίνοντας στην Ελλάδα την “τιμητικόταση 8η θέση στην Ε.Ε με βάση το ύψος των επιβαρύνσεων.

Σημειώνουμε ότι τα 76 δις δεν είναι μόνο ένα δυσβάσταχτο ποσό  αλλά και οι συνέπειες του γίνονται πολύ πιο οδυνηρές πρώτον από το γεγονός ότι τα βάρη αυτά είναι ιδιαίτερα άνισα και βαθύτατα ταξικά κατανεμημένα σε βάρος των πιο φτωχών και μεσαίων στρωμάτων, κυρίως μισθωτής εργασίας αλλά και διότι η ανταποδοτικότητα τους στην οικονομία και κοινωνία είναι ασήμαντη μπροστά στο μέγεθος των 76 δις.

Μέσα από ένα γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό και αναξιοκρατικό τέρας-κράτος περνάει, σχεδόν, ένα στα δύο ευρώ του ΑΕΠ, με πολύ μικρό αναπτυξιακό, παραγωγικό και κοινωνικό αντίκρισμα.

Ουδέποτε έχει γίνει μιά ουσιαστική μελέτη κόστους-οφέλους του υπερτροφικού ελληνικού κράτους, πράγμα που συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια, αν όχι το μεγαλύτερο βάρος για την ανάπτυξη και το επίπεδο της παραγωγικότητας της χώρας.

Σήμερα ο αναπτυξιακός, παραγωγικός, αξιοκρατικός, και κοινωνικός μετασχηματισμός του κράτους συνιστά, ίσως, το υπ’ αριθμό 1 πρόβλημα της χώρας  για την διέξοδο από την κρίση και την απογείωση της.

 

Β.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας