Αμερικανικό βέτο σε ρωσική πρόταση καταδίκης απόπειρας πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα

1076
βέτο

Οι ΗΠΑ μπλοκάρισαν σχέδιο ψηφίσματος που είχε υποβάλει η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο καταδικαζόταν η απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας Ντμίτρι Πολιάνσκι κατά την παρουσίαση του ψηφίσματος κάλεσε τα κράτη μέλη να καταδικάσουν τη χρήση βίας, την τρομοκρατία σε κάθε μορφή και κάθε έκφραση, και τη χρήση μισθοφόρων.

Μετά το μπλοκάρισμα του σχεδίου από τις ΗΠΑ, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, ο Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε τη δυσφορία του, τονίζοντας πως το ψήφισμα δεν περιείχε κατηγορίες παρά μόνο στοιχειώδεις κοινά αποδεκτές αρχές.

Η Κίνα εξέφρασε την υποστήριξή της στην εθνική κυριαρχία της Βενεζουέλας και επέκρινε τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Την αντίθεσή τους στην ανάμειξη στα εσωτερικά ξένων κρατών και την υποστήριξή τους στο διάλογο διατύπωσαν η Ινδονησία, η Νότια Αφρική και το Βιετνάμ.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Κέλι Κραφτ αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος και κατηγόρησε τη Ρωσία και την Κούβα πως παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Βενεζουέλας με τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας που έχουν συνάψει μαζί της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας