«Φωτιά» οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα πνίγουν καταναλωτές, επιχειρήσεις, βιομηχανία, οικονομία

417
«Φωτιά» οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Επιπλέον 18 εκατ. ευρώ, κατ’ ελάχιστον, θα κληθούν να πληρώσουν εφέτος οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ για το ρεύμα που θα καταναλώσουν στα καταστήματα τους. 

Στελέχη του κλάδου, εμφανίζονται προβληματισμένα για την αύξηση του ρεύματος η οποία συνδέεται με την αύξηση του κόστους αγοράς των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και την αύξηση των τελών στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Όπως εκτιμούν, ο λογαριασμός στα τιμολόγια ρεύματος θα είναι εφέτος αυξημένος τουλάχιστον κατά 8%. Ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε επιπλέον ελάχιστο κόστος 18 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πιέσει το περιθώριο κέρδους τους που κινείται σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, αναφέρουν, ενώ το ΙΕΛΚΑ έχει προσδιορίσει το καθαρό κέρδος των σούπερ μάρκετ στο 0,64%.

Το κόστος ρεύματος για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ αντιπροσωπεύει το 2% του ετήσιου τζίρου τους, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Δηλαδή πέρυσι, όπου οι συνολικές πωλήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων άγγιξαν τα 11,34 δισ. ευρώ (πηγή: Nielsen), τα σούπερ μάρκετ πλήρωσαν για ρεύμα περί τα 226 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο εκτιμάται ότι εφέτος θα ξεπεράσει τα 244 εκατ. ευρώ.

Τα τιμολόγια ρεύματος των καταστημάτων σούπερ μάρκετ είναι μέσης τάσης, σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις που αποτελούν το 50% του τιμολογίου και ρήτρες που είναι συνδεδεμένες με το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Οι συγκεκριμένες ρήτρες έχουν το τελευταίο διάστημα  ενεργοποιηθεί οδηγώντας σε αυξήσεις της τάξης των 20 ευρώ/MWh. Με αφορμή την αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, που έχουν ξεπεράσει τα 50 ευρώ/τόνο, συνολικά η αγορά ηλεκτρισμού δέχεται ανατιμητικές πιέσεις.

Το θέμα της αύξησης των τιμολογίων ρεύματος δεν απασχολεί μόνον τα σούπερ μάρκετ. Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και στα τιμολόγια ρεύματος της βιομηχανίας.

Ενώ είναι οι αντιδράσεις και των καταναλωτών. Σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών, ΕΚΠΟΙΖΩ, το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι καταγγελίες στον τομέα της ενέργειας παρουσίασαν σημαντική αύξηση (414 καταγγελίες), κατατάσσοντας την στη δεύτερη θέση στην καταγραφή των καταγγελιών.

Ένα υψηλό ποσοστό καταναλωτών καταγγέλλει υπέρογκα ποσά στους λογαριασμούς που καλείται να πληρώσει. Ειδικότερα, τα ποσά αυτά αφορούν είτε επιπρόσθετες χρεώσεις, όπως η Ρήτρα Προσαρμογής με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος, είτε Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ), είτε άσχετες με την κατανάλωση χρεώσεις, όπως ΕΡΤ, Δημοτικά Τέλη και διάφοροι φόροι.

Σύμφωνα με έρευνα που “έτρεξε” η ΕΚΠΟΙΖΩ, το 96,3% των ερωτηθέντων καταναλωτών απάντησε πως επιθυμεί ”καθαρούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος”, το 94,4% ζητά να αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς οι χρεώσεις υπέρ τρίτων (Δημοτικά τέλη/φόροι, ΕΡΤ), ενώ το 84,6% δήλωσε πως θα ήθελε να σταματήσει να τους επιβαρύνονται από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων για την ενίσχυση της παραγωγής ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας/ΑΠΕ) και ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, τους πολύτεκνους και το κοινωνικό τιμολόγιο), οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τον λογαριασμό.

Βασική Πηγή: Capital

Αλεξάνδρα Γκίτση 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας