Φονικές πλημμύρες στην Εύβοια. Πέντε νεκροί, δύο αγνοούμενοι. Πελώριες κυβερνητικές ευθύνες

1155
πλημμύρες
Η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων από την νυν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και η μη έγκαιρη και σωστή κινητοποίηση του κράτους, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΜΥ από την προηγούμενη Πέμπτη, στοίχισαν για άλλη μια φορά πέντε τουλάχιστον ανθρώπινες ζωές και δύο μέχρι τώρα αγνοούμενους στην Εύβοια, με την κυβέρνηση να προβάλει τις συνηθισμένες και αστήρικτες δικαιολογίες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τώρα για όσα “αθώωνε” τον εαυτό του στις τραγωδίες σε Μάνδρα και Μάτι.
Τραγωδία στην Εύβοια: Το επιτελικό κράτος «βούλιαξε», παρά την προειδοποίηση της ΕΜΥ

*Του Χρήστου Καλλιμάνη, Κατερίνας Κουτσελάκη
Πέντε νεκροί και δύο αγνοούμενοι ο μέχρι στιγμής απολογισμός ● Ανυπολόγιστες καταστροφές σε Πολιτικά, Ψαχνά, Μπούρτζι ● Αιφνιδιάστηκε ο κρατικός μηχανισμός παρά την προειδοποίηση της ΕΜΥ από την Πέμπτη ● Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά
Βιβλικών διαστάσεων είναι η καταστροφή στις περιοχές Πολιτικά, Ψαχνά και Μπούρτζι από την φονική καταιγίδα που έπληξε την Εύβοια τη νύχτα
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τη νεροποντή είναι πέντε νεκροί και δύο αγνοούμενοι. Η Εύβοια ζει εφιαλτικές στιγμές από χθες το βράδυ με ανυπολόγιστες καταστροφές, χιλιάδες σπίτια πλημμυρισμένα και περιοχές αποκλεισμένες από τους χείμαρρους και τη λάσπη.
Το χρονικό της καταστροφής
Όλα ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου με τη σφοδρή νεροποντή να πλήττει όλο σχεδόν τον νησί, να υπερχειλίζει ποτάμια και να μετατρέπει τους δρόμους σε χειμάρρους με λάσπη, πέτρες, κορμούς δέντρων και φερτά υλικά.
Τα Πολιτικά, τα Ψαχνά και το Μπούρτζι βρίσκονται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας με τα Πολιτικά να έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές. Υπολογίζεται ότι πλημμύρισαν περισσότερα από 2.000 σπίτια.
Φωτογραφία Eurokinissi
Τα δύο πρώτα θύματα που εντοπίστηκαν ήταν δύο ηλικιωμένοι, ένας άνδρας 85 ετών και μία γυναίκα 86 ετών, που βρέθηκαν νεκροί στα σπίτια τους. Λίγο αργότερα η τραγωδία μεγάλωσε, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του και ένα βρέφος μόλις οκτώ μηνών.
Η Πυροσβεστική δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς, καθώς σε ορισμένα σημεία το νερό έφτασε έως και τα δύο μέτρα.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λήλαντα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό.
Απεγκλωβισμός με ελικόπτερο σε δραματικές στιγμέςΦωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία «Εφ.Συν.»
Οι πυροσβέστες εκτός των άλλων ειδοποιήθηκαν να απεγκλωβίσουν περίπου 30 άτομα από μια κατασκήνωση που είχαν καταφύγει πάνω σε μια πλατφόρμα, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς δεν κινδύνευσαν. Στο κάμπινγκ παραμένουν περίπου 65 άτομα, ενώ η επιχείρηση έχει υποστεί ζημιές στις υποδομές της.
Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να επέμβουν γερανοί προκειμένου να απομακρύνουν αυτοκίνητα, ακόμα και όχημα της αστυνομίας που παρασύρθηκε στην προσπάθεια των αστυνομικών να απομακρύνουν κάτοικο της περιοχής.
Πρωτοφανής κακοκαιρία
Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν στην efsyn.gr ότι δεν έχουν ζήσει ξανά τέτοιας έντασης κακοκαιρία. Στο χωριό των κατοίκων που έχει αποκλειστεί, αιωνόβια δέντρα στην πλατεία ξεριζώθηκαν, αποκόβοντας τη σύνδεση μεταξύ γειτονιών, ενώ μηχανήματα του Δήμου και της περιφέρειας επιχειρούν για τη διάνοιξη δρόμων.
Η κατάσταση σε Ψαχνά και Μπούρτζι
Λίγο πριν τις 8 το πρωί οι πυροσβέστες είδαν σιγά-σιγά να πέφτει η στάθμη των υδάτων στα Ψαχνά.
Στο Μπούρτζι οι δρόμοι είναι αδιάβατοι και η πρόσβαση δύσκολη. Όπως έγινε γνωστό, διατέθηκε ελικόπτερο και σε λίγο θα βρίσκεται εκεί έτσι ώστε να βοηθήσει, ιδιαίτερα στο Μπούρτζι και το Λευκαντί, καθώς έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο και τα νερά δεν επιτρέπουν την κίνηση κανενός αυτοκινήτου. Τα μονά οχήματα που έχουν μπει στην περιοχή είναι χωματουργικά οχήματα που έχει διαθέσει η Περιφέρεια, ενώ συνεχίζεται η βροχόπτωση με συνέπεια να μην υπάρχει μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουν τα Πυροσβεστικά οχήματα.

«Είναι εφιαλτικές στιγμές που ζούμε. Όλος ο μηχανισμός είναι στο πόδι αλλά η κακοκαιρία συνεχίζεται» δηλώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος έχει ενεργοποιήσει την πολιτική προστασία και βαριά χωματουργικά μηχανήματα, για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ασφάλεια, να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία ώστε να φτάσουν οι πυροσβέστες και να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που καλούν σε βοήθεια. «Αποφύγετε κάθε εξωτερική μετακίνηση και παραμείνετε σε κλειστούς χώρους» ήταν η έκκληση που έκανε ο περιφερειάρχης στις 5.00 το πρωί καθώς τα νερά ήταν επικίνδυνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας