Φιέστα σήμερα Μητσοτάκη με την U.V.D.Leyen για το Ταμείο (προβληματικής) Ανάκαμψης

76
Φιέστα σήμερα Μητσοτάκη

Ωραία η επικοινωνιακή φιέστα αλλά η Ελλάδα έχει μια τελευταία ευκαιρία με το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα αποδειχθεί μετριότητα… σε βάθος χρόνου

Hμέρα επικοινωνιακής φιέστας για το Ταμείο Ανάκαμψης σήμερα 17 Ιουνίου 2021 και την ελληνική κυβέρνηση.
Ο
Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί το σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και μετά θα παρουσιαστούν οι πρώτες δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα, ως προκαταβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ωστόσο, υπάρχει έντονη κριτική τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από οικονομικούς κύκλους που θεωρούν ότι αφενός το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σχετικά αδύναμο να σηκώσει την υπόθεση «ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» και από την άλλη, το Ταμείο Ανάκαμψης λειτουργεί μόνο επικοινωνιακά στο γενικότερο αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να κυριαρχήσει πολιτικά και την επόμενη τετραετία.

Αυτά τα σημεία συνθέτουν σοβαρό αντίλογο για την σημερινή φιέστα:

1)Στην Ελλάδα που εδώ και 10 χρόνια το πρότζεκτ Ελληνικό πελαγοδρομεί, υπάρχει μεγάλη δυσπιστία εάν μπορούν να προχωρήσουν μέσα από το Ταμείο μεγάλα και εμβληματικά έργα.
Άλλωστε, το ίδιο το Ελληνικό καρκινοβατεί.
Μετά το συμβολικό γκρέμισμα ενός άσχετου κτηρίου με σκοπό να δείξει η κυβέρνηση ότι ξεκίνησε το έργο – μία επικοινωνιακή μπλόφα για την οποία ευθύνεται ο Άδωνις Γεωργιάδης, στην προσπάθεια του να δείξει ότι παράγει έργο – τίποτα δεν έχει κινηθεί.
Και το χειρότερο σενάριο για το Ελληνικό έχει επιβεβαιωθεί.
Το έργο αν θα προχωρήσει, θα προχωρήσει χωρίς το Καζίνο γεγονός που υποβαθμίζει σημαντικά όλο το πρότζεκτ.

2)Στην ελληνική οικονομία, μόλις σταματήσει η κρατική στήριξη των επιχειρήσεων θα φανεί και το μέγεθος της κρίσης που άφησε η πανδημία.
Εγχώρια και ξένα Ινστιτούτα τονίζουν ότι οι επιχειρήσεις-ζόμπι μόλις θα βρεθούν χωρίς κρατικό χρήμα και επιχορήγηση δεν θα μπορέσουν ούτε να δανειστούν και θα αναστείλουν την δραστηριότητά τους με αποτέλεσμα να στείλουν σε ανεργία κόσμο.
Τους έχουν ονομάσει νεοάνεργους.
Αυτό θα έχει επίδραση στην στασιμότητα και τη χειροτέρευση των οικονομικών δεικτών.

3)Αν παρακολουθήσει τις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν πρώτα από το Ταμείο Ανάκαμψης και που θα παρουσιαστούν σήμερα, όλες δεν έχουν καμία άμεση επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας αφού αφορούν μόνο στον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Τομέα.
Η δράση των Υποθαλάσσιων διασυνδέσεων, η δράση των Αναδασώσεων, η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης, η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, η δράση της Αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που θα είναι από τις πρώτες δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν, είναι πολύ σημαντικές αλλά ΔΕΝ έχουν άμεση επίδραση στο ΑΕΠ, αφού δεν είναι άμεσες επενδύσεις.

4)Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα επιφέρει επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,15% με 1,25% το χρόνο έως και το 2026 (δηλαδή 7% – 7,7% συνολικά) μέχρι το 2026.
Και αυτά εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο.
Το 2005-2006 που τράπεζες, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έδιναν στην οικονομία γύρω στα 45 δισ ευρώ η επίδραση στο ΑΕΠ κάθε έτος ήταν 4%.
Άρα βραγχυπρόθεσμα το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει μεγάλη επίδραση στο ΑΕΠ.

5)Το οικονομικό επιτελείο δεν έχει υπολογίσει το κίνδυνο νέας εκτροπής της ελληνικής οικονομίας με την έλευση του 4ου κύματος της πανδημίας από το φθινόπωρο.
Και όπως προειδοποιούν οι λοιμωξιολόγοι αυτός ο κίνδυνος είναι πανευρωπαικός.
Υπάρχουν οι λόγοι για να υπάρξει 4ο κύμα στην Ελλάδα.
Το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων γύρω στο 30% σε κάθε ηλικιακή ομάδα, η μεγάλη ποικιλία μεταλλάξεων (θα έρθουν και άλλες μέσα στο καλοκαίρι) και η κόπωση των πολιτών είναι αιτίες να υπάρξει νέα διασπορά του ιού.

6)Το 2023 θα υπάρξει η υποχρέωση για την ελληνική οικονομία να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 % ή 2,2% που είναι το ενδιάμεσο και βασικό μακροχρόνιο σενάριο.
Το 1,15%-1,25% που θα παράγεται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα το «τρώνε» οι υποχρεώσεις της ελληνικής οικονομίας προς τους ευρωπαίους ενώ παράλληλα θα παραμένει σε τεράστια νούμερα το χρέος της.
Επίσης, οι τράπεζες δεν γνωρίζουμε εάν θα έχουν εξυγιανθεί ή όπως λέγεται ο νέος πτωχευτικός κώδικας και τα κορωνοχρέη θα έχουν δημιουργήσει νέα ΝPEs που θα προσδίδουν πρόσθετη ανασφάλεια στις τράπεζες να δανείζουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας