Συνάντηση Πούτιν–Μπάιντεν: “Έρχεται νέα εποχή πιο επικίνδυνη από τον Ψυχρό Πόλεμο”

414
Ψυχρό Πόλεμο
Στον απόηχο της συνάντησης του Ρώσου και του Αμερικανού προέδρου ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Φίλης, αποτιμά την κατάσταση.
Την άποψη ότι πρέπει να εξακολουθήσουμε να έχουμε λιγοστές ελπίδες για συνεργασία Μόσχας και Ουάσιγκτον μετά τη συνάντηση Μπάιντεν–Πούτιν εκφράζει στο Sputnik ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Φίλης.
Όπως επισημαίνει, οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας βρίσκονται στο ναδίρ από την εποχή που ξεκίνησαν οι μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις.
«Αυτό που καταδεικνύει τη σημασία της συνάντησης. Είναι το γεγονός ότι οι δύο χώρες δεν εκπροσωπούνται διπλωματικά ούτε σε Μόσχα ούτε σε Ουάσιγκτον. Συνεπώς οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του πλανήτη δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις».
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Ρωσίας οι πρεσβείες των δύο χωρών στις εκατέρωθεν χώρες αναμένεται να λειτουργήσουν εκ νέου. «Ακόμα και να στελεχωθούν οι πρεσβείες τα θέματα δεν θα επιλυθούν» προσθέτει ο καθηγητής, τονίζοντας ότι εκκρεμεί ο τρόπος, ο χρόνος, αλλά οι εξελίξεις μέχρι να φτάσουμε ως εκεί.
Όπως εξηγεί, η μικρή διάρκεια της συνάντησης, το ότι δεν έγιναν κοινές δηλώσεις και ότι δεν υπήρχε κοινό δείπνο καθιστά σαφές ότι η συνάντηση παρέμεινε μεταξύ δύο αντιπάλων παρατάξεων.
«Προσπάθεια των δύο αντίπαλων πλευρών ήταν η εκατέρωθεν σφυγμομέτρηση των κινήσεων και της βαρύτητάς τους» εκτιμά ο ίδιος.
Συνέντευξη Τύπου του Πούτιν μετά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.06.2021

«Οι διαφορές παραμένουν»

Βασική τους διαφορά, παραμένουν τα μέτωπα που ενδιαφέρουν και τη χώρα μας.
«Από τη μια πλευρά, τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία και από την άλλη, όσα συμβαίνουν στη Συρία» επισημαίνει ο καθηγητής, εκφράζοντας την άποψη ότι το μισό κομμάτι ελέγχεται από τους Αμερικανούς και το άλλο μισό από τους Ρώσους, ανάλογα με τους εκάστοτε συμμάχους τους.
Παράλληλα, τονίζει ότι υπάρχουν τεράστια θέματα αναφορικά με το πώς αντιλαμβάνεται κάθε χώρα την κατάσταση στο εσωτερικό της άλλης.
«Αυτό σημαίνει ότι όταν οι Δημοκρατικοί θέτουν ως προτεραιότητα τους ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ακολουθήσουν μια επεμβατική πολιτική στα εσωτερικά άλλων χωρών, που αποτελεί παραδοσιακή τους στρατηγική. Από την άλλη, είναι εμφανές ότι η Ρωσία δυσανασχετεί και αντιδρά σε τέτοιου τύπου πολιτικές στο έδαφος της, όπως και στη Λευκορωσία».
Μπάιντεν και Πούτιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.06.2021
Όπως αναφέρει, βρισκόμαστε πλέον σε μια νέα εποχή των αμερικανορωσικών σχέσεων που φαίνεται πιο επικίνδυνη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
«Αυτό συμβαίνει επειδή στον Ψυχρό Πόλεμο υπήρχαν μόνο ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση. Πλέον ο κόσμος είναι πολυπολικός με την Κίνα να διαδραματίζει ρόλο, αλλά και περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία να δημιουργούν ένταση. Δεν είμαι αισιόδοξος. Θα ζήσουμε σε μια επικίνδυνη εποχή τους επόμενους μήνες. Η επανατοποθέτηση των δυνάμεων θα διαμορφώσει μια νέα ισορροπία του 21ου αιώνα. Σε αυτή την ισορροπία προσπαθούν να έχουν μερίδιο αρκετοί παίκτες».
Τέλος, εκτιμά ότι κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει το τρίγωνο Μόσχας-Πεκίνου-Ουάσινγκτον που θα καθορίσει πολλά το επόμενο διάστημα.
«Το ότι Κίνα και Ρωσία θεωρούν ως κοινό αντίπαλο τις ΗΠΑ, δεν αποκλείεται να ανατραπεί κάποια στιγμή» καταλήγει ο καθηγητής.
ΠΗΓΗ: sputniknews.gr – Γιώργος Φίλης καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας