Φιάσκο η πενταμερής για Κύπρο-«Κερδισμένοι» Ερντογάν-Τατάρ: Εισήγαγαν τα δυο κράτη!

    499
    Ερντογάν-Τατάρ: Εισήγαγαν τα δυο κράτη

    Σε φιάσκο κατέληξε, όπως ήταν αναμενόμενο, η πενταμερής για την Κύπρο. Βεβαίως παρά το φιάσκο και το αδιέξοδο, από την πενταμερή υπάρχουν και οι «κερδισμένοι». Και οι «κερδισμένοι» στην περίπτωση αυτή είναι η Τουρκιά και η Τουρκοκρατούμενη ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, πιο συγκεκριμένα ο Ερντογάν και ο Τατάρ οι οποίοι έθεσαν για πρώτη φορά  στο τραπέζι των συζητήσεων τη «λύση» των δυο κρατών στην Κύπρο, η πρόταση αυτή των δυο κρατών, μπορεί να μην έγινε δεκτή ούτε αποδεκτή προς το παρόν για συζήτηση αλλά και μόνο το γεγονός ότι ετέθη στην πενταμερή, χωρίς η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποχωρήσουν και να διακοπεί η σχετική διαδικασία, αποτελεί κέρδος για την πλευρά Ερντογάν-Τατάρ. Ως γνωστόν με αυτή την πορεία υποχωρήσεων και υπαναχωρήσεων της ελληνικής πλευράς έχουμε φτάσει στη σημερινή διαίρεση και στις συνεχείς αρνητικές εξελίξεις για την Κύπρο. Οι ευθύνες της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής ηγεσίας για αυτή την καταστροφική πορεία είναι πελώριες.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη κοινό έδαφος για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, ωστόσο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε δεν τα παρατάει. Ως εκ τούτου, ανέφερε ο κ. Γκουτέρες, συμφωνήθηκε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλιστεί κοινό έδαφος για συνομιλίες.

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, προειδοποίησε πως εάν υπάρξουν νέες προκλήσεις από τουρκικής πλευράς επί εδάφους ή θαλάσσης, δεν θα συμμετάσχει στη νέα προσπάθεια που εξήγγειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

    Τελευταία ενημέρωση: 29 λεπτά πριν
    29 λεπτά πριν
    Το Κίνημα Αλληλεγγύη για Πενταμερή

    Πλήρης είναι η επιβεβαίωση της Αλληλεγγύης για τις τοποθετήσεις και ανησυχίες της, αναφορικά με την πενταμερή της Γενεύης και την έκβασή της. Η Τουρκία ζήτησε εγγράφως από τον ΟΗΕ την αναγνώριση της “τδβκ” και την ίση διεθνή εκπροσώπηση του νομίμου κράτους της ΚΔ και του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων, την νομιμοποίηση δηλαδή των τετελεσμένων της εισβολής.

    Η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι παραμένει δεσμευμένος στους όρους εντολής που έλαβε από το Συμβούλιο Ασφαλείας παράλληλα με τη δήλωσή του ότι μπορεί και να τετραγωνίσει τον κύκλο, αποδεικνύουν ότι είναι πάρα πολύ επισφαλής η έκβαση της πενταμερούς, δεδομένου ότι δεν υπεγράφη η ληξιαρχική πράξη θανάτου της, απλώς αυξήθηκε το οξυγόνο που της χορηγείται στον αναπνευστήρα.

    Η απόφαση για συνέχιση της πενταμερούς σε 2-3 μήνες είναι προφανές ότι βολεύει την Τουρκία, η οποία έχει στόχο να ξεπεράσει τον σκόπελο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου.

    Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι για εμάς η δήλωση του ΓΓ ότι ψάχνει μια μέση λύση, ανάμεσα στις θέσεις που εξέφρασαν οι δύο πλευρές, δηλαδή μεταξύ ΔΔΟ και αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας για τους Τουρκοκύπριους.

    Άκρως ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι στην επόμενη φάση της πενταμερούς δεν έχει καθοριστεί ούτε η ατζέντα, ούτε το πλαίσιο των συνομιλιών, ούτε η βάση-περίγραμμα και παράμετροι της λύσης.

    Όλες αυτές οι ασάφειες κάνουν τα μεγάλα φιλο-διζωνικά φιλο-ομοσπονδιακά κόμματα να πανηγυρίζουν για το σημερινό αποτέλεσμα της Γενεύης και να συμβουλεύουν τους Κύπριους να ασπαστούν τη ΔΔΟ.

    Για μας η μόνη λύση είναι η Απελευθέρωση της πατρίδας μας, απ` άκρη σ` άκρη.

    30 λεπτά πριν
    ΔΗΠΑ: Οι θέσεις της Τουρκίας για λύση δυο κρατών, δεν βρήκαν ανταπόκριση

    Το αποτέλεσμα της πενταμερούς διάσκεψης, σήμερα στη Γενεύη επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις εκείνες που συνηγορούσαν για χαμηλές προσδοκίες λόγω των τουρκικών αξιώσεων.

    Η άκαμπτη στάση και οι μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα δεν επέτρεψαν να κάνουμε κανένα βήμα προς τα εμπρός.

    Βέβαια, είναι θετικό το γεγονός πως οι θέσεις της Τουρκίας για λύση δυο κρατών, δεν βρήκαν ανταπόκριση τόσο από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που ίσως οδηγήσει την τουρκική πλευρά σε μεταβολή της στάσης της.

    Η αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών στην παρούσα φάση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσει την δική μας πλευρά. Αντίθετα, τώρα είναι η ώρα που η δική μας πλευρά θα πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα για ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τα όσα διαδραματίσθηκαν στη Γενεύη, εμμένοντας παράλληλα σθεναρά στις θέσεις αρχών και στο καθορισμένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Μόνο έτσι θα εκθέσουμε την Άγκυρα και τους σχεδιασμούς της έναντι της Κύπρου. Και μόνο με αυτό τον τρόπο θα υποχρεωθεί η Τουρκία να επανέλθει στη συμφωνημένη βάση επίλυσης του κυπριακού που δεν είναι άλλη από τη λύση ΔΔΟ, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

    Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ καθ’ όλη την διάρκεια της Πενταμερούς Διάσκεψης υπήρξε δημιουργική και υποβοηθητική στο έργο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Οφείλουμε να χαιρετίσουμε το θετικό πνεύμα και την ενότητα που υπήρξε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

    Αυτό είναι ουσιαστικά και το βασικό ζητούμενο για την αμέσως επόμενη περίοδο. Να παραμείνουμε ενωμένοι και ομόθυμοι, με εθνική συνεννόηση να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

    Δεν είναι η ώρα για διαφορετικές θεωρήσεις ή άλλες ευφάνταστες ιδέες.

    Οποιαδήποτε συζήτηση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών από τον οποιονδήποτε, θα συνιστούσε εθνική αυτοχειρία.

    37 λεπτά πριν
    Τατάρ: Kάναμε ένα «ιστορικό βήμα» – Ευχαριστούμε την Τουρκία

    Σε κοινές δηλώσεις με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε μετά το τέλος της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ.

    «Καταγράψαμε…»

    Ο Ερσίν Τατάρ μίλησε για «ιστορικό βήμα» σε ότι αφορά την εξέλιξη των διαβουλεύσεων στην Γενεύη και αναφερόμενος στην πρόταση των 6 σημείων που κατέθεσε αμφισβητώντας τις ισχύουσες αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ τόνισε ότι για πρώτη φορά «καταγράψαμε την πιθανότητα μόνιμης και σταθερής συμφωνίας με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος ο κατοχικός ηγέτης.

    «Ήταν μια υπέροχη συνάντηση και η συμβολή του κ. Τσαβούσογλου έχει καταγραφεί στην ιστορία. Κάναμε επίσης ένα ιστορικό βήμα εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο Ερσίν Τατάρ.

    Για πρώτη φορά

    «Για πρώτη φορά στο πλαίσιο των κυπριακών συνομιλιών, καταγράψαμε ότι μπορεί να γίνει μόνιμη και σταθερή συμφωνία με την »Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», με βάση την κυριαρχική ισότητα και αποδοχή της πολιτικής ισότητας. Αυτό ήταν μια επιτυχία για εμάς», πρόσθεσε.

    Το ευχαριστώ στον Τσαβούσογλου και το τηλεφώνημα στον Ερντογάν

    Ο Ερσίν Τατάρ επεσήμανε την υποστήριξη της Τουρκίας στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ και ευχαρίστησε το Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ αποκάλυψε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο και τον ενημέρωσε για τα όσα διημείφθησαν στη Γενεύη.

    «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Τσαβούσογλου για τη μεγάλη υποστήριξη, την εμπειρία και την τεράστια δύναμη του παρελθόντος έργου του, για το γεγονός ότι ο υπουργός μας βρίσκεται δίπλα μας στα δίκαια αιτήματα του τουρκοκυπριακού λαού» είπε ο κ. Τατάρ και πρόσθεσε: «Μόλις ενημέρωσα τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τηλέφωνο».

    μία ώρα πριν
    Γραπτή δήλωση Οικολόγων

    Καμία καταδίκη από γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες για την απαράδεκτη απαίτηση της Τουρκίας και του κατοχικού ηγέτη, για την πρόταση του δεύτερου για λύση δυο κρατών στο Κυπριακό και κυριαρχική ισότητα.

    Η σιωπή του κυρίου Γκουτέρες όσον αφορά τη συγκεκριμένη πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι απαράδεκτη. Την ίδια ώρα η αναφορά του πως τάχα δεν βρέθηκε αρκετό κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών, αποδεικνύει ότι είναι ένας «αδιόρθωτος ισορροπιστής». Πώς είναι δυνατόν να αναμένει να βρει κοινό έδαφος όταν το καταβρόχθισε όλο η αδιαλλαξία της Τουρκίας;

    Οι διαρκείς παράνομες έρευνες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, το πικ νικ του κατοχικού ηγέτη και του Ερντογάν στην Αμμόχωστο, το προκλητικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, οι συνεχείς προκλήσεις στη Δένεια και η – από καιρό – εισήγηση των κατεχομένων για λύση δυο κρατών, δεν άφησαν και πολλά περιθώρια κοινού εδάφους. Αυτά όλα δεν τα είδε ο κ. Γκουντέρες;

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπρεπε να ζητήσει να ξεκαθαρίσει η βάση των συνομιλιών, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ξένους στρατούς, βάσεις, εγγυήσεις και με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών.

    Από την άλλη η απουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τη Γενεύη, δυσχέραινε περισσότερο την όλη ατμόσφαιρα. Δεν πρέπει να αφήσουμε να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο ξανά.

    Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η προβολή της απαράδεκτης εισήγησης της Τουρκίας για δύο κράτη να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για αποδοχή της όποιας υποχώρησης στις παραπάνω βασικές θέσεις.

    μία ώρα πριν
    Το ΑΚΕΛ διαμορφώνει πρόταση προς ΠτΔ μετά το αποτέλεσμα της Γενεύης

    Το ΑΚΕΛ διαμορφώνει πρόταση την οποία θα δώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πως πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά το αποτέλεσμα της άτυπης διάσκεψης της Γενεύης, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού. Αν και είπε πως θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι έχει διατηρηθεί ζωντανή η διαδικασία, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και τόνισε πως με την επιστροφή στην Κύπρο πρέπει όλοι να προβληματιστούν σοβαρά.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι ερχόμενοι στη Γενεύη οι προσδοκίες ήταν χαμηλές λόγω των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας για λύση δύο κρατών ή λύση συνομοσπονδίας ή αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας.

    «Θέλω να χαιρετίσω τη στάση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο οποίος ξεκαθάρισε σε μερικές περιπτώσεις ότι οι όροι εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν του επιτρέπουν να συζητήσει οτιδήποτε άλλο εκτός από λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτή η ξεκάθαρη στάση του ΓΓ του ΟΗΕ συνιστά απάντηση σε όλους εκείνους οι οποίοι είτε δημόσια, είτε πίσω από κλειστές πόρτες κάποιοι, άφηναν να αιωρείται το ενδεχόμενο αποδοχής από μέρους του των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας», ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει διατηρηθεί ζωντανή η διαδικασία, είπε όμως ότι έχουμε απογοητευτεί γιατί το Κυπριακό δεν οδηγήθηκε πιο κοντά στη λύση, η κατοχή συνεχίζεται, οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν και επικρέμεται πάνω από το κεφάλι μας το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα.

    «Κατά την άποψή μας επιστρέφοντας στην Κύπρο πρέπει, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και τα πολιτικά κόμματα, να προβληματιστούμε παρά πολύ σοβαρά για το πως πρώτα και κύρια αντιμετωπίζεται νέα προσπάθεια για νέα τετελεσμένα, είτε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, είτε στο Βαρώσι και την ίδια στιγμή να προβληματιστούμε για το τι πρέπει να γίνει για να ανοίξει ο δρόμος για λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε.

    Κατά τον ΓΓ του ΑΚΕΛ από μόνη της η σύγκληση μιας δεύτερης άτυπης διάσκεψης δεν πρόκειται να επιλύσει κανένα ζήτημα «και νομίζω δεν εξυπηρετεί σε τίποτε να πάμε μετά από μερικούς μήνες σε μια άτυπη διάσκεψη στην οποία θα επαναληφθεί ένα σκηνικό παρόμοιο με αυτό που βιώσαμε τις τελευταίες μέρες στη Γενεύη».

    «Εμείς ως ΑΚΕΛ θα προβληματιστούμε πολύ σοβαρά για τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί και θα διαμορφώσουμε άποψη, πρόταση την οποία θα δώσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πως πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση όπως διαμορφώνεται», ανέφερε.

    2 ώρες πριν
    Ανάρτηση του Εκπροσώπου Τύπου των ΗΕ
    2 ώρες πριν
    Ν. Δένδιας: Δείξαμε εποικοδομητική στάση

    Εποικοδομητική στάση έδειξε η ελληνική πλευρά στην Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, υποστήριξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

    Σε δήλωσή του μετά το τέλος της Διάσκεψης, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα προσήλθε στην Άτυπη Πενταμερή Συνάντηση με στόχο την δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    «Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε στη συνάντηση αυτή υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε λύση, εκτός από αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει ότι η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι οι προσπάθειες του ΓΓ, οι οποίες θα συνεχιστούν με νέα Πενταμερή, θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του. «Δηλαδή τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπενθυμίσαμε ότι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως δεσμευτικές για όλες τις πλευρές», κατέληξε.

    2 ώρες πριν
    Εκτενής αναφορά στον τ/κ Τύπο σε δηλώσεις Τ/κ πολιτικών για την άτυπη σύνοδο

    Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των τ/κ ΜΜΕ κάνουν εκτενή αναφορά στην άτυπη σύνοδο στην Γενεύη με αναφορές στις δηλώσεις Τουρκοκύπριων πολιτικών.

    Ο ηγέτης του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφερε ότι η άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη μπορεί να είναι καθοριστική για την κατεύθυνση της πορείας του μέλλοντος της Κύπρου, γράφει η «Βατάν».

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο κ. Όζγιγιτ είπε, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ότι είτε θα προχωρήσουν προς πιθανά μοντέλα λύσης, είτε θα ακολουθήσουν λανθάνοντα σενάρια στις υφιστάμενες συγκυρίες, που θα παγιώσουν περισσότερο τη διχοτόμηση. Σημείωσε ότι οι διαδικασίες, που θα χρονοτριβούν, δεν θα ωφελήσουν τους Κύπριους.

    Διατυπώνοντας εκ νέου τη θέση του κόμματός του, ο Όζγιγιτ είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να ενωθούν πια με τον κόσμο εντός του διεθνούς δικαίου, προσθέτοντας ότι θεωρούν ότι η λύση στη βάση της ομοσπονδίας είναι ο πιο ρεαλιστικός δρόμος.

    Ισχυρίστηκε ακόμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δημιούργησε σύγχυση μετά τις δηλώσεις του για διαφορετικά μοντέλα λύσης μετά την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά και ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέγραψε στη διάσκεψη στο Βερολίνο το 2019, το κείμενο, που περιέχει τη λύση ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων την αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων καθώς και την εκ περιτροπής προεδρία.

    Εξάλλου σε δηλώσεις του στον δημοσιογράφο Ουλάς Μπαρίς της «Κίπρις Ποστασί» ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ είπε ότι συμφωνία χωρίς κυριαρχικά δικαιώματα δεν είναι εφικτή.

    Ο κ. Σανέρ ανάφερε ακόμα ότι το πακέτο προτάσεων που υπέβαλλε η τουρκοκυπριακή πλευρά στα Ηνωμένα Έθνη αντανακλά πώς πρέπει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, προσθέτοντας «Δεν είναι δυνατόν να υπογράψουμε μια συμφωνία, που δεν περιέχει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

    Είπε ότι το εν λόγω πακέτο προτάσεων δεν ήταν έκπληξη, υποστηρίζοντας ότι εάν αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες ανάμεσα στις πλευρές, το πακέτο με τις έξι προτάσεις έχει διαμορφώσει ποιες πρέπει να είναι οι παράμετροι.

    Κληθείς να σχολιάσει εάν θα υπάρξουν εδαφικές παραχωρήσεις, ο Σανέρ είπε ότι γίνεται αναφορά στο πακέτο προτάσεων για τις ρυθμίσεις των «συνόρων», αλλά δεν σημαίνει παραχώρηση εδάφους.

    «Σε περίπτωση, που θα υπάρξουν συνομιλίες και συμφωνία, θα υπάρξει η διαδικασία πάρε-δώσε σε συγκεκριμένα σημεία», σημείωσε ο Σανέρ.

    Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Ερσάν Σανέρ είπε ότι αν υπάρχει τέτοια πρόταση, φυσικά και θα τη συζητήσουν και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

    2 ώρες πριν
    Η ΕΕ χαιρετίζει την ανακοίνωση του ΓΓ ΟΗΕ για νέα συνάντηση 5+1

    Η ΕΕ χαιρετίζει την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι οι συμμετέχοντες στη Γενεύη συμφώνησαν για μια άλλη συνάντηση 5 + 1.

    Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Πήτερ Στάνο δήλωσε τα εξής κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών: “παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και υπενθυμίζω ότι η ΕΕ συνεχίζει με την υποστήριξή της στις προσπάθειες του ΟΗΕ και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών για την επόμενη συνάντηση».

    «Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα, ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για μια άλλη συνάντηση 5 + 1 και, όπως είπα, η ΕΕ συνεχίζει την υποστήριξή της στον ΟΗΕ και σε όλες τις προσπάθειες στο πλαίσιο αυτό», σημείωσε.

    2 ώρες πριν
    Αυτούσιο το κείμενο της δήλωσης του ΓΓ στα αγγλικά

    Πηγή: Philenews

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας