Υποσιτισμός και παχυσαρκία για τον μισό πληθυσμό έως το 2030

2136
υποσιτισμός

Τον κώδωνα του κινδύνου για αλματώδη αύξηση του υποσιτισμού και της άμεσα συνδεδεμένης με την κακή διατροφή παχυσαρκίας, κρούει η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο, “The state of food security and nutrition in the world 2017”, βασικές αιτίες αυτής της εξέλιξης είναι η κλιματική αλλαγή και οι πολεμικές συγκρούσεις.
Το 2016, συνολικά 815 εκατομμύρια άνθρωποι (11% του παγκόσμιου πληθυσμού, μεταξύ των οποίων 115 εκατομμύρια ανήλικοι) αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα πείνας. Πρόκειται για αύξηση κατά 38 εκατομμύρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
“Περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως πάσχουν από τουλάχιστον μια μορφή υποσιτισμού: είτε πείνα και έλλειψη θρεπτικών συστατικών, είτε υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του FAO José Graziano da Silva στους υπουργούς Υγείας του G7 σε συνάντηση στο Μιλάνο, προσθέτοντας πως “αν δεν αναλάβουμε επείγουσα και αποτελεσματική δράση, περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού θα υποφέρει τουλάχιστον από έναν τύπο υποσιτισμού μέχρι το 2030”.
Πάνω από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από έλλειψη θρεπτικών συστατικών, ενώ 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες και 41 εκατομμύρια παιδιά είναι υπέρβαροι.
Ο επικεφαλής του FAO δήλωσε ότι η αστικοποίηση επηρέασε τις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων και οδήγησε στην κατανάλωση περισσότερων επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία κατηγόρησε για την αύξηση του ποσοστού υπέρβαρων και της παχυσαρκίας.
Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις της υπεύθυνης για την πολιτική τροφίμων στο European Consumer Organisation (BEUC), Emma Calvert, σύμφωνα με την οποία, “ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου η ανθυγιεινή επιλογή είναι η εύκολη επιλογή”.
Στην έκθεση για την παχυσαρκία του 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επεσήμανε ότι τα κύρια συστατικά του προβλήματος είναι τα ζαχαρούχα ποτά: “Η πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, ιδιαίτερα μέσω των ζαχαρούχων ποτών, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία όσον αφορά το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία, καθώς συμβάλλει στην αύξηση της συνολικής πρόσληψης ενέργειας”.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2,8 εκατομμύρια θάνατοι στην Ε.Ε. συνδέονται κάθε χρόνο με παχυσαρκία και ταυτόχρονα οι συνθήκες που σχετίζονται με αυτή απορροφούν το 7% των εθνικών προϋπολογισμών για την υγεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας