Τσαβούσογλου προτείνει παγίδα διαλόγου, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς το Διεθνές Δίκαιο

1105
τσαβούσογλου

Παγίδα διαλόγου προτείνει χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς ρητή αναφορά, στη μόνη βάση που μπορεί να κάνει ουσιαστικό και εποικοδομητικό τον διάλογο και αυτή είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα η Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ετοιμότητα της Τουρκίας για διάλογο με την Ελλάδα επανάλαβε σήμερα, Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέδριο στην Αττάλεια.

«Χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να ισχύσει κάποια συμφωνία στην ανατολική Μεσόγειο και δεν έχει κανένα όφελος για κανέναν. Αυτό που δεν μπορέσαμε να το εξηγήσουμε στο παρελθόν, το εξηγούμε με τα έργα μας: Με τα γεωτρύπανά μας και με τις συμφωνίες μας» δήλωσε αρχικά ο κ. Τσαβούσογλου, σε μια αναφορά στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Και πρόσθεσε:«Το κάναμε αυτό, αλλά θέλουμε να κάνουμε μονόπλευρα στο μέλλον; Όχι. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, σε κοινή συνέντευξη με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λούτζι Ντι Μάιο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ιταλία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη λύση δια του διαλόγου και της διπλωματίας» δήλωσε, ενώ ανέφερε ότι η Τουρκία πάντοτε στήριξε «τον διαμοιρασμό του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου από όλες τις χώρες γύρω από την ανατολική Μεσόγειο».
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί κάθε νησί να έχει υφαλοκρηπίδα, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο».

«Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο αυτή την κόκκινη ζώνη» είπε ο Τούρκος υπουργός, δείχνοντας τους σχετικούς χάρτες. «Κι ενώ εμείς λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο. Το Καστελόριζο είναι ξεκάθαρα ορατό δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία».

Έμμεση απάντηση στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Αθήνας ότι το διεθνές δίκαιο παρέχει στα νησιά το δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως ακριβώς ισχύει και με την ηπειρωτική χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας