Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκινά την 1η Μαρτίου

1035
ντοκιμαντέρ

Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης βρίσκονται συγκεντρωμένα εδώ:

– Εν αρχή, τα δεδομένα. 178 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 49 μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 50 μεγάλου μήκους και 31 μικρού μήκους ελληνικές παραγωγές. Η σοδειά αυτή θα προβληθεί σε 8 αίθουσες στο Κέντρο της πόλης, στο Λιμάνι και τις συνοικίες. Συγκεκριμένα, προβολές θα γίνουν στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας στην πλατεία Αριστοτέλους και στις αίθουσες Τώνια Μαρκετάκη, Φρίντα Λιάππα, Σταύρος Τορνές και Τζον Κασσαβέτης στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Επίσης, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Δήμου Συκεών.

– Η αυλαία θα ανοίξει την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 στο Ολύμπιον, με το ντοκιμαντέρ Μαριάν & Λέοναρντ: Λόγια αγάπης του Νικ Μπρούμφιλντ, που αφηγείται ένα μεγάλο έρωτα: αυτόν του Λέοναρντ Κοέν με την νορβηγίδα μούσα του Μαριάν Ιλέν. Το 21ο ΦΝΘ ολοκληρώνεται την Κυριακή 11 Μαρτίου 2019 στο Ολύμπιον με ένα ντοκιμαντέρ που υμνεί τη δύναμη της γυναίκας: το φιλμ Maiden του Άλεξ Χολμς που ξετυλίγει το χρονικό ενός παράτολμου θαλάσσιου άθλου γένους θηλυκού.

– Τα τρία επίσημα trailers της διοργάνωσης επιμελήθηκε ο Φραγκίσκος Φαντόπουλος (animation: Φιλίπ Σαρπεντιέ).

– Το Επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει 10 ντοκιμαντέρ -δύο εκ των οποίων ελληνικά- που διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο» με χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.

– Το νέο Διαγωνιστικό τμήμα ντοκιμαντέρ VR/Virtual Realityφέτος φιλοξενείται στους χώρους του Φεστιβάλ και συγκεκριμένα στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης).

– Ας προσεχθούν τα αφιερώματα σχετικά με την σχέση μας με τα ζώα – αφιέρωμα ««Γιατί να κοιτάζουμε τα ζώα;» που εμπνέεται από το ομώνυμο δοκίμιο του ριζοσπάστη διανοούμενου Τζον Μπέρτζερ (1926-2017)-και τον ΚινέζοΓουάνγκ Μπινγκ, που χαρτογραφεί σε real time στιγμές από τη σύγχρονη Κίνα, δίνοντας βήμα στους απόκληρους της κοινωνίας. 

– Η παρουσία του βραβευμένου με Όσκαρ ελληνικής καταγωγής Αμερικανού σκηνοθέτη Λούι Ψυχογιός που θα παρουσιάσει τα αγαπημένα του ντοκιμαντέρ και θα συνομιλήσει με το κοινό. Παράλληλα, ο δημιουργός θα τιμηθεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο για την προσφορά του στον κινηματογράφο και θα παραστεί στην ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ του The Cove (2009), που τιμήθηκε με Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

– Η Αγορά Ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ, τόπος συνάντησης και συνεργασιών για επαγγελματίες του σινεμά από όλο τον κόσμο, προτείνει, μεταξύ άλλων: Τα Docs in Progress: 10 ταινίες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο σε στάδιο πριν την ολοκλήρωσή τους, 430 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο και ρεκόρ συμμετοχής των ελληνικών ντοκιμαντέρ που φέτος φτάνουν τα 99 στην Αγορά Ντοκιμαντέρ, το καθιερωμένο ραντεβού Docs In Thessaloniki / Pitching Forum 2019 του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και το εργαστήριο προώθησης ντοκιμαντέρ Moving Docs για τους επαγγελματίες του χώρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας