Το παλίμψηστο των Χανίων ανήκει στα Χανιά

Το παλίμψηστο των Χανίων ανήκει στα Χανιά

Οι παλιότεροι θυμόμαστε ότι το 1978, με την ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης, απαλλοτριώθηκε μια έκταση παραπάνω από 3.000 στρέμματα στο Ακρωτήρι Χανίων για να καλύψει μακροπρόθεσμα τις κτηριακές του ανάγκες. Στη συνέχεια, εξαιτίας της έλλειψης κτηριακής υποδομής και με παρεμβάσεις της τοπικής κοινωνίας, γενναιόδωρα του παραχωρήθηκαν ιστορικά μνημεία της σύγχρονης αλλά και παλιότερης Ιστορίας του τόπου. Στον λόφο που δεσπόζει στο Ενετικό Λιμάνι, ‘Μπαλκόνι των Χανιών’ τον αποκάλεσαν, βρίσκεται το ανεξαργύρωτης ιστορικής μνήμης κτηριακό συγκρότημα με το οποίο το 1985 ‘προικίστηκε’ από την πόλη το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Όμως, η προηγούμενη διοίκηση του Πολυτεχνείου, ο Πρύτανης και μετέπειτα βουλευτής της Ν.Δ και υπουργός, έκρινε ότι δε το χρειάζεται πια, και το μίσθωσε με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες σε ιδιωτική εταιρεία έναντι του ποσού των 360.000 ευρώ τον χρόνο, με σκοπό να μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο. Τότε, η απόφαση αυτή θεωρήθηκε από το κόμμα της Ν.Δ και προσωπικά τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ως φάρος που θα σηματοδοτεί το τρόπο αξιοποίησης της λιμνάζουσας περιουσίας των Πανεπιστημίων.

Αρκετά χρόνια μετά, φαινεται η υπόθεση να αποτελεί το πολιτικό Βατερλό των εμπνευστων της, παρά την ισχυρή πολιτική στήριξη από την οικογένεια Μητσοτάκη και προσωπικά τον Πρωθυπουργό. Παρά την απομάκρυνση της κατάληψης “Rosa Nera” από το χώρο, με την επέμβαση της αστυνομίας, πριν ένα χρόνο περίπου, η υπόθεση έχει βαλτώσει, σε πλήθος δικονομικών, χωροταξικών και αρχαιολογικών προβλημάτων – παραβάσεων, ενώ ο ενοικιαστής δεν είναι συνεπής στις συμβατικές υποχρεώσεις του, απέναντι στο Πολυτεχνείο. Παράλληλα έχει αναπτυχτεί ένα πολύ ισχυρό κίνημα στη πόλη των Χανίων ενάντια στη ξενοδοχοποιηση του χώρου, καθώς  τα δημόσια αγαθά δεν μπορεί να στερούνται από την πόλη και τους πολίτες της. Είναι σημαντικό να τονίσουμε, τρία γεγονότα:

  • Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει λάβει, σημαντικές αποφάσεις παραχώρησης δικής του έκτασης για να στεγάσει το Κολυμβητήριο που χρειάζονται τα Χανιά

·         Το Πολυτεχνείο Κρήτης σε δική του έκταση και με δικό του κόστος καλύπτει τις ανάγκες του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας & Πανίδας

·         Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ρέθυμνο, παραχωρεί δωρεάν την απαραίτητη έκταση για να στεγαστεί το νέο Νοσοκομείο Ρεθύμνης

Πριν λίγες μέρες, μετά από προτροπή και του επενδύτη, η αστυνομία απεχώρησε από το χώρο και η «Rosa Nera» κατέλαβε εκ νέου το χώρο.

Πολύ φοβάμαι, ότι μακροπρόθεσμα οδηγούμαστε σε:

  • Πληρωμή παχυλών αποζημιώσεων στον ενοικιαστή, ενώ
  • Τα κτήρια θα παραμείνουν  σε χρήσεις που δεν τους αρμόζουν

Οφείλουμε, ως πολίτες και κοινωνία, να απαιτήσουμε από το Πολυτεχνείο Κρήτης:

  • Να αποστασιοποιηθεί από την απόφαση της προηγουμενης πρυτανείας,
  • Να βρει άμεσα μια συμβιβαστική λύση με τον ενοικιαστή για τη κατάργηση της σύμβασης,
  • Να έρθει σε επαφή με τους φορείς των Χανίων για την παραχώρηση των μνημείων στη πολη

Συνιστά μέγιστο ατόπημα ενός δημόσιου πνευματικού ιδρύματος να διαχειρίζεται την ιδιοκτησία του, που είναι δημόσιος χώρος, ως προϊόν και όχι ως αγαθό. Η υπόθεση δεν αφορά μόνο ακόμα ένα κληροδότημα που πρέπει να αξιοποιηθεί με επιχειρηματικά κριτήρια, αλλά την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Το παλίμψηστο των Χανίων ανήκει δικαιωματικά στα Χανιά, όπου και πρέπει να επιστραφεί.

  Μανόλης Ντουντουνάκης

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ M.Sc. – Υπ. Δρ. Πολυτεχνείου Κρήτης Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό Πολυτεχνείου Κρήτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας