Το Καστελλόριζο στην Τουρκική ΑΟΖ!!!

2780
μέρκελ
Η Τουρκική πρόκληση, πέρα από κάθε όριο…!

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ στην περιοχή του Καστελλορίζου έχει φτάσει πλέον στο ζενίθ!!! Η Τουρκία και ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής (Ερντογάν), προειδοποιούν και απειλούν την Ελλάδα με στρατιωτικά αντίποινα, αν συνεχίσει η Ελληνική πλευρά να ακολουθεί την ίδια πολιτική στο Καστελλόριζο, το οποίο ανήκει στην Τουρκική ΑΟΖ…!

Το σκηνικό, όπως λένε διπλωµατικές πηγές, δηµιουργεί επιπλέον ένταση, καθώς η Άγκυρα κλιµακώνει τις διεκδικήσεις της, επιχειρώντας να στηρίξει τον ισχυρισµό ότι το Καστελλόριζο δεν έχει ούτε ΑΟΖ, ούτε υφαλοκρηπίδα! Οι δηλώσεις του  Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχµέτ Νταβούτογλου, είναι ό,τι το Καστελλόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στη Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας δηµοσίως τον σχεδιασµό της τουρκικής πλευράς να εξαιρεθεί το νησί από τις διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο!!!

Μέλη του μικρού δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και συγκεκριμένα, ο απόστρατος συνταγματάρχης Umit Yalim, δήλωσαν στη εφημερίδα Hurriyet ό,τι «…το Καστελλόριζο και τ’ νησιά (Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Ρω, Μεγίστη κ.α) βρίσκονται υπό την στρατιωτική κατοχή των Ελλήνων».

Πριν ακόμα η Ελλάδα αναγνωρίσει την ΑΟΖ της, την είχε  αναγνωρίσει το Ισραήλ! Στους χάρτες, που έδωσε στη δημοσιότητα το Τελ Αβίβ, αναγνωρίζεται 100% η Ελληνική ΑΟΖ, η οποία συνεχίζεται με την ΑΟΖ της Κύπρου! Δηλαδή, αναγνωρίζεται (το έτσι ή αλλιώς δεδομένο) ότι το Καστελλόριζο, επεκτείνει την Ελληνική ΑΟΖ μέχρι το όριο της ΑΟΖ της Κύπρου. Οι χάρτες είχαν δοθεί στην Ελληνική Πολιτική Ηγεσία από το 2011, περιγράφοντας την πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς Φυσικού Αερίου, που θα παράγεται στο κοίτασμα Λεβιάθαν από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα. Ο αγωγός αυτός  διασχίζει τη θαλάσσια περιοχή, που σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αποτελεί μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα, του τμήματος της ΑΟΖ που η Ελλάδα διαθέτει στη θαλάσσια περιοχή της Αν. Μεσογείου, χάρις την ύπαρξη του Καστελλορίζου, της Ρω και της Μεγίστης.

Επομένως, είναι σαφή και ξεκάθαρα τα όρια της  Ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή, δίνοντας έτσι στην Ελλάδα ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί υποστήριξης των ελληνικών θέσεων για το συγκεκριμένο θέμα!!! Πρακτικά, δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό ενεργειακό μπλοκ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Το ζητούμενο πια, δεν είναι αν η Ελλάδα έχει κοινά συμφέροντα με χώρες της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας αλλά, πώς θα μπορούσε η Ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψιν τα Τουρκικά αδιέξοδα και το γεγονός, ότι η Τουρκία κάθεται πάνω σ’ ένα εν ενεργεία ηφαίστειο με τις χώρες που την περιτριγυρίζουν, βρισκόμενη σε εμπόλεμη κατάσταση με τις περισσότερες από αυτές. Αργά ή γρήγορα, οι φλόγες αυτών των συγκρούσεων θα την κατακάψουν… Και στις υστερικές κορώνες της πολιτικής της ηγεσίας, αντανακλάται το μεγάλο άγχος και ο φόβος του διαμελισμού…!

Η Τουρκία δεν έχει τις δυνατότητες για έναν μεγάλο και πολυμέτωπο πόλεμο, καθώς το περίγραμμα της Μέσης Ανατολής, είναι πιο εκρηκτικό από ποτέ και οι φλόγες της ανάφλεξης, έχουν αρχίσει και τσουρουφλίζουν τα σύνορά της…!

 

*Το άρθρο εκφράζει τις απόψεις της υπογράφουσας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας