Το Ισραήλ αρνείται να δώσει εμβόλια στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

673
Το Ισραήλ αρνείται να δώσει εμβόλια

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι το Ισραήλ αρνείται να εμβολιάσει Παλαιστίνιους που ζουν σε κατεχόμενα εδάφη, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου που καθιστά τα στρατεύματα κατοχής υπεύθυνα για την υγεία του υπό κατοχή πληθυσμού.

Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί σχολιάζουν την ταχύτητα με την οποία πραγματοποιείται ο εμβολιασμός ισραηλινών πολιτών αποκρύπτοντας το γεγονός ότι στις κατεχόμενες περιοχές τα εμβόλια καταλήγουν μόνο σε παράνομους εποικισμούς.

Στηριζόμενο και στη ροή δισεκατομμυρίων δολαρίων της αμερικανικής οικονομική βοήθειας, το Ισραήλ πλήρωσε 62 δολάρια ανά δόση για τα εμβόλια της Pfizer προκειμένου να προμηθευτεί μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με άλλες χώρες που πληρώνουν 19,50 δολάρια.

Αντίθετα ο εμβολιασμός κατοίκων σε κατεχόμενες περιοχές της Δυτικής Όχθης και της αποκλεισμένης Γάζας δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το Φεβρουάριο – και αυτό μόνο χάρη στην παρέμβαση του ΟΗΕ που ενέταξε αυτές τις χώρες σε ειδικό πρόγραμμα για περιοχές του Τρίτου Κόσμου.

Η Γάζα αντιμετωπίζει εδώ και μήνες τραγική κατάσταση λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού αλλά και της διακοπής χρηματοδότησης αρμόδιων υπηρεσιών του ΟΗΕ από την κυβέρνηση Τραμπ. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις Παλαιστινιακές περιοχές, Μάικλ Λίνκ, είχε προειδοποιήσει πως το σύστημα υγείας της Γάζας κατέρεε και πριν την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης (1907) και την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης (1949), το Ισραήλ φέρει πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια όσων διαμένουν στα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και άλλων αραβικών περιοχών. Η ευθύνη, μάλιστα, επεκτείνεται και σε περιοχές όπου ασκεί «αποτελεσματικό έλεγχο», ακόμη και αν δεν διαθέτει εκεί στρατιωτικές και διοικητικές δυνάμεις – δηλαδή και στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται, ψευδώς, ότι δεν φέρει ευθύνη για τον παλαιστινιακό πληθυσμό επικαλούμενο τις ειρηνευτικές συμφωνίες της δεκαετίας του ’90, οι οποίες προέβλεπαν την μεταφορά της αρμοδιότητας στην Παλαιστινακή Αρχή. Οι συγκεκριμένες συμφωνίες όμως δεν τέθηκαν ουσιαστικά σε ισχύ λόγω των συνεχών παραβιάσεων από την πλευρά του Ισραήλ και κυρίως της επέκτασης των παράνομων ισραηλινών εποικισμών.

Πηγή: info-war.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας