Τούρκοι αναλυτές στο Sputnik: Καμία συνέπεια οι αμερικανικές κυρώσεις για S-400

746
Τούρκοι αναλυτές στο Sputnik

Το τιμωρητικό μήνυμα των ΗΠΑ δεν αλλάζει τα σχέδια του Τούρκου προέδρου, που ωστόσο παραμένει «στρυμωγμένος», από την κάκιστη κατάσταση της οικονομίας της χώρας και την εκτός ελέγχου επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Οι αμερικανικές κυρώσεις είναι ασθενικές. Δεν θα έχουν καμία ουσιαστική επίδραση ή συνέπεια», σχολιάζει στο Sputnik, για την πρόσφατη επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας SSB λόγω της αγοράς και απόκτησης των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, o Τούρκος αναλυτής διεθνών θεμάτων Μ. Σενιούζ.

Πρόκειται για ένα από τα τιμωρητικά μέτρα που συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό αμυντικών δαπανών των Ηνωμένων Πολιτειών, που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία απ’ το αμερικανικό Κογκρέσο.

«Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει πιεστεί από τις κυρώσεις, ούτε σκοπεύει να αλλάξει εξαιτίας αυτών πολιτική», υπογραμμίζει ο Σενιούζ, θυμίζοντάς μας ότι, βάσει δημοσκοπήσεων «η τουρκική κοινή γνώμη είναι η δεύτερη διεθνώς με μεγαλύτερο ποσοστό αντιαμερικανισμού, μετά το Πακιστάν. Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που κάνουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακόμη πιο δημοφιλή μεταξύ των υποστηρικτών του. Οι κυρώσεις ξαφνικά τον μετέτρεψαν στον ηγέτη που αγωνίζεται κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού».

Nαι μεν, η Τουρκία περιμένει με επιφυλακτικότητα και συγκρατημένο τρόμο να αναλάβει καθήκοντα στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν «όχι γιατί θα αλλάξει κάτι επί της ουσίας ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, αλλά γιατί δεν θα είναι ακριβώς Τραμπ, που έλυνε και έδενε μαζί του ο Ερντογάν κι επιχειρηματικά», όπως μας σχολιάζει Έλληνας διπλωμάτης με θητεία στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, αλλά «ο Ερντογάν είναι πολύπλευρος και τρομερά επινοητικός πολιτικός. Μπορεί να αλλάξει στάση εύκολα για οτιδήποτε, ανά πάσα στιγμή. Όπως σήμερα, που έχει στραφεί ξανά προς το Ισραήλ, προσβλέποντας σε νέους δεσμούς με το Τελ Αβίβ», συνεχίζει ο Τούρκος αναλυτής.

«Όλα τα τουρκικά Μέσα καταδικάζουν τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Είναι γεγονός ότι δεν θυμόμαστε να έχουν επιβληθεί ξανά κυρώσεις από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα. Σαφέστατα είναι ένα μήνυμα, που πιθανώς αποτυπώνει πιθανή αλλαγή της εξωτερικής Πολιτικής με τον νέο Πρόεδρο Μπάιντεν. Αλλά δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις τελικά», εκτιμά το στέλεχος στο Ρεπουμπλικάνικο Λαϊκό Κόμμα CHP Τζαν Γιουκσέλ, που εργάστηκε στη διαφημιστική που σχεδίασε τις προεκλογικές καμπάνιες τόσο του υποψήφιου προέδρου των Κεμαλιστών το 2018 Μουαρέμ Ιντζέ, όσο και του νέου δημάρχου Κωνσταντινούπολης και μεγάλου πολιτικού αστέρα στη γείτονο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος για πολλούς, θα είναι ο υποψήφιος-φαβορί που θα ριχθεί απέναντι στον Ερντογάν στις προεδρικές του 2023.

«Το ότι επιβάλλονται κυρώσεις απ’ το αμερικανικό Κογκρέσο σε τρεις επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, που δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, δεν είναι κάτι που μπορεί να θορυβήσει τον Ερντογάν.

Σε οικονομικό επίπεδο το ότι με τις αμερικανικές κυρώσεις δεν θα μπορούν να δίνονται δανειοδοτήσεις και επιδοτήσεις άνω των 10 εκατομμυρίων στην αμυντική βιομηχανία μας, κι αυτό μετά από κάποια χρόνια, ίσως να είναι κάτι που θα τον απασχολήσει μελλοντικά.

Για την ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος προχωρά μέρα με την ημέρα. Κι ό,τι κάνει το κάνει και για αντιπερισπασμό. Γιατί είναι πάρα πολύ στρυμωγμένος. Και με την κάκιστη κατάσταση της οικονομίας της χώρας και με την την εκτός ελέγχου επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού», καταλήγει ο Τούρκος συνομιλητής μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας