Τουρκία:Φυσικό αέριο για δέκα χρόνια με το δεύτερο κοίτασμα της Μ.Θάλασσας

436
Φυσικό αέριο για δέκα χρόνια με το δεύτερο κοίτασμα

Η Τουρκία ανακάλυψε επιπλέον 135 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη νότια Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και παράγοντες για την Τουρκία αναφέρουν “πανηγυρικά”, αλλά όπως φαίνεται θα μιλάμε για κάλυψη των αναγκών της Τουρκίας για 10 χρόνια καθώς σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι ποσότητες φυσικού αερίου που έχει ανακαλύψει η Άγκυρα είναι μέτριες, σε σύγκριση με τα μεγάλα κοιτάσματα του κόσμου και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κόστος εξόρυξης θα είναι υψηλό, κυρίως λόγω του μεγάλου βάθους.

Η ποσότητα φυσικού αερίου που έχει βρεθεί στην περιοχή ανέρχεται συνολικά σε 540 δισεκ. κυβικά μέτρα σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, «Η Τουρκία ανακάλυψε νέο μεγάλο κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

 

 

Τα αρχικά δεδομένα από το κοίτασμα Amasra-1, δείχνουν μια μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Οι Τούρκοι ερευνητές πέρυσι βρήκαν 405 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο Tuna-1 και τώρα πέτυχαν νέο κοίτασμα που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας».

O Ρ.Τ.Ερντογάν επιβεβαίωσε έτσι τα δημοσιεύματα και μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του λιμανιού και του κέντρου διανομής φ.α. στην πόλη Ζονγκουλντάκ ανακοίνωσε πως η Τουρκία εντόπισε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως είπε ο Ερντογάν «ανακαλύψαμε 135 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα».

Πάντως οι προσδοκίες του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2023, είναι μάλλον δύσκολο να υλοποιηθούν.

Στην ενεργειακή αγορά, πάντως, θεωρείται ότι είναι μεγάλη επιτυχία της Τουρκίας να κτυπήσει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε μία θαλάσσια περιοχή που δεν έχει καταφέρει ακόμα κανένας να εντοπίσει και να εξορύξει φυσικό αέριο.

Η Τουρκία καταναλώνει κάθε χρόνο περίπου 45-50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το οποίο εισάγεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία και ένα τέτοιου επιπέδου κοίτασμα μπορεί να βελτιώσει τα οικονομικά δεδομένα αλλά όχι να την κάνει μια ανεξάρτητη χώρα κάτι που όμως μπορεί να έχει επιπτώσεις και σε εμάς καθώς η έλλειψη ενέργειας κάνει την Άγκυρα να ψάχνει παντού και επόμενος στόχος είναι η Αν.Μεσόγειος και “κρυφός πόθος” το Αιγαίο.

O  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ θα ξεκινήσει σύντομα γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, που σημαίνει πως η Τουρκία στοχοποιεί ξανά την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ.

«Στη Μεσόγειο θα κάνουμε άλλη μια κίνηση. Το πλοίο μας Γιαβούζ βρίσκεται για συντήρηση στο λιμάνι Τάσουτζου. Συνεχίζει τις προετοιμασίες συντήρησης για την επόμενη αποστολή του. Με τη βοήθεια του Θεού σύντομα θα επιστρέψει στο πεδίο δράσης του για να ξεκινήσει γεωτρήσεις», δήλωσε ο Ερντογάν στα τουρκικά ΜΜΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας