Τη Δικαιοσύνη του Λιβάνου θα αντιμετωπίσει ο Ghosn

910
λίβανου
Τουρκία-Ιαπωνία ερευνούν τη διαφυγή του

Ο Carlos Ghosn, πρώην ισχυρός άνδρας της Nissan, ο οποίος βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά την διαφυγή του από τον κατ’ οίκον περιορισμό του στην Ιαπωνία, πρόκειται να κληθεί από τη δημόσια κατηγορούσα αρχή του Λιβάνου εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Κατά το ταξίδι του από την Ιαπωνία στη Βηρυτό, ο Ghosn πραγματοποίησε στάση στην Τουρκία προκειμένου να αλλάξει αεροσκάφος. Ιδιωτική αεροπορική εταιρεία ισχυρίστηκε αργότερα ότι η χρήση αεροσκάφους της έγινε παράνομα, μετά και τη σύλληψη επτά ατόμων από τις τουρκικές αρχές για παροχή βοήθειας προς τον Ghosn.

Ανώνυμος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Ghosn θα δεχθεί επισήμως κλήτευση από τις αρχές αυτή την εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη ή την Τετάρτη, καθώς η Interpol έχει εκδώσει ήδη Red Notice, με το οποίο καλεί στη σύλληψη και κράτησή του.

Παρ’ όλα αυτά, αξιωματούχοι του Λιβάνου επιμένουν στη θέση τους ότι ο Ghosn εισήλθε στη χώρα νομίμως. Ιαπωνία και Λίβανος δεν διατηρούν διμερή σύμβαση για εκδόσεις κρατουμένων.

Νέες λεπτομέρειες για τη διαδρομή που ακολούθησε ο Ghosn κατά τη διαφυγή του βλέπουν εν τω μεταξύ τη δημοσιότητα, καθώς το ιαπωνικό δίκτυο Nippon Television Network σημειώνει ότι ο φυγάς επιχειρηματίας επιβιβάστηκε στην υπερταχεία Shinkansen από τον σταθμό Shinagawa του Τόκιο, κατεβαίνοντας από το τρένο σε σταθμό κοντά στην Οζάκα, προτού επιβιβαστεί σε ιδιωτικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Κανσάι.

“Η Δικαιοσύνη του Λιβάνου είναι υποχρεωμένη να τον ακούσει. Διατηρεί ωστόσο το δικαίωμα να τον συλλάβει ή να τον αφήσει ελεύθερο”, ανέφερε αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ιαπωνία ερευνά ακόμη τον τρόπο που ο Ghosn διέφυγε του κατ’ οίκον περιορισμού, όπου παρέμενε αναμένοντας να δικαστεί για οικονομικές ατασθαλίες, μεταξύ άλλων για δήλωση αμοιβών του μειωμένη κατά 80 εκατ. δολάρια έναντι της πραγματικής και κατάχρηση εκατομμυρίων δολαρίων από χρήματα της εταιρείας.

Μετά τη διαφυγή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας δεσμεύθηκε για αναθεώρηση των όρων της απελευθέρωσης μέσω εγγύησης για τους κατηγορούμενους στη χώρα, καθώς και των ελέγχων που πραγματοποιούνται στα σύνορα για όσους αναχωρούν από το ιαπωνικό έδαφος.

Αξιωματούχοι ωστόσο υπερασπίζονται το ιαπωνικό δικαστικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο δέχεται κριτική για καταδίκες σωρηδόν και σε υψηλότατα ποσοστά, καθώς και για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ύποπτοι για τέλεση αδικημάτων.

Ο Ghosn δεν έχει πραγματοποιήσει δημόσια εμφάνιση από την ημέρα που μετέβη στον Λίβανο. Φέρεται να κρύβεται σε διαμέρισμα στο κέντρο της Βηρυτού. Αναμένεται, δε, να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τετάρτη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας