Τηλεφωνικός διάλογος Μητσοτάκη-Ερντογάν ενώ η Τουρκία παραβιάζει, προκαλεί, απειλεί και καταπατά!

1211
ΝΑΤΟ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι της Παρασκευής στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία στην ουσία εγκαινιάζει έναν πολιτικό διάλογο Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς προϋποθέσεις και κυρίως χωρίς την προϋπόθεση του του πλήρους και χωρίς ενστάσεις σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Ένας τέτοιος διάλογος, στην ουσία, ευνοεί τις τουρκικές επεκτατικές βλέψεις και συγκαλύπτει τις πρωτοφανείς προκλητικές επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας σε βάρος της χώρας μας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.

Πώς κλείστηκε η επαφή των δύο ηγετών

Η επικοινωνία έγινε αφού πρώτα κανονίστηκε σε διπλωματικό επίπεδο. Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες την επικοινωνία κανόνισε η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας ήρθαν σε επαφή κι έγιναν συνομιλίες με Τούρκους διπλωμάτες και στη συνέχεια τηλεφωνήθηκαν Μητσοτάκης και Ερντογάν.

Συνάγεται έτσι το συμπέρασμα ότι η ελληνική πλευρά θέλει να πέσουν οι τόνοι που τον τελευταίο καιρό έχουν ανέβει επικίνδυνα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μένουν αναπάντητες οι προκλήσεις από την Άγκυρα, η Αθήνα επιδιώκει να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Διάλογος χωρίς προϋποθέσεις τήρησης του Διεθνούς Δικαίου που ο Ερντογάν συνοδεύει με σκληρό μαστίγιο

Η επικοινωνία των δύο ανδρών έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Άγκυρα προχωρά σε συντονισμένες ενέργειες που στοχεύουν στη συντήρηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εμμένοντας στις προκλήσεις και στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η Άγκυρα διαστρεβλώνει την αλήθεια και επιχειρεί να δικαιολογήσει την παραβατική συμπεριφορά της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, κλιμακώνει την εμπρηστική ρητορική κατά της χώρας μας με τον δήθεν διάλογο που επεδίωκε, να παραχωρεί τη θέση του εκ νέου στις απειλές.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας