Τεράστιες ελλείψεις τραυματιοφορέων στα νοσοκομεία. Έγκλημα Τσίπρα-Ξανθού-Πολάκη

1372
τραυματιοφορείς

Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στα νοσοκομεία της Κρήτης, αλλά και ολόκληρης της χώρας, αφήνουν έκθετη την πολιτική ηγεσία των Τσίπρα, Ξανθού και Πολάκη, που φαίνεται να έχει αναθέσει στη θεά τύχη την υγεία του ελληνικού λαού.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Χανίων, Γιώργος Χονδροζουμάκης, και η Πανελλήνια Ένωση Τραυματιοφορέωνο αριθμός των οργανικών θέσεων για τους τραυματιοφορείς στα δημόσια νοσοκομεία είναι 4.000. Καλυμμένες είναι οι 1.200, ενώ επιπλέον 500 άτομα εργάζονται μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ ή με συμβάσεις επικουρικών, που λήγουν το Φεβρουάριο.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε ότι γίνεται προσπάθεια να παραταθεί για άλλον ένα χρόνο η θητεία του προσωπικού που εργάζεται μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ. Να παραταθεί, έτσι, η κάλυψη του… 40% των θέσεων, χωρίς να γίνεται κανένας λόγος για κάλυψη των πραγματικών αναγκών για την προστασία της υγείας του λαού μας.

Στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τα όσα λέει ο Γιώργος Χονδροζουμάκης, επί 460 κλινών οι οργανικές θέσεις είναι 80, αλλά οι μόνιμοι τραυματιοφορείς είναι 25 και οι συμβασιούχοι μόλις 10.

Σε πραγματικό χρόνο αυτό που επικρατεί στο νοσοκομείο, όπως εξηγεί, είναι το εξής: «Τις ημέρες εφημερίας του νοσοκομείου οι τραυματιοφορείς κινούνται με ρυθμούς ασύλληπτους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο, αν και συχνά βλέπεις συνοδό ή γιατρό να βοηθάει ασθενή μεταφέροντας τον από το ένα τμήμα στο άλλο. Συχνά ανεβαίνουν και οι τόνοι προσθέτει από συνοδούς ασθενών που κρίνουν ότι αδικούνται έναντι άλλων».

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί επίσης είναι ότι στους ορόφους του νοσοκομείου τα πρωινά έχουν βάρδια δύο τραυματιοφορείς, ενώ το απόγευμα και τη νύχτα αναλογεί ενάμισι όροφος σε ένα εργαζόμενο.

Τα στοιχεία που δίνει η Ένωση για την υπόλοιπη χώρα:

Στο νοσοκομείο Κορίνθου εργάζονται για να καλύψουν όλες τις βάρδιες και τις εφημερίες μόλις επτά τραυματιοφορείς. Ακριβώς το ίδιο ισχύει στο νοσοκομείο Πρέβεζας.

Στο νοσοκομείο Σπάρτης εργάζονται δώδεκα τραυματιοφορείς και στο νοσοκομείο Πολυγύρου Χαλκιδικής δέκα.

Το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης των 900 κλινών διαθέτει 30 μόνιμους και 15 συμβασιούχους τραυματιοφορείς, ενώ το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν» των 700 κλινών διαθέτει 35 τραυματιοφορείς –οι 17 με συμβάσεις– όταν οι οργανικές θέσεις είναι 80.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας