Τελεσίγραφο 10 ημερών από την Τεχεράνη στην ΕΕ

839
Τεχεράνη

Την ώρα που η ένταση στον Περσικό Κόλπο χτυπάει κόκκινο, η Τεχεράνη προειδοποιεί πως θα υπερβεί τα όρια που είχαν συμφωνηθεί το 2015, για τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου σε δέκα ημέρες, δηλαδή έως τις 27 Ιουνίου. Σκοπεύει μάλιστα να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή του στις αρχές Ιουλίου, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν επανεκκινήσουν τις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, περιορίζοντας έτσι τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τελεσίγραφο δέκα ημερών προς την Ευρώπη προκειμένου να αποδείξει ότι μπορεί να λάβει μέτρα, που θα διατηρήσουν ζωντανή την πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά την απόσυρση των ΗΠΑ. Αναλυτές επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο καθίσταται πια ολοένα και πιο δύσκολο.

Να σημειωθεί ότι αρχικά η  Τεχεράνη είχε δώσει διορία έως τις 7 Ιουλίου στους Ευρωπαίους να παρουσιάσουν μέτρα στήριξης της ιρανικής οικονομίας. Ωστόσο είναι σαφές πως μετά και τα επεισόδια με τα τάνκερ, που άναψαν νέες φωτιές, θέλει να εντείνει την πίεση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. έχουν ζητήσει διεθνή έρευνα για τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας. Έχουν δε προειδοποιήσει πως εάν το Ιράν αποδειχθεί υπεύθυνο για τις επιθέσεις, αυτό θα περιπλέξει σημαντικά τις προσπάθειες διάσωσης της συμφωνίας.

Σήμερα από το Λουξεμβούργο, όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ήταν άκρως επιφυλακτικοί στην απόδοση ευθυνών για τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων, αποφεύγοντας να ταυτιστούν με την Ουάσιγκτον που δείχνει ευθέως ως υπεύθυνη την Τεχεράνη.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, εξηγώντας πως οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δεν είναι αρκετές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας