Τελεσίγραφο Μόσχας στην Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε σύνορα Αρμενίας ως δικά μας

1162
Τελεσίγραφο Μόσχας στην Τουρκία

Ηκατάσταση είναι τεταμένη στην Αρμενία, καθώς ο πρώην βουλευτής της Αρμενίας του κόμματος Ευημερίας Αρμάν Αμποβιάν, έγραψε για την «αζεροποίηση» των αρμενικών τοπωνυμιών στο Αζερμπαϊτζάν στη σελίδα του στο Facebook.

«Η τουρκοποίηση μεγάλης κλίμακας των αρμενικών τοπωνυμιών, έχει ξεκινήσει στο υψηλότερο επίπεδο στο Αζερμπαϊτζάν. Στην τηλεόραση, στις εφημερίδες, στα κοινωνικά δίκτυα, ακόμη και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η νομαδική φυλή των Αζέρων προπαγανδίζεται επιθετικά για ανοιχτές απαιτήσεις σε ολόκληρη την επικράτεια της Αρμενίας» έγραψε.

Ταυτόχρονα, Αζέροι και Τούρκοι πραγματοποιούν συνεχώς στρατιωτικές ασκήσεις, κοντά στα σύνορα της Αρμενίας και στα κατεχόμενα εδάφη του Αρτσάχ. «Τι κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Πασινιάν; «Μπορεί να αντιμετωπίσει ενεργά την εχθρική προπαγάνδα; Όχι. Ίσως ετοιμάζει μήνυση στη Χάγη εναντίον του Αλίεφ και του Ερντογάν; Όχι. Αντ ‘αυτού, η κυβέρνηση του Πασινιάν προετοιμάζεται για “ειρήνη”, με εκείνους τους απατεώνες που απειλούν να μας καταστρέψουν. Ετοιμάζονται νέες εδαφικές παραχωρήσεις. Ετοιμάζονται να ανοίξουν τα σύνορα με τους Τούρκους. Θα παρέχουν έναν δρόμο, που θα συνδέει την Τουρκία με το Αζερμπαϊτζάν», συνέχισε.

 Επιβεβαιώνει, ότι η πολιτική των αρμενικών αρχών να κατευνάσουν την άγρια ​​όρεξη Τούρκων και Αζέρων, πρόκειται να προκαλέσει μια νέα καταστροφή. Και αν οι αρχές δεν σταματήσουν να ευχαριστούν τους Τούρκους και τους Αζέρους, όλοι θα αντιμετωπίσουν τη διχοτόμηση της Αρμενίας.

«Δεν καταλαβαίνω εάν η κυβέρνηση, δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την κλίμακα της επικείμενης καταστροφής ή αν το κάνει επίτηδες», καταλήγει.

Εν τω μεταξύ η Ρωσία, είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα αναγνωρισμένα σύνορα της Αρμενίας ως δικά της, λόγω της συμμετοχής της χώρας στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

Ο Ρώσος γερουσιαστής, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αντρέι Κλίμοφ, προέβη στην συγκεκριμένη δήλωση, κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλίσης στην πλατφόρμα πολυμέσων Sputnik Armenia.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε, ενώ προστατεύει τον εαυτό της και τους συμμάχους της, η χώρα να μπορεί να αντισταθεί «σε όλα» και όχι μόνο σε ένα από τα μέλη του ΝΑΤΟ. Και όλοι όσοι το χρειάζονται το γνωρίζουν, δηλώνει ο Ρώσος πολιτικός.

Φυσικά, ενδιαφερόμαστε για κάθε είδους καταστάσεις. Έχουμε ειδικούς που το καταλαβαίνουν αυτό … Αλλά αυτό που είπα είναι ζωτικής σημασίας. Δεν θα συμβούλευα κανέναν, να αποπειραθεί να δοκιμάσει αυτές τις δυνατότητές μας” πρόσθεσε ο γερουσιαστής.

Ο Κλίμοφ είναι βέβαιος ότι μια τέτοια «δοκιμή», δεν θα έχει καλό τέλος για κανέναν, οι «συνάδελφοι και οι συνεργάτες» στην Άγκυρα το γνωρίζουν καλά αυτό. Ταυτόχρονα, η Ρωσία δεν θα ήθελε να πολλαπλασιάσει τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν. Γι ’αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα προσπαθεί να ακολουθήσει την αρχή «μην κάνεις κακό».

Υπενθυμίζεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, έχουν πρόσφατα αυξήσει κατακόρυφα τη συχνότητα των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένων στα σύνορα με την Αρμενία. Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια ειδική ομάδα διοίκησης η οποία θα εκπροσωπεί τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Αζερμπαϊτζάν. Η αποστολή περιελάμβανε τέσσερις Τούρκους στρατηγούς. Η ομάδα θα ηγηθεί, από τον επικεφαλής της επιχειρησιακής μονάδας των χερσαίων δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγό Μπαχτιάρ Ερσάι.

ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν, επικαλούμενο τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Αταλιάτ Βερντιγιέφ, ανέφεραν ότι τέσσερις στρατηγοί των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο διοίκησης.

Η κίνηση έρχεται μια εβδομάδα αφότου οι στρατιωτικοί της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, πραγματοποίησαν ασκήσεις στις κατεχόμενες περιοχές του Αρτσάχ (Λάτσιν). Χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά και αναπτύσσοντας βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε, ότι «οι ασκήσεις είχαν ως στόχο την ενίσχυση της μαχητικής ετοιμότητας των στρατευμάτων και στους δύο στρατούς».

Οι στρατιωτικές ασκήσεις, τόσο κοντά σε πολιτικές περιοχές στο Αρτσάχ και στα σύνορα με την Αρμενία, λέγεται ότι ήταν μέρος μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Μπακού, που υπεγράφη στο Σούσι τον Ιούνιο, όταν ο Τούρκος πρόεδρος  Ερντογάν επισκέφθηκε την κατεχόμενη πόλη μαζί με τον ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας καταδίκασε τις ασκήσεις, προειδοποιώντας, ότι το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία σαμποτάρουν τις προσπάθειες για την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Νωρίτερα φέτος, η Τουρκία άνοιξε στρατιωτική βάση στο Άγκνταμ, σε κοινή προσπάθεια με τη Ρωσία. Εκείνη την εποχή αναφέρθηκε ότι η βάση θα χρησιμοποιηθεί, για την παρακολούθηση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων στο Αρτσάχ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας