Τεθωρακισμένα της FYROM εισέβαλαν στο Τέτοβο. Στα πρόθυρα εμφυλίου τα Σκόπια

9277
τεθωρακισμένα
Ραγδαία επιδεινώνεται η κατάσταση στα Σκόπια όπου πριν λίγες ώρες εισήλθαν στην αλβανόφωνη πόλη του Τετόβου δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα του Στρατού και της Αστυνομίας σε μια προσπάθεια της σλαβικής πλεριοψηφίας να προλάβει τυχόν ένοπλες εξελίξεις στην περιοχή που θα σημάνουν την έναρξη συγκρούσεων και πιθανότατα την διάλυση του κράτους της ΠΓΔΜ.
Την είδηση αναφέρει και το Βαλκανικό Περισκόπιο.
Το Τέτοβο έχει αλβανικό πληθυσμό που αγγίζει το ποσοστό του 55% ενώ οι Σλάβοι φτάνουν το 35% με το υπόλοιπο 10% να το συμπληρώνουν άλλες εθνοτικές ομάδες όπως Ρομά και Τούρκοι μουσουλμανικού θρησκεύματος και φίλα προσκείμενων στους αλβανόφωνους.
Το 2002 η πόλη του Τέτοβο είχε 52.915 κατοίκους.
Το Τέτοβο είχε ανέκαθεν πολλές εθνοτικές ομάδες, ωστόσο, ως έδρα πολλαπλών πολιτικών κομμάτων των Αλβανών και ενός πληθυσμού στον οποίο οι Αλβανοί αποτελούν την πλειοψηφία, έχει γίνει η ανεπίσημη πρωτεύουσα και το κέντρο μιας εθνοτικά κυρίως Αλβανικής περιοχή που εκτείνεται σε ένα τόξο από το Τέτοβο εως τη Στρούγκα
Το 2001 από εκεί ο UCK επιχείρησε να υποδαυλίσει μια γενική εξέγερση των αλβανόφωνων με τελικό σκοπό την ενσωμάτωσή τους στο Κόσοβο και την αρχη δημιουργίας ενός «προπλάσματος» μια «Μεγάλης Αλβανίας».
Η εξέγερση αυτή δεν ήταν μικρής διάρκειας και έντασης καθώς διήρκεσε πάνω από 9 μήνες και οι απώλειες των αντιμαχόμενων πλευρών ξεπέρασαν την χιλιάδα και 130.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν από τις εστίες τους.
Η κίνηση των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ να προωθηθούν στην πόλη δύο ημέρες μετά την αιματηρή νύχτα στο κοινοβούλιο της χώρας δείχνει ότι περιμένουν μια νέα αλβανική εξέγερση.
Πριν μια εβδομάδα μαζική μετακίνηση 3.000 Αλβανών ενόπλων από το Κοσσυφοπέδιο στο Τέτοβο της ΠΓΔΜ κατέγραψαν οι βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες.
Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες στα Σκόπια η σλαβική πλειοψηφία οργανώνει ένοπλη αντιπολίτευση για να υπερασπιστεί την χώρα από προσπάθεια απόσχισης του Τετόβου το οποίο έχει αλβανόφωνο πληθυσμό.
Ακροδεξιές οργανώσεις, προσκείμενες άμεσα ή έμμεσα στο σλαβικό (παρα)κράτος του εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι, εκμεταλλεύονται το πολιτικό τέλμα και επιχειρούν να επιβληθούν με την βία.
Διαμηνύουν ότι η χώρα κινδυνεύει να διαλυθεί από εσωτερικές αυτονομιστικές αλβανικές τάσεις και έξωθεν οράματα περί Μεγάλης Αλβανίας.
Υποστηρίζουν ότι οι Αλβανοί θέλουν να τους επιβάλουν ως γλώσσα τα Αλβανικά, να αλλάξουν τα εθνικά σύμβολα της χώρας κ.ά. Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ μπορεί βέβαια να το αρνούνται, αλλά αυτό πλέον μικρή σημασία έχει.
Ο βασικός στόχος του σλαβικού εθνικισμού είναι να αποτρέψει το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνασπισμού στα Σκόπια με τη συμμετοχή των Σοσιαλιστών (SDSM) και τριών αλβανικών κομμάτων.
Οι Κοσοβάροι πάλι υποστηρίζοντας τον δικό τους αλυτρωτικό αλβανικό εθνικισμό και θέλοντας να δημιουργήσουν την «Μεγάλη Αλβανία» εισρέουν κατά εκατοντάδες στο Τέτοβο και ετοιμάζονται για την μεγάλη αναμέτρηση που πολύ δύσκολα θα αποφύγουν τα Σκόπια.
Άλλωστε ο πληθυσμός της ΠΓΔΜ κατά 30% αποτελείται από αλβανόφωνους οι οποίοι βεβαίως έχουν και υψηλότερο δείκτη γεννητικότητας από τους Σλάβους.
*Βασικές πηγές: pronews.gr, Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας