Τα προγράμματα των κομμάτων και η αλήθεια που δεν φαίνεται

1658
πανδημίας

Της Δέσποινας Σπανού

 

Σε τρεις εβδομάδες, διεξάγονται οι εθνικές βουλευτικές εκλογές, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι οποίες ανέδειξαν τη διάθεση τιμωρίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον ελληνικό λαό, δια της ενίσχυσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα προγράμματα των κομμάτων, ούτε όσον αφορά τόσο την ελληνική, όσο και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Αντιθέτως, η πρόσφατη προεκλογική περίοδος εξαντλήθηκε στην αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, πάνω σε ζητήματα που ελάχιστα καθορίζουν την επόμενη ημέρα, μετά τις ευρωκάλπες. Το σκάνδαλο Novartis, οι ευθύνες των εμπλεκομένων αλλά και η διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση για τη στοιχειοθέτηση των κατηγοριών, το κότερο με το οποίο έκανε διακοπές ο κ. Τσίπρας και το ελικόπτερο με το οποίο μετακινήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, η συμπεριφορά του κ. Πολάκη, ήταν, μεταξύ άλλων, τα βασικά θέματα τα οποία κυριάρχησαν στην προεκλογική περίοδο.

Ουδόλως συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την Ευρώπη, οι εξελίξεις στη Μ. Βρετανία και την Ιταλία καθώς και η γενικότερη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Τώρα, όμως, με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ενόψει της κάλπης των εθνικών εκλογών, υπό το βάρος μάλιστα της μεγάλης διαφοράς μεταξύ των πρώτων κομμάτων, τα θέματα που κυριαρχούν είναι τα ρουσφέτια του ΣΥΡΙΖΑ, οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και οι μεγάλες υποσχέσεις της ΝΔ για τις αλλαγές που θα συντελεσθούν μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από αυτήν, χωρίς όμως να συζητείται το «πώς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, επιχείρησε να αναιρέσει ό,τι είχε ψηφίσει τα προηγούμενα χρόνια και τα οποία, δήθεν, του είχαν επιβάλλει οι δανειστές. Ξαφνικά, λοιπόν, όλα άλλαξαν. Η μείωση του αφορολογήτου καταργήθηκε, η μείωση του ΕΝΦΙΑ ψηφίστηκε, ακόμη και οι ποινές σε περίπτωση μη αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, τις οποίες υποστήριζε ενθέρμως ο αρμόδιος υπουργός κ. Βερναρδάκης, καταργήθηκαν.

Για όλα αυτά, ισχυρίζονταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι ήταν δεσμεύσεις και έπρεπε να υλοποιηθούν. Αναπάντεχα, όλες οι δεσμεύσεις ξεχάστηκαν μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και χωρίς, φυσικά, να μας πουν τι θα γίνει αφού οι δανειστές, στους οποίους δήλωναν και δηλώνουν πλήρη υποταγή, ήδη αντιδρούν!

Η ΝΔ, από την άλλη, υπόσχεται τα πάντα. Μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, μείωση φορολογικών συντελεστών, ιδιαίτερα των μεγάλων επιχειρήσεων, ανάπτυξη που θα έρθει ξαφνικά μόνο με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Μητσοτάκη και άλλα πολλά, δηλώνοντας όμως και παράλληλα σεβασμό στις δεσμεύσεις της χώρας και υποταγή στους δανειστές!

Την ίδια ώρα όμως και άλλα κόμματα, όπως το ΚΙΝΑΛ που αναφέρεται στη «δόξα» του παρελθόντος στα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, αποσιωπώντας σκοπίμως τα μνημόνια και άλλα πολλά, αλλά και νεοπαγή προσωποκεντρικά κόμματα όπως το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη, αρέσκονται σε αόριστες υποσχέσεις.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 υπόσχεται τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μονομερώς και αποπληρωμή του δημοσίου χρέους εάν και εφόσον το ΑΕΠ το επιτρέπει και όλα αυτά με παράλληλη πλήρη αναγνώριση του χρέους και παραμονή στην Ε.Ε και το ευρώ!

Δηλαδή, ο κ. Βαρουφάκης υπόσχεται τον τετραγωνισμό του κύκλου!

 

Άλλωστε, η θητεία του ως Υπουργός Οικονομικών και διαπραγματευτής την περίοδο του πρώτου κυβερνητικού εξαμήνου του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει το ανεφάρμοστο του προγράμματός του, εντός των πλαισίων της ευρωζώνης.

Η Λαϊκή Ενότητα έχει επιλέξει να λέει την αλήθεια με οποιοδήποτε κόστος. Ούτως ή άλλως, τα μνημονιακά χρόνια έχουν αποδείξει περίτρανα ότι χωρίς συγκρούσεις δεν υπάρχει διέξοδος, οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν βρίσκεται στην εξουσία.

Οι υποσχέσεις «χαϊδεύουν τα αυτιά» αλλά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ο ελληνικός λαός έχει πλέον την εμπειρία για να το καταλάβει.

*Η Δέσποινα Σπανού, είναι υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Λαϊκής Ενότητας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας