Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ψυχροπολεμική αντιπαράθεση με Β. Κορέα και Ιράν

1373
νατο

Αποφάσεις σε κλίμα “ψυχροπολεμικό” παίρνει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σχετικά με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ηγετών των χωρών-μελών του, συμπεριλαμβανόμενου και του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, η Σύνοδος αποφάσισε τη διατήρηση της “αποφασιστικής σημασίας πίεσης” εις βάρος της Βόρειας Κορέας, περιλαμβανομένων και των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, και μεταξύ άλλων ετέθη ως στόχος η πλήρης εξάλειψη των πυρηνικών όπλων και η εγκατάλειψη του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων.

Άλλωστε, το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, το οποίο υπεγράφη και από τις 29 ηγέτες του ΝΑΤΟ, προβλέπει την πλήρη στήριξη της Συμμαχίας στην “απόλυτα επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου”.

“Καλούμε την Πιόνγκ Γιάνγκ να τηρήσει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της, να εξαλείψει τις πυρηνικές, χημικές και βιολογικές πολεμικές δυνατότητες και να εγκαταλείψει όλα τα σχετιζόμενα προγράμματα”, αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ εξέφρασαν, επίσης, την “ανησυχία” τους σχετικά με τις πυραυλικές δοκιμές του Ιράν, κάνοντας λόγο για ανάγκη διατήρησης του προγράμματος της Τεχεράνης σε ειρηνικά πλαίσια.

Οι σχετικές αποφάσεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με τις δύο ασιατικές χώρες, βασιζόμενες στην αποδοχή στοιχείων των οποίων η εγκυρότητα αμφισβητείται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας