Σύνοδος ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ έθεσαν ζήτημα παραμονής της Τουρκίας στη συμμαχία

926
νατο

Σε κλίμα οξύτατης αντιπαράθεσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που άρχισε χθες, Τετάρτη 3 Απριλίου, στην Ουάσιγκτον, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, έθεσε το ερώτημα αν η Τουρκία θέλει να παραμείνει στη συμμαχία. 

Καθώς θέμα της συζήτησης ήταν «Ο ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και οι περιφερειακές προσκλήσεις ασφαλείας», ο Τσαβούσογλου, ως κεντρικός ομιλητής, κατηγόρησε ευθέως την αμερικανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι «σήμερα η Τουρκία δεν έχει ιδέα ποια είναι η πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη στάση της Άγκυρας».

Απαντώντας σε ερωτήματα γιατί η Τουρκία επιμένει να αγοράσει S-400, απάντησε ότι η χώρα του έχει δικαίωμα να επιλέξει όποιο οπλικό σύστημα θέλει. «Δεν επιλέγουμε μεταξύ της Ρωσίας και όποιων άλλων συμμάχων. Δεν βλέπουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία σαν μια εναλλακτική απέναντι στις σχέσεις μας με άλλους. Και κανείς, ούτε η Δύση ούτε η Ρωσία, πρέπει ή μπορούν να ζητήσουν να επιλέξουμε μεταξύ τους», πρόσθεσε.

Επέμεινε ότι η χώρα του χρειάζεται επειγόντως ένα τέτοιο σύστημα, λόγω «των απειλών στη γειτονιά» και ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι ακόμα ικανό να καλύψει τον εναέριο χώρο της χώρας.

Στις επισημάνσεις ότι οι S-400 θα είναι «ασύμβατοι» με τα οπλικά μέσα του ΝΑΤΟ, απάντησε ότι το σύστημα θα είναι αποκλειστικά για χρήση της Τουρκίας και «δεν χρειάζεται να ενσωματωθεί στο σύστημα του ΝΑΤΟ και δεν είναι αυτός ο σκοπός μας».

Μάλιστα, κατέθεσε και πρόταση οι ΗΠΑ να αποστείλουν στην Τουρκία μια ομάδα τεχνικών που θα διασφαλίσουν ότι οι S-400 δεν θα αποτελούν απειλή για τα 100 μαχητικά F-35 που θέλει η Άγκυρα να αγοράσει από τις ΗΠΑ ή όποιο άλλο μέλος του ΝΑΤΟ. Επέμεινε επίσης ότι το θέμα των ρωσικών πυραύλων είναι πια μια «κλεισμένη συμφωνία».

Πενς: Να επιλέξει η Τουρκία αν θέλει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει» αν θα παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ ή θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της σχέσης με τις «παράτολμες αποφάσεις της», όπως είναι η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, απάντησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Στην ομιλία του στην επίσημη εκδήλωση έναρξης της Συνόδου, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος σημείωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;».

Λίγο νωρίτερα, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ο Πενς υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ «αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας