Σύνοδος Κορυφής ΕΕ(25-26/3)-Τουρκία: Όχι νέες κυρώσεις, πάγωμα παλιών και 10δισ. Μετρητά!

470
Όχι νέες κυρώσεις

Είναι προφανές ότι στην Σύνοδο Κορυφής 25 και 26 Μαρτίου 2021 όχι απλά η Ελλάδα πρέπει να ξεχάσει νέες κυρώσεις αλλά εδώ εγκαταλείφθηκαν και αυτές – οι ελάχιστες – που είχαν επιβληθεί.
Η Τουρκία αναμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου, δήλωσε ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan ο οποίος μίλησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel

Έκθεση για τις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ – Θα δοθούν νέα κεφάλαια στην Τουρκία 10 δισ

Η ΕΕ θα παρουσιάσει μια έκθεση για τις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ και όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές η Τουρκία προσβλέπει

  • Σε αλλαγές στο καθεστώς Visa.. αυτό θα εξεταστεί αργότερα 
  • Σε βελτιστοποίηση της τελωνειακής ένωσης… αυτό θα εξεταστεί αργότερα
  • Σε νέα κεφάλαια για το μεταναστευτικό, μάλιστα η Τουρκία θα ήθελε να πάρει 30 δισεκ. αλλά τελικά θα μπορούσε να λάβει από 5 έως 10 δισεκ. ευρώ.

Πιθανότατα θα αυξηθεί ο αρχικός προϋπολογισμός από 6 δισεκ. σε 10 δισεκ. και θα δοθεί η διαφορά από 4,5 δισεκ. που έχουν εκταμιευθεί έως τώρα σε άλλα 5,5 δισεκ. ευρώ.
Η Τουρκία μπορεί να πάρει για το προσφυγικό 10 δισεκ. ευρώ.

Η Τουρκία προτείνει διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο

Ο Erdogan συνεχίζει να προτείνει διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους να κάνουν κατάχρηση της συνόδου κορυφής της ΕΕ με το πρόσχημα της «αλληλεγγύης της Ένωσης».
Πρέπει να συζητηθούν ρεαλιστικές επιλογές για το Κυπριακό αντί για μοντέλα που αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και για τις δύο πλευρές του νησιού, δήλωσε ο Erdogan, στην βάσει δύο κυρίαρχων κρατών.
Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου για επανεκκίνηση ειρηνευτικών συνομιλιών για την Κύπρο, στις οποίες η Τουρκία είναι βασικός παράγοντας.

Η ηγεσία της ΕΕ θα επισκεφθεί την Τουρκία

Η ηγεσία της ΕΕ δεν αποκλείει μια «πιθανή επίσκεψη» στην Τουρκία μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου 2021.
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell επισήμανε ότι η συμφωνία για τον τερματισμό των παράτυπων ροών αιτούντων άσυλο προς την Ευρώπη και τη βελτίωση των συνθηκών των προσφύγων στην Τουρκία θα ανανεωθεί «σε κάποια μορφή».
Η Τουρκία ενώ είχε λάβει 6 δισεκ. ωστόσο τελικά εκταμιεύτηκαν περί τα 4,5 δισεκατομμύρια.
Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
Η Τουρκία επίσης υποστηρίζει ότι έχει μέχρι τώρα δαπανήσει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια από τους δικούς της πόρους για τους πρόσφυγες και υπογραμμίζει ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να μοιραστεί το βάρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας