Σύνοδος έκπληξη με Πούτιν-Άσαντ στη Συρία-Πούτιν εναντίον Τουρκίας για Συρία

979
Σύνοδος έκπληξη με Πούτιν-Άσαντ στη Συρία

Βγαίνει μπροστά η Μόσχα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Συρία…

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκε με τον Μπασάρ Άσαντ, επικεφαλής του συριακού καθεστώτος, και δήλωσε ότι τα ξένα στρατεύματα που στάλθηκαν στη Συρία χωρίς απόφαση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αποτελούν εμπόδιο στην εγκαθίδρυση κυριαρχίας από τη συριακή κυβέρνηση σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε δήλωσή του από το Κρεμλίνο σήμερα το πρωί, αναφέρεται ότι οι δυο τους συναντήθηκαν στη Μόσχα, στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, και ο Πούτιν συνεχάρη τον Άσαντ για τη νίκη του στις εκλογές.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Πούτιν είπε: «Οι τρομοκράτες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και η συριακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία σας έχει αναλάβει τον έλεγχο του 90% του εδάφους».

Η υποστήριξη της Ρωσίας επέτρεψε στον Άσαντ να ανακτήσει σχεδόν όλα τα εδάφη που έχασε από την αντιπολίτευση στον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2011. Ο Άσαντ ευχαρίστησε τον Πούτιν για την ανθρωπιστική του βοήθεια στη Συρία και τις προσπάθειές του να αποτρέψει την «εξάπλωση της τρομοκρατίας».

Ενώ ο Άσαντ είπε ότι η Ρωσία και οι συριακές δυνάμεις πέτυχαν να «απελευθερώσουν τα κατεχόμενα εδάφη» στη Συρία, δήλωσε ότι οι κυρώσεις ορισμένων χωρών εναντίον της Συρίας ήταν «απάνθρωπες» και «παράνομες».

Συνεργασία Ρωσίας-Συρίας

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Συρίας έδωσαν επίσης μεγάλη προσοχή στο θέμα της ανθρωπιστικής συνεργασίας και της κοινής καταπολέμησης του COVID-19. Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι τα ρωσικά Sputnik V και Sputnik Light είχαν παραδοθεί στη Συρία. Ο Άσαντ ευχαρίστησε επίσης τον Ρώσο πρόεδρο για την υποστήριξη, «είτε πρόκειται για φάρμακα που μας βοηθούν να θεραπεύσουμε ή να αποτρέψουμε την εξάπλωση της μόλυνσης από τον κορονοϊό είτε την άλλη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και όλων των απαραίτητων που δόθηκαν από τη Ρωσία στη Συρία».

Επιπλέον, οι πρόεδροι μίλησαν για τη διμερή οικονομική συνεργασία. “Το πρώτο εξάμηνο του 2021, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 3,5 φορές”, δήλωσε σχετικά ο Πούτιν.

Η Τουρκία στο καναβάτσο 

Στο μεταξύ η Τουρκία απέτυχε να εφαρμόσει τη συμφωνία με τη Ρωσία στο Idleb, ενώ ο Άσαντ ετοιμάζει δική του εκστρατεία κατά των Τούρκων, καθώς η Μόσχα στέλνει με πολλούς  τρόπους το μήνυμα στην Άγκυρα ότι είναι ο βασικός παίκτης στις εξελίξεις στην χώρα .

Η κλιμάκωση εδώ και ημέρες στο Idleb, είναι συνώνυμη με την αδυναμία της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία της με τη Ρωσία, και αυτή η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί σε στρατιωτική σύγκρουση, τονίζουν συριακές πηγές.

Το ζήτημα της πόλης Idleb επέστρεψε στην πρώτη γραμμή τις τελευταίες ημέρες μετά από μια ασυνήθιστη κλιμάκωση από ισλαμικές ένοπλες ομάδες που αναπτύχθηκαν στις νότιες και βόρειες περιοχές.

Κάθε μέρα, αυτές οι τουρκόφιλες ομάδες προσπαθούν να μεταφέρουν ενισχύσεις σε περιοχές κοντά στα σημεία του συριακού στρατού.

Στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφο του Athr Press, ότι στο Idleb έχουμε σφοδρές ρωσικές  αεροπορικές επιδρομές, ειδικά στις περιοχές Jabal al-Zawiya και περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά του Idleb, που οριοθετούν μια ζώνη στόχων που είχαν εντοπιστεί νωρίτερα από ρωσικά αναγνωριστικά αεροσκάφη.

Τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν συνεχώς πάνω από την ύπαιθρο της Idleb, προκαλώντας τον τουρκικό στρατό και τις φιλότουρκες ομάδες στην ευρύτερη περιοχή.

«Είμαστε σε θέση να ματαιώσουμε μια σειρά επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από φιλοτουρκικές ένοπλες ομάδες χωρίς καμία αλλαγή στο σχέδιο», δήλωσε ρωσική πηγή.

Μετά την αποτυχία αυτών των επιθέσεων, οι φιλότουρκοι  έβαλαν στόχο αμάχους και πόλεις στη βορειοδυτική ύπαιθρο της Χάμα.

Οι επιθέσεις αυτές στοίχισαν τη ζωή δεκάδων αμάχων, μεταξύ των οποίων  παιδιών, ενώ τραυμάτισαν σοβαρά περισσότερους από 20 άλλους.

Όσον αφορά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε μεταξύ Ρώσων και Τούρκων, συριακή πηγή επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να ελέγξει τις ισλαμικές ένοπλες ομάδες.

Για το λόγο αυτό, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν αφορά πλέον το συριακό κράτος ή τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες άρχισαν να στέλνουν σαφή μηνύματα στις τουρκικές δυνάμεις ότι η κατάσταση δεν θα παραμείνει η ίδια στο Idleb.

Αυτά τα μηνύματα κατέστησαν επίσης σαφές ότι η απειλή των ισλαμιστών μαχητών πρέπει να εξαλειφθεί από τις περιοχές αυτές, κάτι που η Τουρκία δεν κατάφερε να επιτύχει με πολιτικά μέσα.

Ως αποτέλεσμα, στην ύπαιθρο του Idleb θα μπορούσε να ξεσπάσει έντονη στρατιωτική σύγκρουση ανά πάσα στιγμή ανάμεσα σε Σύριους και Τούρκους, με την Ρωσία να βοηθά τον Άσαντ από αέρος.

Οι μονάδες του συριακού στρατού έχουν αυξήσει την ετοιμότητά τους στους τομείς αυτούς με εκατοντάδες στρατιώτες, δείχνοντας την ετοιμότητά τους για πόλεμο που μπορεί να προκύψει σε αυτές τις περιοχές, λόγω εσκεμμένης αδράνειας των Τούρκων προς τους ισλαμιστές αντάρτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας