Σύγκρουση δύο αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών στον αέρα, ανοικτά της Ιαπωνίας

836
σύγκρουση

Πέντε στελέχη της αεροπορίας του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ αγνοούνται μετά τη σύγκρουση δύο αεροσκαφών στον αέρα, κατά τη διάρκεια άσκησης για τον ανεφοδιασμό του ενός με καύσιμα, δήλωσαν Αμερικανοί και Ιάπωνες αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, το πολεμικό ναυτικό έχει εντοπίσει δύο από τους επτά πεζοναύτες, που επέβαιναν στο αεροσκάφος – ένα μαχητικό F/A 18 Hornet και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού με καύσιμα εν πτήσει KC-130 Hercules – την ώρα του συμβάντος.

Ο ένας εκ των δύο νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στη βάση Ιβακούνι, ενώ ο δεύτερος βρέθηκε περίπου 10 ώρες μετά τη σύγκρουση και περισυνελέγη από σκάφος του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού, ανέφερε το υπουργείο. Δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες για τον δεύτερο πεζοναύτη, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται για τον εντοπισμό των υπόλοιπων πέντε.

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην ολοένα και μεγαλύτερη λίστα με ατυχήματα της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Τα ατυχήματα που αφορούν τον αμερικανικό στρατό αποτελούν ευαίσθητο θέμα στην Ιαπωνία, ιδιαίτερα για τους κατοίκους της νότιας επαρχίας Οκινάουα, όπου εδρεύει το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη χώρα.

Ο χειριστής που διασώθηκε ήταν μέλος του διμελούς πληρώματος του αμερικανικού μαχητικού, ανέφερε ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Τακέσι Ιουάγια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση. «Το συμβάν είναι λυπηρό, πάντως η προσοχή μας είναι αφοσιωμένη αυτή τη στιγμή στην (επιχείρηση) έρευνας και διάσωσης», τόνισε. Η Ιαπωνία θα σχολιάσει και θα ενεργήσει με τρόπο που θεωρεί πως είναι ο προσήκων «όταν οι λεπτομέρειες του συμβάντος εξακριβωθούν», πρόσθεσε.

Το Σώμα των Πεζοναυτών ανακοίνωσε ότι το περιστατικό συνέβη περί τις 02:00 τοπική ώρα (περί τις 19:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) περίπου 320 χιλιόμετρα ανοικτά των ιαπωνικών ακτών, κατά τη διάρκεια «προγραμματισμένης, τακτικής εκπαιδευτικής άσκησης» και διενεργείται έρευνα σχετικά.

Αξιωματούχοι είπαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν πως ακόμη δεν είναι σαφές πώς μπορεί να έγινε το ατύχημα ή εάν έγινε κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού στον αέρα, πάντως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως συνέβη οτιδήποτε ύποπτο.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν περίπου 50.000 στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στην Ιαπωνία. Από αυτούς, περίπου οι μισοί σταθμεύουν στο αρχιπέλαγος της Οκινάουας. Τα ατυχήματα αυτού του είδους δεν είναι σπάνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας