Σφοδρή επίθεση των ΗΠΑ και κατά Κίνας-Το Πεκίνο αντιδρά στους λεονταρισμούς

427
Το Πεκίνο αντιδρά στους λεονταρισμούς
Μετά τη Ρωσία, οι ΗΠΑ ανοίγουν και δεύτερο μέτωπο με την Κίνα

Σε μια σκληρή δημόσια αντιπαράθεση προχώρησαν Αμερικάνοι και Κινέζοι διπλωμάτες στην πρώτη συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο πλευρών αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Joe Biden.
Διπλωμάτες των δύο κρατών (o ΥΠΕΞ των ΗΠΑ A. Blinken και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου J. Salivan και ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης Y. Yang Jiechi και ο Κινέζος ΥΠΕΞ W. Yee) συναντώνται στην Αλάσκα σε μια προσπάθεια να πιάσουν το νήμα των διαπραγματεύσεων και να βρουν μια λύση στις μεγάλες διαφορές τους, οι οποίες κυμαίνονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που έχουν φέρει αντιμέτωπες τις δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη σε έναν άνευ προηγουμένου εμπορικό πόλεμο.
Ωστόσο, με την έναρξη των συνομιλιών φάνηκε το τεταμένο κλίμα που υπάρχει στις σινοαμερικανικές σχέσεις.
Στην τοποθέτηση του ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken υποστήριξε ότι θα μιλήσουμε για τις βαθιές ανησυχίες μας από ενέργειες της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των όσων γίνονται στην Ταϊβάν, στο Χόνγκ Κόνγκ και στην επαρχία Σινγιάνγκ, για τις κυβερνοεπιθέσεις κατά των ΗΠΑ καθώς και για την οικονομική πίεση στους συμμάχους μας.
«Καθεμιά από αυτές τις ενέργειες απειλεί τη βασισμένη σε κανόνες τάξη που εγγυάται την παγκόσμια σταθερότητα.
Γι’ αυτό δεν πρόκειται απλά για εσωτερικές υποθέσεις» υποστήριξε ο Blinken.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της κινεζικής αντιπροσωπείας

Μην ανακατεύεστε στα εσωτερικά μας

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Yang Jiechi κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken απείλησε ότι το Πεκίνο θα λάβει «αυστηρά μέτρα» εναντίον της «αμερικανικής ανάμιξης» στα εσωτερικά του και αξίωσε να «εγκαταλειφθεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου».
«Η Κίνα εναντιώνεται σθεναρά στην αμερικανική ανάμιξη στις εσωτερικές της υποθέσεις.
Έχουμε εκφράσει την ισχυρή αντίθεσή μας σε κάθε τέτοια ανάμιξη και θα λάβουμε αυστηρά μέτρα σε αντίδραση.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» υποστήριξε ο Yang Jiechi, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σκληρή στάση που είχε προαναγγείλει ότι θα τηρήσει η Κίνα στις συνομιλίες αυτές.
Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από την έναρξη των συναντήσεων, η Κίνα είχε γνωστοποιήσει την απόλυτη αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε άσκηση πίεσης είναι ανώφελη.

Δεν μιλάτε από θέση ισχύος

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν τη στρατιωτική τους δύναμη και την οικονομική ηγεμονία τους για να ασκούν πιέσεις και να καταπιέζουν άλλα κράτη.
Παραβιάζει τις λεγόμενες έννοιες της εθνικής ασφάλειας για να παρεμποδίσει τις κανονικές εμπορικές ανταλλαγές και να παρακινήσει ορισμένες χώρες να επιτεθούν στην Κίνα.
Επιτρέψτε μου να πω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν τα προσόντα να μιλήσουν με την Κίνα από μια θέση ισχύος.
Η αμερικανική πλευρά δεν είχε καν τα προσόντα να πει τέτοια πράγματα, ακόμη και 20 χρόνια ή 30 χρόνια πίσω, γιατί αυτός δεν είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του κινεζικού λαού» ανέφερε ο Jiechi.

ΗΠΑ: Αφήστε τους λεονταρισμούς

Από την πλευρά του Αμερικάνος διπλωμάτης κάλεσε την κινεζική πλευρά να αφήσει τους λεονταρισμούς, κατηγορώντας τους ότι είναι αποφασισμένοι να παραβιάσουν το πρωτόκολλο των συνομιλιών.
Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος ανέφερε πως πριν από την έναρξη των συνομιλιών τα μέρη είχαν συμφωνήσει πως οι εισαγωγικές τοποθετήσεις κάθε πλευράς θα ήταν δίλεπτες, αλλά κατέληξαν να διαρκέσουν πάνω από μια ώρα.
«Η κινεζική αντιπροσωπεία μοιάζει να ήρθε αποφασισμένη να επιδοθεί σε λεονταρισμούς, να είναι επικεντρωμένη στους δημόσιους θεατρινισμούς και στα δράματα αντί της ουσίας. Το έκαναν σαφές παραβιάζοντας αμέσως το πρωτόκολλο», υποστήριξε ο διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η συνάντηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο έντονων διμερών εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον πάνω σε αρκετά θέματα: Χονγκ Κονγκ, ανθρώπινα δικαιώματα, τεχνολογική αντιπαλότητα και κατασκοπεία, μεταχείριση της μειονότητας των Ουιγούρων στην Σιντζιάνγκ ή ακόμη το εμπόριο.
Το Πεκίνο διαβεβαίωσε σήμερα ότι όλα τα θέματα θα τεθούν στο τραπέζι, αλλά προειδοποίησε για την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας